Петък, 26 Април 2024, 22:00

Спектакъл по повод 200 години образователно дело в Правец

18 Февруари 2020, 23:44
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2550 13


След тържествено честване на 147 години от гибелта на Апостола на свободата в двора на ОУ "Васил Левски", всички граждани и гости на общината се отправиха към Народно Читалище "Заря 1895", за да се наслядят на спектакъла по повод 200 години образователно дело в Правец.

Всеки народ има своя история, свещен език, духовна култура, дълговечни традиции и вечни светини. Училището е една от изконните светини, крепители на българщината, на българския народностен дух през вековете. Днес ние се връщаме към началото - преди 200 години, когато се заражда и започва развитие училищното дело в Правец. Първите учители просветители са предимно свещеници и еснафи. Преди 200 години, през 1820 г., първи отваря училище поп Тодор, който учи в Етрополския манастир. Домът му е и черква, и училище. Обредите и проповедите са извършват в местността "Горуня", където е днешната църква. Продължители на неговото дело са синът му Нино, даскал Вълко и поп Николов. Обучението се извършва по домовете им. През 1853 г. в дома на поп Марко има частно училище. По-късно за учител идва Иван Герков от Осиковица, който след това става свещеник и на негово място в Правец идва поп Тодор от Пирдоп. През 1861 г.изцяло с дарения от правчани е построено първото общинско училище в Правец с 4 класни стаи. През 1864 г. в Правец селските чорбаджии назначават известния учител Христо Бойчев от Етрополе, който има големи заслуги в развитието на взаимното училище в района. Обучението придобива светски характер.  След Освобождението се подобряват условията за развитие на учебното дело в Правец. През 1871 г. училището за първи път се разделя на отделения. През 1900 г. е построена сградата на старото училище на мястото на турския конак, в което децата учат до 1981 г. През 1920 г. се основава и прогимназия. През 1931 г. е открито училище и в махала Манастирица.
През 1982 учениците влизат в новото училище. То е тържествено открито на 16 ноември 1981 година с 32 класни стаи. През 1992 год. със заповед на Министерството на просветата училището е разделено на основно училище "Васил Левски" и гимназия с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов".

Днес образованието е основен приоритет в община Правец. Зад всички успехи стоят труда, упоритостта и всеотдайността, полагани от редица учители, ученици и възпитатели през всички тези години.

Ученици от ОУ "Васил Левски" в спектакъла преминаха през различни постановки в ролите на ученици и учители от килийно училище, от взаимно училище,  през Паисий Хилендарски и Петър Берон,  църковно пеене, смятане и четене на гръцки. Талантливите деца зарадваха всички присъстващи и с песни и народни танци.

Г-жа Росица Иванова - началник на РУО София - област, г-жа Цветелина Владимирова и г-н Румен Гунински отправиха хвалебствени слова към всички ученици, учители и родители, които работят и са работили за развитието на образователното дело в Правец.

Г-н Гунински връчи почетни плакети по повод 200 години образователно дело в Правец на ОУ "Васил Левски", ПГПЧЕ "Алеко Константинтов" и  НПГ по КТС.

Поздравителни адреси бяха получени от РУО София-област, Община Правец, Общински съвет-Правец, Исторически музей-Правец, ПГПЧЕ "Алеко Константинов", НПГ по КТС, от г-жа Илияна Котова и -г-жа Янка Янчева - бивши директори на ОУ "Васил Левски".

Спектакълът за вечерта завърши с химна на основното училище, изпълнен от всички участници на сцената.



Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (3) (3)
    1. добавен от: Анонимен 18 Февруари, 23:49

    Какво дело в тази махала?

  • Отговори (3) (3)
    2. добавен от: Анонимен 18 Февруари, 23:51

    Бледия все по зле изглежда,явно и на него дните са му преброени

  • Отговори (4) (2)
    3. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 07:08

    Абе много я лансирате тая Цветелина!!

  • Отговори (7) (3)
    4. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 08:40

    Не ни занимавайте с това село!

  • Отговори (5) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 09:36

    А дано 2

  • Отговори (6) (6)
    6. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 09:51

    Абе гсльо, голи, Обръщам се към простака писал под №3, ти знеш ли какво значи да си Председател на Общинския съвет и Директор на училище. Те са достатъчно представителни и човека, който който ги заема не се нуждае от лансиране. Вземи малко се ограмоти и тогава пиши глупости и запомни, че прости хора не бива да дават оценки на хора, които са на светлинни години пред тях.

  • Отговори (4) (5)
    7. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 11:34

    Спектакъла беше уникален . Кмета на Община Правец и Председателя ня Общинският съвет също - Хора който до обяд ги е яд на себе си,а след обяд на околните нека не се появяват на обществени места-

  • Отговори (5) (2)
    8. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 12:05

    Абсолютно верни коментари на 6 и7. И най важното, че децата бяха изключителни и с видимо желание и старание участваха в спектакъла. Браво всички бяхте чудесни.

  • Отговори (13) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 12:22

    Не само Кметът и Председателят на общинския съвет, но и целия общински съвет са уникални- няма община където важните решения като например данъчната политика да се вземат с пълно болшинство от 13 на 0 гласа.

  • Отговори (12) (3)
    10. добавен от: Анонимен 19 Февруари, 14:41

    Уникално е и това, че последният в листата на БСП *15* става втори след кмета. Не се ли лъжат по този начин избирателите?

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 23:06

      За следващото посрещане на Новата година на площада в Правец, кметът, управата и съветниците да учат ръченица, няма да има избиратели, които да направят хоро с тях.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete