Сряда, 8 Май 2024, 21:54

Списък на деца, които неправомерно управляват скутери и АТВ-та ще подготвят в ОУ”Отец Паисии”

18 Ноември 2011, 11:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3933 2


Урок по безопасност в движението по пътищата проведоха днес  представители на РПУ- Ботевград  и преподаватели от  ОУ ”Отец Паисии” с. Врачеш. Поводът е Световния ден  за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.
Ученици от първи до осми  клас  участваха в дискусията. Тя се проведе   във фоайето на училището. Подрастващите  бяха  подготвили  изложба на тема „Ние жертвите на пътя”.
С резолюция на Общото събрание на ООН всяка  трета неделя на ноември е определена като световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2011г. този ден е 20 ноември-обясни Мая Коловска, председател на училищната комисия по безопасност на движението в учебното заведение. Тя поясни още, че освен с изложбата учениците участват в мероприятието и с импровизирани  ПТП – та и анализират   последствията от тях  в часовете по информационни технологии. „С мероприятията, които провеждаме ние целим да изострим вниманието на учениците към безопасно поведение на пътя”- каза още г-жа Коловска. Тя отбеляза със   задоволство , че всеки ученик познава правилата за безопасното движение по пътищата, поради което училището няма произшествия с нито едно дете.  В учебното заведение учат   260 ученици  от първи до осми  клас.
След официалното откриване Антон Вангелов-Отговорник „Пътна полиция” даде указания на учениците какво поведение трябва да имат на пътя. Той обърна внимание на зачестилите ПТП-та със скутери и АТВ-та (четириколки) на неправоспособни деца и апелира да не прибягват до употребата им преди законоустановената възраст 16г.  Г-н Вангелов  подробно поясни за  безопасното управление и на велосипедите. Той обясни още , че това трябва да се извършва плътно до тротоара и при промяна на движението децата да подават съответните сигнали с ръце. Служителят от МВР напомни, че е  задължително  е децата да бъдат с  колани когато се возят в автомобили, както   и да не се  сядат  на предна седалка преди да са навършили 12 годишна възраст. Вангелов информира  за съответните глоби, които очакват родителите  при неспазването на закона.
В последвалата дискусия най-малките ученици бяха по-активни. Те разказаха за случаи в които са ставали очевидци на ПТП-та и  какви указания са им давали родителите им, за да не стават преки участници в тях. Г-жа  Коловска подкани децата да покажат  знанията си пред представителите на МВР с въпросите:”Какви са правилата, когато пресичате пътното платно?”, „Какво трябва да направите, за да сте сигурни на пътя?”. Друга учителка г-жа Димка Шумкова пък даде идеята да се направи списък на децата, които не се возят на скутери и АТВ-та с цел да се мотивират децата да намалят тази практика. На днешното мероприятие учениците  показаха голяма заинтересованост и знания пред своите учители и двамата представители на „Пътна полиция”.
ОУ „Отец Паисии” активно участва всяка година в общинските мероприятия по  „Безопасност на движението по пътищата”. Отборът, с който школото се представя  е от  6-ма участници от 5-ти до 8-ми клас. Съставът  е  многократен първенец  в състезанията по управление на велосипед. Училището е печелило и трето място в областното състезание „Майсторско управление на велосипед” преди три години.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (225)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete