Събота, 27 Април 2024, 02:07

Спрях да пуша. Защо венците ми кървят?

7 Февруари 2020, 11:16
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2874


Пушенето често „прикрива“ зъбните проблеми до момента, в който не решите да спрете да пушите или да преминете на бездимна алтернатива

Без съмнение спирането на цигарите е едно от най-умните неща, което можете да направите, ако вече сте придобили този вреден навик в живота си. Само човек, опитал да спре цигарите, знае колко са тежки никотиновият глад, раздразнението, натрапчивите мисли за цигара с кафето сутрин и страхът от напълняване, заради неподозирания и внезапно отворил се апетит. Спирането на цигарите обаче има и други ефекти , които в първия момент могат да ви стреснат.
„Спрях цигарите и венците ми започнаха да кървят.“ Този опит могат да ви разкажат някои бивши пушачи или хора, които използват бездимни устройства като по-добра алтернатива.

Каква е причината?

Освен сърдечно-съдовата система и белите дробове, тютюнопушенето оказва своето вредно въздействие и върху устната кухина и зъбите. Пушенето на цигари е един от основните фактори за развитието на заболявания като пародонтит или гингивит. При пушачите се натрупва и повече зъбен камък. Ако не се вземат мерки за неговото отсраняване чрез чести почиствания от зъболекар, този камък води до възпаления на венците. Това пък може да доведе до разрушаване на тъканите, поддържащи зъбите и костта. Когато това се случи, венецът се отдръпва от зъбите и се оформят джобове. При пушачите се наблюдават по-дълбоки джобове в сравнение с непушачите и тези джобове се пълнят с още повече плака и токсини от бактериите, което засилва възпалението. Ако това състояние остане неизлекувано, венецът се отдръпва от зъба и го прави привидно по-дълъг. Може да се стигне и до разклащане на зъба и неговата загуба.
Специалистите са категорични, че пушенето често „прикрива“ зъбните проблеми и то до момента, в който не решите да спрете да пушите или да преминете на бездимна алтернатива.
„Причината за кървене от чисто физиологична гледна точка би могла да бъде поради по-нормалното кръвоснабдяване и отделяне на венечна течност при употреба на бездимни цигари, вследствие на което предишни хронични пародонтални заболявания да излязат на преден план”, обяснява стоматологът д-р Димитър Ковачев. Кървенето може да се породи от и факта, че преди това е имало неизлекувано хронично възпаление, а не, че ползваните продукти са причина, уточнява той.
Топлината от пушенето на цигари също оказва влияние и уврежда венците и гърлото на пушачите, като венците изграждат защитно покритие върху по-старата тъкан. То също прикрива болезнените странични ефекти в устата на пушача и затова той може да не знае, че има такива проблеми, преди да спре да пуши.

Обърнете внимание на зъбите си, когато спрете цигарите

Друг ефект след спирането на цигарите или преминаването на бездимна алтернатива, е подобреното оросяване в лигавицата. Това също може да доведе до кървене на венците, ако не е извършено първоначално почистване или лечение на причинените от пушенето предишни здравни заболявания.
„Цигарата е един химически реактор - при дръпването ние вкарваме кислород през едно огънче, т.е. тези 1000 градуса вкарват една въздушна струя с много висока температура и това води до изменение на лигавицата. Преустановяването на пушенето ще доведе до възстановяването й и може да има феномени на кървене“, казва и фармакологът и председател на Българското научно дружество проф. Георги Момеков.
Според някои експерти увеличеното кървене при отказ от пушене доказва „обратимостта на ефектите от пушенето“. Ако венците ви кървят, това най-вероятно е временно, но най-добре е да се обърнете към зъболекар за лечение, съветват те.


Източник: balkanec.bg

Ключови думи: IQOS

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete