Петък, 26 Април 2024, 15:40

Стоян Мирчев: Две са предизвикателствата пред България – мигрантския поток и хаоса в образованието

27 Септември 2016, 20:19
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1069 0


Г-н Мирчев, в контекста на това, че Вие бяхте на честванията от Септемврийското въстание в община Своге, какво стана със законопроекта, който внесохте по повод обявяването на част от режимите преди  1944 година за престъпни?

Първо искам да Ви поздравя по случай рождения ден на Вашата медия. Пожелавам на balkanec.bg и неговия екип много здраве и да продължават да бъдат адекватни на случващото се в страната. Много успех и повече позитивни новини.

А сега на въпроса. Става дума за един типичен пример за двойният аршин в българската политическа реалност. Както знаете, комунистическото управление, наричат го тенденциозно „режим”, след  1944 година е обявен за престъпен от псевдодемократите. Без анализ на тези  45 години. Какво доведе до част от спорните исторически моменти на посоченият режим,  какви положителни страни е имал за развитието на страната ни, как бяхме на водещи места в света по образование, наука, земеделие, и какво ли още не? Нали все още има хора, които помнят, че бяхме една от малкото космически държави. На поклонението над с. Миланово си припомних за зверствата на фашистите и „демократите”. За безбройните побоища, разстрели и безследно изчезнали млади интелигентни прогресивни хора преди 1944 год. И тук идват двойните стандарти.

До ден днешен управляващите не намират смелост да вкарат законопроекта ни в дневния ред на Народното събрание. Може да осъждаме един режим за лош, въпреки, че всичките псевдодемократи разграбват благата създадени от същия този режим 27 години вече. Но за фашистките такива, които реално са катализатор за последвалия Народен съд, нито дума.
Това си е опит за тотална промяна на историята. Защото влезе ли в зала нашето предложение, хората ще си припомнят истината, двете й страни, множеството контрапримери. Но това не е единичен случай за сегашните управници на България. Това е техният начин да се задържат на власт. Да не забравят само, че колкото по дълго подтискаш истината, тя толкова по взривоопасно ще намери своя път до повърхността, някой ден. 

Има ли опити в днешно време да се подмени по един или друг начин историята на България?

Точно това се опитват псевдодемократите вече 27 години. Защото, ако подменим историята и скрием постиженията на изминалата епоха, няма да има нужда да се търси отговорност на десните грабители на страната ни. Няма ли го спомена за съзиданото я няма и отговорността за разрухата след това.

Да си припомним наглостта на Бойко Борисов. Бил плащал дълговете на комунистическия режим. Той само за година изтегли заем, който е по-голям от този на предишните 45 години. И то във време, когато сам свива и корумпира икономиката. И се чуди как да опоска със своята шайка и малкото остатъци, носещи печалба на държавата от онези времена. Пример БДЖ товарни превози, знаем за апетитите им и към парк Борисова градина в София, който по време на лошият комунизъм беше едно прекрасно и поддържано място, а днес е една умираща гора. Ако не беше гражданският отзвук вече не само паркинги, а и някой друг мол можеше да имаме вместо гора.
Да перифразирам Оруел, когато ти позволят да пренапишеш миналото, можеш да начертаеш розовото бъдеще за личните си престъпления.

Какви в момента са най-големите предизвикателства, пред които е изправена страната ни?

За мен са две. Първият генерален проблем, не само пред България, но и пред Европа е подмяната на населението и културния код на континента ни. А именно мигрантската инвазия. Заплахата да се превърнем в бежанско гето, ако не кажем „не” на Дъблинското споразумение. Вече ни отпускат 160 мил евро, но не за да укрепим границата, а както се чува, за да превърнем български градове в нигерийски, иракски и авганистански ислямски анклави. Темата е болезнена, но е и фундаментална за бъдещето.

Второто предизвикателство е свързано с образованието. Реформата на ГЕРБ завърши, сега е ред да й берем плодовете. Виждаме, че едва проходил новият закон на г-жа Дамянова, безропотно прокарван от г-жа Кунева, всеки ден създава скандали. Последният е засилващата се катастрофа от липса на учители. Ние алармираме от повече от година, за съжаление никой не ни чува. Проблемът е, че една страна не може да се изправи икономически без кадри, не може да защитава границите си без самосъзнание, не може да сме народ без българско училище. А то все повече изчезва и истинската катастрофа ще си проличи след 5 и повече години. Процесите, които днес залагат от министерството и ГЕРБ, може в един момент да се окажат пагубно необратими. Затова няма да се уморя да говоря и да се опитвам да се боря за българското образование.

Както сам отбелязахте - свидетели сме на мигрантска вълна през България, каквото досега не се е случвала. Все повече стават новините с проблеми между местното население и преминаващите мигранти. Същевременно премиерът Бойко Борисов във Виена е заявил, че подкрепя споразумението между ЕС и Турция. Ще успеят ли днешните управляващи да се справят с този проблем?

Това е фундаментален проблем за нас и за Европа. Но тук помощ не бива да чакаме. Трябва да мобилизираме националния ресурс и сами да се справим със ситуацията. Това което прави Борисов е национално предателство с невиждани размери. За съжаление медиите у нас го представят за борбата на Бойко за България. Като е толкова добро за нас, защо крие какво си говори с Ердоган? Защо иска 160 милиона евро за заселване на мигрантите у нас, а не за затваряне на границите? Защо не поставя и дума за излизането ни от Дъблинското споразумение, което ще ни превърне в Бежански лагер на 111 хиляди квадратни километра? Подкрепя едно варварско споразумение с Турция. Държава изнудваща целия съюз, в която демократичните принципи отскоро тотално липсват. Там има 100 хиляди уволнени и арестувани. От затвора се освобождават истински рецидивисти, за да има място за политически затворници. Държава доказала, че паднат ли визите ще ни залее с 3 милиона новоприети турски граждани от размирните райони. Тогава няма да имаме дори лост да спрем инвазията и да върнем нашествениците.
Днешните управляващи, тупат топката и ни замазват очите, но реално предават цялата ни държава, цялата нация.

Какво трябва да направи държавата, за да се редуцира възможността за нарастващи безредици и проблеми, свързани с мигрантския поток?

Първо трябва да се прекрати с безпроблемното пресичане на границата ни. Има закони, който бяга от войната, деца, жени и т.н. да заповяда на граничните пунктове. Всички други нямат работа у нас. Има си закони за нарушителите на границата. Унгария и други страни вече си затвориха границите, дори ни предложиха помощ.
Второ всеки, който е мигрант, а не бежанец, да се върне, там от където е влезнал.
Трето, като страна член на НАТО и ЕС, да поставим въпроса, защо и кой организира и е в основата на този хаос. Да се предприемат мерки за спиране на точно тези причини. Да се  загаси огъня, за да се спре кипенето.
Има много предизвикателства  пред  Европа и като страна на границата на този проблем, трябва точно ние да поставим истинските въпроси.

Какво предстои да бъде решавано в НС до края на годината?

Това е от компетенцията на управляващите от ГЕРБ. Те определят дневния ред. Но това което предстои е Закона за Държавния бюджет за 2017 г. Най-важния документ, в който си проличава кое е приоритет и се вижда как думите се различават от делата. Моите битки като депутат ще са за образованието и културата. Фундаментите на обществото, които вече над десетилетие са оставени в нищета. И резултатите от това стават все по-видими.

Вие сте един от участниците в протестите срещу застрояването на Борисовата градина. Какъв е казусът там?

Казусът е сложен. Гората е оставена без поддръжка, започнали са процеси на боледуване и на агресивно разрастване на нехарактерни видове, които я заплават. Заплашват и хората, които я предпочитат за отмора. Още съм в процес на срещи, за да мога да разбера реалното състояние и реалните алтернативи. Също и реалните апетити, защото софиянци ги е страх, че под предлога на санитарно почистване ще се появят паркинги, и какво ли още не. Че може и Борисовата градина да последва съдбата на гората около болница Токуда и София ленд. Уж с добри намерения, сега там всичко е бетон. Но с обединен обществен натиск може да се противодейства на определени безумни политически решения. В случая на Софийската управа.

Смятате ли, че гражданското общество има енергията да променя вече взети управленски решения?

Да. В казуса с парка, общината веднага даде заден ход и каза, че само щяла да почисти. Паркингите изведнъж изчезнаха. Но не вярвам апетитите да са изчезнали, ще има прегрупиране, но аз вярвам в силата на софиянци. Спомняте ли си опитите за тоталното унищожаване на Парк Витоша по времето на правителството на Борисов 1. Пак хората го спряхме. Спомняте ли си когато Витоша горя. Пак доброволците помогнахме. Има каузи, които когато сме единни успяваме да ги защитим. Вярвам, че и сега ще е така.

Предстоят президентски избори. Не е тайна, че Вашата партия БСП трудно се спря на кандидатурата на генерал Румен Радев. Можем ли да говорим, че левицата в България е разединена?

Първо е важно да се определи, какво е левица. Не да гледаме, кой какво си кичи, а кой какво прави. В пленарна зала само ние защитаваме интересите на хората. Другата псевдолява партия подкрепи всички антисоциални мерки на ГЕРБ. Заемите, реално унижаване на възможността за пенсиониране, съсипването на образованието, гаврата с майките и т.н. Има и извънпарламентарни субекти, които ги свързват с лявото, но те самите вече не се припознават като такива. И реално в Ляво стои само БСП и партиите от коалиция Лява България. Но за ген. Радев е важно да се знае, че е кандидат на единствената истинска левица у нас и по-важното, единственият истински патриот в кампанията. Доказан патриот, бранил българското небе.

Смятате ли, че генерал Радев има шансове да пребори кандидата на ГЕРБ, който макар и неизвестен, според социологически проучвания води убедително в президентската надпревара?

Има изследвания, които избързват. Днес дава измервания без да са ясни всички претенденти, а двойката на ГЕРБ не я знаем. За това за прогнози е рано. Вотът е мажоритарен и резултатите може да са много по-различни от тези на самите партии, които издигат кандидата. Генералът има своите шансове, той е силна личност. Но пак казвам за прогнози и крайни заключения е рано. Очаквам истински изследвания в края на Октомври.

Като човек, свързан със село Скравена, можем ли да очакваме Ваше посещение там?

Това е селото на дядо ми и баба ми. С гордост бих казал, че е и мой дом. При всеки възможен случай отивам там. Даже миналата седмица го посетих. Тепърва предстои и президентска кампания и ще помагам на района с каквото мога. Отворен съм за среща с жителите на община Ботевград и винаги бих дошъл с удоволствие да поговоря с тях.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete