Петък, 26 Април 2024, 21:16

Строят паркинги за тирове в Ботевград

7 Март 2012, 09:26
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2405 0


В  Ботевград е най-подходящият терен, на който може да се изградят паркинги за тежкотоварни автомобили, каза за „Класа“ инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). По думите му след срещи с представителите на транспортния бранш е станало ясно, че това е мястото с най-голяма спешност, по което трябва да се работи. Терените са на писти за излитане и кацане и могат да бъдат препроектирани като паркинги в най-кратки срокове. Инфраструктурно е обект, който има нужда от най-малко инвестиция за изграждане на самите площадки. Точна стойност на един паркинг засега не може да се даде, защото тя зависи от това, какво точно ще се разполага на тях, дали ще има бани, тоалетни, стаи за почивка, заведения за хранене и други. Не мога да дам отговор дали може да се използва европейско финансиране за подобни проекти, защото работата по тях е на много начален етап, каза още шефът на АПИ. Паркингите ще се изграждат чрез публично-частно партньорство и за целта първо трябва да бъде приет законът. 
Браншовите организации имат идея представители на транспортния сектор да стопанисват новите паркинги. Срок за изграждането на съоръженията все още не може да се определи, защото той зависи от бизнеса. Предложението по този проект, което ние ще направим на транспортния бранш, ще е готово в края на месеца. След това ще има обсъждане и се очаква те да предложат бизнес план за управлението и стопанисването на съоръженията. 
Пътната агенция е направила анализ на съществуващите съоръжения, според които в България има 100 работещи паркинга с капацитет около 2500 места. Паркингите са проверявани лично от съвместна работна група между АПИ и транспортното ведомство, направени са снимки на всички обекти и те са нанесени на карта. След като влезе в сила директивата за спиране на движение в почивните дни, по време на официалните празници и през летния сезон при високи температури, транспортните фирми трябва предварително да са информирани за графика на движение, за да се съобразят с него. „Организацията на движение е с много ясни и фиксирани графици и не би трябвало да  има проблеми и затруднения за фирмите“, коментира Лазаров.
Снимка: Мишел Герон


Източник: http://www.klassa.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete