Неделя, 8 Декември 2019, 22:45

Световен ден на гражданската защита

1 Март 2013, 10:02
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1401 0


Всяка година на първи март се отбелязва Световен ден на гражданската защита (World Civil Defence Day). През 1931 г. по инициатива на няколко държави, френският генерал от медицинската служба Georges St-Paul е основал в Париж "Асоциация на Женевските зони" - "зоните за сигурност" за създаване чрез двустранни и многостранни споразумения на локални зони за сигурност във всички държави.
Впоследствие, асоциацията се преобразува в Международната организация за гражданска защита (International Civil Defence Organisation, ICDO). През 1972 г. ICDO е получила статут на междуправителствена организация. В момента ICDO включва 50 страни, още 16 други държави имат статут на наблюдатели.
Световен ден на гражданска защита е установен през 1990 г. и се празнува в страните - членки на ICDO - с цел за разширяване на познанията за гражданска защита и на престижа на националните спасителни служби. Датата 1 март не е избрана случайно. Именно на този ден е встъпила в сила Конституцията ICDO, които са одобрили 18 държави.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (7)

Къде ще празнувате Новогодишните празници

Анкета » коментари (7)

Къде ще празнувате Новогодишните празници

отговори
В България (394)
70% Complete
В чужбина (79)
70% Complete
Няма да празнувам (201)
70% Complete