Събота, 27 Април 2024, 01:42

Таксиметровите фирми искат 300, а не 700 лева патентен данък

20 Септември 2016, 08:32
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2380 56


10 фирми, предоставящи таксиметрови услуги са депозирали писмено предложение до кмета на общината Иван Гавалюгов, с което искат патентният данък върху таксиметров превоз на пътници на територията на община Ботевград, да бъде определен в годишен размер на 300 лева. Както вече balkanec.bg писа, в проекта за предложение до общинските съветници кметът предлага данъка да бъде в размер на 700 лева. Фирмите, които са внесли предложението до Гавалюгов са „Престиж такси” ЕООД, ЕТ „Милпет”-Милен Николов, ЕТ „Палмар”- Павлин Марков, ЕТ”Красимир Кунов”, ЕТ”Вихрогон”-Георги Георгиев, ЕТ”Гапи”-Илия Илиев, ЕТ”Найден Найденов”, ЕТ”Григор Диков”, ЕТ”Николай Васлиев” и ЕТ”Милето 62”-Милчо Цеков.


Горепосочените фирми считат, че „предложения годишен размер на данъка е прекомерно висок и икономически необоснован”. Съображенията им са, че при изготвянето на предложението  за допълване на Наредбата  за определяне размера на местните данъци и такси, общинската администрация е следвало да извърши проучване относно броя на таксиметровите автомобили, както и това, че таксиметровия транспорт не е атрактивен бизнес за общината. Според тях в други общини в страната са определени размери на данъка по-ниски от определения за община Ботевград: община Търговище – 300 лв, община Силистра – 300 лева, община Пловдив – 300 лева.  „При определяне  на годишния размер на данъка, следва да се анализира въздействието върху икономическото състояние на данъчно задължените лица, като се съпостави към размера на нетните приходи за автомобил, като обобщен показател, а не да се преследва единствено и сляпо целта да се пълни общинския бюджет, като се определи висок размер на данъка”. Цитирайки мотивите към Проекта на нормативен акт, таксиметровите фирми изтъкват, че социалната програма на община Ботевград не е относима към ефекта от приложението му, а „изискването за финансови резултати от прилагането не е изпълнено”.

Предложението до кмета на общината Иван Гавалюгов е инициирано от най-голямата таксиметрова фирма в общината - „Престиж такси”, която работи с 27 таксита. То е депозирано на 9 септември 2016г. На 12 септември кметът е провел среща с представители на таксиметровите фирми, на която е обосновал предложението си, основавайки се на законовите изисквания. Пред местни медии, на редовен брифинг, той подчерта, че е търсил средна стойност, като съгласно новия регламентиран местен данък върху таксиметров превоз на пътници, размерът му може да варира между 300 и 1000 лева.


Източник: balkanec.bg

Коментари (56)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Септември, 09:16

    а цената на км искате ли да свалите в този случай ?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: ТAXI 20 Септември, 09:29

    Не мислим,но мислим да свалим кмета,ако продължава да върши глупости.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Септември, 09:36

    Haide davaite

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Септември, 09:41

    бе я се вземете в ръце - при 700 лв данък - това са 2 лева на денн!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Александър 20 Септември, 09:42

    Ей, бакшиши и без това криете данъци 700лв на година по колко са на месец бе ? Нема 60лв това са 2лв на ден на кола, е извинявай много ама аз може да плащам по 10% от дохода си месечно като данък, а вие не така ли ?!? Защо и на какво основание искате да не плащате някаква друга полезна дейност ли извършвате в обществен интерес та трябва данъците ви да са символични ?!? 300лв на година е смешно и жалко и 700 са малко, но сравнено с доходите ви не е нищо !

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 20 Септември, 10:30

    Защо бе, мухльо, №6? Спря ти крачето за лесните пари ли?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 20 Септември, 10:30

    tiq ludi li sa taxitata

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 20 Септември, 10:56

    Кмета много на сериозно са е взел. Да не мисли че Ботевград е като Пловдив, Плевен, Стара Загора и другите големи градове, ама те предлагат много по малки данъци.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete