Събота, 27 Април 2024, 08:16

Танцов ансамбъл “Ботевград” се завърна с две награди от Франция

11 Юли 2012, 10:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5020 3


Тридесет и шест танцьори от танцовия състав в Ботевград с хореограф Стоян Стоянов взе участие в 11-тия фестивал "Великаните и маските" в гр. Сюмюр, който се проведе от 29-ти юни до 2-ри юли. За последните 20 години това е първото участие на нашия ансамбъл  в подобен форум във Франция.  Акцент в българското участие бе кукерският танц.  12-те мъже от нашия състав изпълниха  вакханлия и интерпретация на борбата между доброто и злото на 21-ви юни по време на дефилира по улиците на града. Костюмите са лично дело на хореографа Стоян Стоянов. Ансамбълът представи още народни танци от всички етнографски области на България, сред които варненско хоро на Йордан Матакев.
Във Франция е учредена най-голямата международна организация за фолклор, каза хореографът Стоянов. „Богатият живот, който кипи в нашите български читалища го няма в чужбина. С основание можем да се поздравим за това”, каза още той. Президентът на фестивала, мосю Мазе,  връчи почетен символ на кмета на град Сюмюр на нашите самодейци за изнесения  самостоятелен спектакъл в замъка „Шато Сюмюр”. Танцовият състав участва със спектакъл и в друг град - Виви на 28-ми юни, където получи още една почетна награда.
Изпълненията на нашия ансамбъл са завладяли публиката и са харесани от представители на няколко страни, поради което  в началото на  януари 2013-та година нашите танцьори са поканени да гостуват отново във Франция. Освен там покани са получили за Китай, Белгия и Италия. Догодина танцовият състав ще чества 50-годишен юбилей, който ще бъде тържествено отбелязан в края на май, каза за „Балканец хореографът Стоян Стоянов. Подготовката за юбилея ще започне още през този септември.

Снимки: Стоян Стоянов-хореограф на танцов ансамъл "Ботевград"


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Юли, 12:14

    Браво, прекрасни са!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Юли, 13:23

    Наистина прекрасно!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Юли, 15:33

    С това поредно турне ФА " Ботевград" доказа , че е водещт в гегиона.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete