Вторник, 24 Април 2018, 03:51

Тържествено отбелязване на световния ден за борба с диабета в Етрополе

16 Ноември 2017, 13:51
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 748 0

По случай Световният ден за борба с диабета – 14 ноември, Сдружението на диабетиците в Етрополе „Вяра и диабет” организира тържествено събитие в ресторанта на комплекс „Етрополия” за 160 диабетика от Общината.
Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.
По данни от 2016 г. на Международната Диабетна Федерация (МДФ) със захарен диабет, в България живеят 577 000 души, като 427 000 са с диагностицирано заболяване, а 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват.
В отбелязването на международния празник се включиха заместник-кметовете на Община Етрополе г-жа Росица Христова и г-н Стефан Борисов. Г-жа Христова отправи своите най-добри благопожелания към диабетиците и връчи поздравителен адрес от Кмета на Общината Димитър Димитров на г-жа Маргарита Стефанова, която е организатор на събитието. В знак на уважение и признателност към възрастните хора, Общината имаше удоволствието да подари този празничен обяд на диабетиците.
В развлекателната програмата взеха участие местните състави: ТА „Балканска Младост” и мажоретен състав на СУ „Христо Ясенов” – Етрополе, благодарение на които бе създадена истинска празнична атмосфера в комплекс „Етрополия”. Събитието продължи с много песни, танци и весело настроение, като всички празнуващи доказаха, че доброто настроение е сред най-ефикасните лекарства, оставили на заден план ежедневните грижи и трудностите на болестта.

Община Етрополе

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (10)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (10)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (65)
70% Complete
Не подкрепям идеята (71)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (133)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (128)
70% Complete
Нямам мнение (7)
70% Complete