Четвъртък, 9 Май 2024, 01:05

Трета поредна победа за ПГПЧЕ "Алеко Константинов" в състезанието "Евроскола"

16 Юни 2019, 20:57
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2745 3


На 15 юни 2019 г в Дома на Европа, София, се проведе регионално състезание за участие в програма „Евроскола” за София - град, Софийска и Пернишка област.

В изключително оспорвано състезание екипът на езиковата гимназия в състав: Магдалина Николаева, Анна Маринова от IXв клас, Стела Тишева и Деница Горанова от Xв и Пола Димитрова от XIв, координирани от преподавателя по френски език Нели Тенева, впечатлиха журито с презентационните си умения, компетентни и изчерпателни отговори, блестящо владеене на немски език. Темата, която жребият им отреди бе: „Гласът на гражданите в ЕС: петиции, гражданска инициатива, гражданство на ЕС”. След петминутно изложение на въпроса и двуминутно резюме на немски език, участниците отговаряха на въпроси на журито.

Журито в състав: Теодор Стойчев - ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, професор д-р Ингрид Шикова - катедра "Европеистика" в СУ и Людмил Вълков - Представителство на Европейската комисия в България оцени достойното представяне на екипа. ПГПЧЕ „Алеко Константинов” спечели квота за посещение на 24 ученици и 2 учители на Европейския парламент в Страсбург на 19.01.2020.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

За ПГПЧЕ „Алеко Константинов” това е трето поредно извоювано участие в програма „Евроскола” след 2010г и 2014г, когато представиха достойно страната и училището на този европейски форум.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Гост 16 Юни, 23:07

    Супер! Браво на децата! Ама нещо не се връзва сметката? Значи децата от Правец са 5, плюс 1 учител, а ще ходят общо 26 души от училището? Другите какви са? Къде са били досега? Какво са учили, или помогнали за успеха на тези деца? Сега, щом е за келепира, сигурно половината гимназия ще се 'бие в гърдите' и ще обяснява коооолко са велики, за да докопа място в групата! Дребни душици, смешници някви.....

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 16 Юни, 23:19

      Здравей, учениците, които ще пътуват с отбора ще бъдат избрани чрез конкурс.Все още не е определено как ще се проведе, но никой няма да иде незаслужено.

  • Отговори (0) (2)
    2. добавен от: Годт 16 Юни, 23:38

    Здрасти! Не се и съмнявам, че ще се напълни групата 'незаслужено'! Ха ха, за децата както и да е, макар че се ги знаем 'звездите'! Ама учителите, хмм, кой ли е големият 'виновник' за успеха? Ще падне голямо 'драпане', хи хи....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (227)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete