Събота, 27 Април 2024, 01:35

Трима от 4-те ръководители на групи съветници са „за” закупуването на техника за БКС

29 Юни 2016, 16:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1712 27


На утрешното редовно заседание ОбС Ботевград ще разгледа важно предложение, отправено от кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов за закупуване на специализирана техника за извършването на стопанските дейности от ОП БКС. Balkanec.bg потърси мненията на градоначалника и ръководителите на 4-те групи общински съветници в местния парламент.
Мнението на един от тях се отличава от това на останалите трима. Ето как те коментираха докладната преди утрешните дебати:
 
Иван Гавалюгов, кмет на община Ботевград:
"Закупуването на такава техника е наложителна, за да може ОП „Благоустройство и комунално стопанство” да извършва дейностите, заради които е създадено. В момента може само да сметосъбира и сметоизвозва с дребна габаритна комунална техника. Функциите, които ОбС му гласува, включват още ремонт и преасфалтиране на улици. За да може да ги извършва, трябва да има и съответната техника. В момента то не разполага с такава, така че няма как да я извърши. Правим нещо, което е предвидено в дейността на БКС".
 
Д-р Веселка Златева, ръководител на групата на БСП:
"Предложението е разумно и го подкрепям. Така общината ще разполага със своя фирма, която да извършва асфалтирането и ремонтни дейности. Това е по-добрият вариант, отколкото да наемаме външни фирми. По този начин ще се разкрият и нови работни места".
 
Тихомир Найденов, ръководител на групата на ГДБОП:
„Закупуването на техника към БКС ще има икономически ефект. Когато тя е в наличност, много бързо и оперативно ще може да се използва, ако се появи необходимост да се асфалтира веднага някой пътен участък. Цената, която общината ще трябва да плати за съответния обект, ще бъде в пъти по-малка. Единственото, което ще трябва да направи БКС, е да закупи необходимото количество асфалт”, каза Найденов и допълни, че има две бази. „Цената му е ясна и прозрачна. Тук не може да се отклоняват средства. При една обществена поръчка цената на асфалта може да бъде съвсем различна”, коментира ръководителят на групата съветници.
Той посочи обаче, че проблемът с възлагане изпълнението на асфалтиране на други фирми се състои в това, че процедурите по новия ЗОП за асфалтиране, преасфалтиране и т.н. се отлагат в последните 12 месеца. „Самата процедура е доста бавна, трябва обявление, класиране на участниците, поръчката може да се обжалва. Може да се окаже, че нещо, което трябва да се асфалтира спешно, може да остане за следващата година, ако решението се обжалва. Все пак закупуването на такава техника е в особено голяма полза за гражданите, защото общината ще може да асфалтира много повече”, заяви Найденов.
По думите му друг обаче е въпросът, когато се усвояват средства за обекти по европейски проекти и чрез целева държавна субсидия. Тогава тези пари се харчат през обществена поръчка. Говорим за случаите, когато общината влага собствени средства. В момента има такива акумулирани.
 
Цветан Цолов, ръководител на групата на ГЕРБ
"Приветствам тази докладна и се надявам, че болшинството общински съветници ще я одобрят. По този начин ще се намалят разходите за асфалтиране, плащани от общината и ще направи ремонтните й дейности по-гъвкави. Не е тайна, че през последните месеци всяка една обществена поръчка се саботира и обжалва. Така тя може да се проточи с месеци, дори години. Повечето общини в страната имат собствена техника. Приемането на предложението ще направи община Ботевград независима в това отношение".
 
Йорданка Лалчева, ръководител на групата на ОББО:
„Още в самото начало групата на ОББО бе против създаването на ОП БКС. Ние ще бъдем последователни в действията си, т.е. не можем да приветстваме всяко последващо действие, свързано с предприятието, затова няма да подкрепим предложението за закупуван на техника. Финансовите средства на общината не се харчат приоритетно. Това е допълнителен товар за нея и дано не се окаже, че тези средства са неправилно насочени. Нашето мнение е, че общината ще изпадне в сериозни финансови задължения с дейността на предприятието.
Освен това, не забелязваме промяна в благосъстоянието на града преди и след създаването на БКС. Набляга се само на централната градска част. До момента групата на ОББО е убедена, че не е сбъркала в своя избор”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (27)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Юни, 16:56

    Май ще се окаже, че Лалчева е най-умната в ОбС, колкото и невероятно да звучи...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Юни, 17:00

    Лапчева не знам кой град е гледала преди и сега. Преди се наблягаше само на една улица.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 29 Юни, 17:01

    Данче ,след вашето управление душичке, едва ли може повече да затъне финансово.Ако имате малко разум ще разберете,но вие само саботирате ,така че думите са излишни...Жалко е ,че из между вашите колеги в групата има грамотни хора ,но явно много страхливи и не смеят да си кажат мнението.Не мога да разбера ,защо все още се страхуват от белязания...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 29 Юни, 17:15

    Всъщност Дана каза:
    „Още в самото начало групата на ОББО бе против новото ръководство на общината. Ние ще бъдем последователни в действията си, т.е. не можем да приветстваме всяко последващо действие, свързано с развитието на Община Ботевград, затова няма да подкрепим предложението за закупуване на техника. Финансовите средства на общината не се харчат както преди. Това е допълнителен товар за нас и дано не се окаже, че тези средства са правилно насочени. Нашето мнение е, че в резултат на нашите действия общината ще изпадне в сериозни финансови задължения.
    Освен това, забелязваме промяна в благосъстоянието на града преди и след създаването на БКС в положителна посока, което не е добре. Не се
    набляга само на централната градска част, както беше преди. До момента групата на ОББО е убедена, че не е сбъркала в своя избор”.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 29 Юни, 18:00

    Ще се закупят нови машини на куковден,ако ще и всички съветници да го приемат.Малоумници.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Юни, 18:16

    Да сменят тая анимация Ачката с кадърен и компетентен ръководител

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Юни, 18:17

    Такива в кметската партия НЕМА!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 29 Юни, 18:27

    №3 а душичке ,а да видим пък след вашето управление какъв погром ще е.Какво разбират горе цитираните лица от ремонти ,затова ще сме на това дередже всеки върши това дето не му е за работа.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Юни, 19:43

    Лошо на Данчето багера не работи проблем.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Юни, 21:23

    ""Финансовите средства в общината не се харчат преоритетно""Лалчева а вие как ги харчите и затрихте цялата община до дъното на пропастта?Със вашите събутажи вие хвърляте на гърба си всичко.Вашите привърженици са малко и са толкова тъпи колкото всички вас.Твоят багер не работи и кранчето ви е спряно.Лека полека вие ще изчезнете от избирателните листи на Ботевград и Община.Жалко за младите ви общински съветници че вече са разбрали при кой са се натъкнали да изпълняват заповедите ви на теб и на Тулата.Но на следващите избори няма да имате ваши хора и то най-вече сред младите хора.Общината ще я пребъде и БКС ще работи и новата структура по Обществен ред и след една година градът ще придобие друго лице.Вие след това ще сте аут.Жал ми е за вас въздухарите на Керамичната Тула! :D

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete