Петък, 26 Април 2024, 07:19

Църквата „Св. Иван Рилски” в Гурково се нуждае от спешен ремонт

26 Юни 2017, 15:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1345 4


Да се предвиди изграждане на битова канализация за отпадни води в Гурково там, където няма, както и спортна площадка, предлага кметът на селото Ангелина Григорова. Тези и други предложения за подобряване качеството на живот на жителите тя е внесла в Общински съвет-Ботевград относно Приемане на информацията за административно, териториално и социално-икономическо развитие на кметство с. Гурково.
Включване на още две автобусни линии до селото в транспортната схема на Община Ботевград, иска Григорова. Те да са сутрин в 5.15 ч - тръгване от с. Гурково до гр. Ботевград и вечер в 22.20 ч -тръгване от гр. Ботевград до с. Гурково, който да обслужват лицата заетите на двусменен режим на работа.Григорова предлага учениците, живеещи в Гурково да пътуват безплатно на територията на Община Ботевград до училище по избор. Основанието й е ,че на територията на селото няма детска градина и училище. За дейността на Н Ч „Просвета 1927" годишно от Общинския бюджет за развитие и култура да се отпусне сума в размер на 500 лева.

В информацията за село Гурково, която предстои да приемат общинските съветници на насрочената за 29 юни 2017г сесия се посочва, че жителите на селото към 31.05.2017 година наброяват:
По постоянен адрес -179 жители
По настоящ адрес -124 жители
По възраст: над 62 г-138 жители, от 19 до 61 год.-131 жители, от 0
до 18 г.-34 деца.
По пол: жени-154 жители ,мъже-149 жители.
Естествен прираст: родени през 2016 г. - 3, починали -13. Общият брой на парцелите по регулационен план 548 бр. Построените сгради са 320 бр.,които в момента се обитават от 170 домакинства.

В края на 70 години жителите на селото са наброявали 859 човека. В края на осемдесетте години жителите на селото намаляват на половина. В продължение на десетилетия в с. Гурково е развивана значителна културно-просветна дейност.
Основен поминък на хората през годините са земеделието и животновъдството. В бившето ТКЗС са засаждани и отглеждани зеленчукови/домати, пипер, и картофи/ и овощни насаждения /череши/.Отглеждани са 300 бр. едър рогат добитък и 400 бр. овце. Частни стопани отглеждат около 250 бр. биволи и 500 бр. овце.
На територията на селото през 1981 г. е изграден цех за шиене и обработка на гумени изделия „Зебра". Наетите на работа лица са около 80 човека. След 1993 год. същият е приватизиран и закрит. През годините в Дома за деца без родители заетостта е около 15 човека, предимно обслужващ персонал. Домът е закрит със заповед № 1279/08.12.2016 г. от Агенция за социално подпомагане.

Останалите хората в трудоспособна възраст пътуват до Ботевград и там упражняват трудова дейност. Безработицата в селото е около 3%.
Всички деца след 1972 год. пътуват, за да получат образование в различни училища на територията на Община Ботевград.
В момента на територията на село Гурково функционират:
1. Кметство
2.Читалище „Просвета 1927"
З.Поща
4. Църква
З.Мандра за преработка на мляко.
б.Силоз за инертни материали.
7.Хранителен магазин на РПК
8.Хранителен магазин на ЧЗП
9.Ферми за едър рогат добитък в 4 бр.- земеделски стопани с общо 170 крави.
10.Ферми за кози и овце 3 бр.
- земеделски стопани с общ брой животни-180 бр.
Кметството е построено през 1984 година-двуетажна сграда в центъра на селото .На първия етаж се помещават :поща, лекарски кабинет, пенсионерски клуб,склад, санитарни помещения и кабинет. На втория етаж се помещава библиотека, голям салон,3 бр. кабинети, склад и стая за настаняване на пострадали при бедствия и аварии.
Сградата през годините е ремонтирана козметично с изключение на покрива, който е ремонтиран частично. Дограмата не е подменяна/част от прозорците не се затварят или отварят, липсват стъкла/. Отоплението е на дърва. Единствено помещението на пенсионерски клуб е с подменена ПВС дограма и изградена отоплителна система работеща на природен газ.
Населението се обслужва от Кмета, който съвместява и функциите на служба ГРАО.

Техническото обслужване се извършва извън населеното място от служба /ТСУ/ в Кметството на с. Новачене.
Читалище „Просвета 1927" се помещава в сградата на Кметството. Библиотеката разполага с 5000 тома разнообразна литература. Няма отпусната бройка за щатен служител. Обслужва се от членовете на читалищното настоятелство доброволно. Големият салон на Н Ч е без отопление, осветлението е частично, прозорците не се отварят и липсват стъкла.
Всяка седмица в понеделник и сряда от 8.00 до 12.00 населението се обслужва от фелдшер. Медицинското лице извършва прегледите в лекарски кабинет. Помещението се нуждае от ремонт. За обслужване от личен лекар и закупуване на лекарства жителите пътуват до гр. Ботевград.
Пощенската станция работи 4 часа. Жителите ползват услугата за получаване на пенсии, плащане на битови сметки/ток, вода, телефон, кабелна телевизия и др./.
Църквата „Св. Иван Рилски „се намира над сградата на Кметството в центъра на селото. През годините е съхранявала християнската вяра и народни традиции. Сградата се нуждае от спешен ремонт. Покривът тече и част от тавана е паднал. Едната камбана е пукната. Храмът се отваря за празници и църковни обреди, но в това положение сградата е опасна при посещение от миряните. В селото с даване на курбан се отбелязват празниците „Гергьовден", "Илинден", "Богородица".
Мандрата за преработка на мляко работи от 10 години. Работят 4 човека. Произвежда кисело мляко, сирене, кашкавал и извара.
Силоз за инертни материали осигурява работа на 5 човека. Предвид вида на работа заетостта не е целогодишна.
Двата хранителни магазина се обслужват от 2 ма жители. Магазините са достатъчни и задоволяват търсенето на жителите.
Фермите за животни са разположени предимно на територията на бившето ТКЗС. Има разположени и в селото. Обслужват се предимно от семействата. Заетите в този вид дейност са около -15 човека.
Обработваемата земя се засява със зърнени култури. Наематели се фирма „Молтен и Сие","Стенли-91" ЕООД и регистрираните „земеделски производители" от селото.

- ИНФРАСТРУКТУРА И СОЦИАЛНО БИТОВИ УСЛОВИЯ :
Почти всички улици имат асфалтова настилка и са оборудвани с улично осветление. Броя на осветителните тела е 120. През 2016 г. се поставиха 8 бр. нови лампи на неосветени места. Необходими са поне още 10 бр. осветителни тела за поставяне в някой крайни точки на селото. През изминалата 2016 г. се ремонтира по-голяма част от асфалтовата настилка на улиците в селото. Улици , който нямат асфалтово покритие се насипаха с трошен камък и се подравниха. Почисти се по-голяма част от Гробищния парк. В момента в селото без асфалтово покритие частично или цялостно са улиците-,, Руда рка", "Орхидея", "Здравец", „Кокиче", „Градежа", „Зелена ливада" и „8-ми март". От поправка и рехабилитация на асфалтово покритие се нуждаят още и части от улиците-,,Генерал Гурко", „Госкьовица", „Череша" и „Бреза"-същите са предвидени за ремонт през текущата 2017 година.

Водоснабдяването с питейна вода е добро. Има изградени 2 бр. водни резервоара. Водохващането е от река „Милкьовица" .Допълнително има изградено трасе от с. Литаково за водоснабдяване от яз. "Бебреш" при недостиг на водоподаване през летните месеци. Тръбите на водопреностата мрежа са стари и се нуждаят от подмяна. Системата се подържа от ВИК. Възникналите аварии се отстраняват бързо.
Канализация за отпадни води е изградена на около 55% в селото.
Битовите отпадъци се събират редовно и по график обслужването се извършва от Кметство с. Новачене.
През последните години има засилен интерес към закупуване на имоти в населеното място.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (21) (4)
    1. добавен от: Анонимен 26 Юни, 19:09

    И църквата, и канализацията, и всичко останало ще трябва да почака до следващия мандат, когато ще има кмет, който не гледа само своите интереси...

  • Отговори (1) (9)
    2. добавен от: Анонимен 27 Юни, 09:39

    Я не се излагай, чии интереси гледаше бившето величие? вижте качеството на извършените от него велики строежи! Нека кметицата на Гурково да каже нещо за входната улица на селото, по която е направена канализация. На всяко отклонение асфалтът е пропаднал, настилката е вълообразна.Ще ми го хвалите !!

    • (6) (1)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 12:33

      A настоящото недоразумение колко пирона заби за година и половина? НУЛА!

  • Отговори (1) (1)
    3. добавен от: Анонимен 27 Юни, 14:45

    Изберете си тульо за кмет на Гурково и той много ще ви прави и много ще ви краде.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete