Петък, 26 Април 2024, 08:52

Център за изкуства и занаяти "Бащино огнище" със занимания в Шияковския манастир

16 Април 2018, 09:50
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2499 0


В първата неделя след Великден, Томина неделя, в Шияковския манастир "Св. Архангел Михаил" гостува Център за изкуства и занаяти "Бащино огнище" и проведе занимания с деца и родители. Ивайло Шопски, създател на пътуващо читалище "Бащино огнище", гостува и със своя автобус с музейна сбирка и изложба.

Заниманията с децата и родителите започнаха малко преди обяд. Всички заедно събраха съчки и дърва, за да се запали огън и да се приготви обяда. Следваха спортни игри - състезания за бързина и сръчност, в които родители и деца, разделени на два отбора - "Опълченците на Шипка" и "Младите хайдути" мериха сили. В тегленето на въже единия отбор демонстрира повече сила, а в следващата игра участниците пълнеха вода във войнишка манерка, която изсипваха в менче. Много смях и усмивки и положително настроение струеше от всички игри. След като се измориха малко участниците влязоха в пътуващото читалище и разгледаха експозицията, а Ивайло Шопски разказа историята на представената Руско-турска Освободителна война. Разбира се последва и вкусен обяд на обща софра, народна музика и танцуване на хора, след което всички се захванаха да творят - в специална работилница се рисуваха шевици и други елементи върху шалове, като всеки избираше своята композиция. 

Така неделният ден беше оползотворен пълноценно с много активности, ценното в които беше, че участваха заедно деца и родители. Предстоят още подобни занимания в двора на Шияковския манастир, който се превръща в една от известните туристически дестинации в община Костинброд, която привлича все повече туристи и посетители. Всеки може да се запознае с богатото минало и история на манастира, делото на Левски, който е създал на това място местния революционен комитет, да релаксира сред природата и да се наслади на тишината и спокойствието.

Заниманията в манастира се явяват продължение на работа от предишните два дни на Център за изкуства и занаяти „Бащино огнище“. Дейността на Центъра е насочена изцяло към патриотичното възпитание на децата. Фокус в заниманията е чрез съвременни модерни и интерактивни методики да се провокира у подрастващите интерес към родното. Застъпени са теми като български традиции, бит, култура, история. Възпитавайки благоразумие, самостоятелност и отговорна гражданска позиция се цели един гладък преход от „трудно ми е“ до „мога сам“. Преход, който изважда детето от зоната на комфорт, за да може да се развива като независим и уверен млад човек, разбира се, подкрепен емоционално и физически от близките хора и учители.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete