Петък, 26 Април 2024, 23:10

Участъкът от бъдещата АМ „Европа” между Калотина и Драгоман е на етап инженеринг

10 Юли 2019, 17:17
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 1711 0


Участъкът от ГКПП „Калотина“ до Драгоман /от км 1 до км 15+500/ от бъдещата автомагистрала „Европа”, с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет. Участъкът между Калотина и Драгоман в момента е на инженеринг - проектиране и строителство. В момента се изработва техническият проект и след изготвянето му, какъвто е реда, ще започнат строителните работи. Очаква се това да стане в следващите месеци, съобщиха за „Балканец” от Агенция пътна инфраструктура.

От АПИ припомнят, че изграждането на средния участък между Драгоман и Сливница стартира през май. Трасето ще бъде с две платна за движение във всяка посока, като във всяко платно ще има по две активни и една аварийна лента. На 16-километровия участък ще бъдат изградени 11 големи съоръжения - 3 бр. селскостопански подлези, 2 бр. подлези, 5 бр. надлези и мост над р. Сливнишка с дължина 50 м. Ще бъдат построени два пътни възела – „Сливница 1“ - при 25-ти км, и „Сливница 2“ при 29-ти км, както и 8 бр. площадки за отдих. Пътните възли ще бъдат и с енергоефективно осветление. Ще бъде направена реконструкция на водопроводи, електропроводи, телеграфно-телефонни и оптични кабели. За опазване на биоразнообразието в района на Алдомировското блато ще се направят пътеки за влечуги, които ще преминават през водостоците на магистралата. Ще бъдат поставени и шумозагалушителни стени и мрежи за птици, а каломаслоуловители ще пречистват повърхностните води от трасето в района Алдомировското блато.


На 29 юни от трасето на магистралата бе преместен защитен вид ниска теменуга (Viola pumila). Предприетите дейности са част от от мерките за опазване на околната среда при реализацията на проекта. Решението по ОВОС предвиждаше изместване на малка популация от ниска теменуга, която расте от двете страни на трасето, в близост до Алдомировското блато. Теменугата е включена в Червената книга на България през 1984 г. с категория „изчезнал вид“, а в изданието от 2011 г. е с категория „застрашен вид“.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Драгоман , АМ Европа

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete