Четвъртък, 27 Февруари 2020, 16:19

Ученичка от ПГМЕ- Пирдоп спечели престижна награда от национален ученически конкурс

12 Януари 2018, 16:46
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1335 3


На 11.01.2018г. в централната сграда на БАН на официалното откриване на тържественото честване на 140-годишнината от рождението на П. К. Яворов, организирано от Националния литератулен музей и Института за литература при БАН, осмокласничката Николета Миндилова от Професионалта гимназия по механоелектротехника- гр.Пирдоп взе първата награда за есето си за Яворов и любовта.

Тържественото отбелязване на годишнината започна с приветствено слово на Атанас Капралов – Директор на Националния литературен музей, след което доц. Елка Трайкова – Директор на Института за литература при БАН – представи изключително интересен „разрез”на Яворовото творческо присъствие в българската култура, детайлизиран в академичното слово на проф. Михаил Неделчев, който разкри магията на Яворовото „преминаване през света”, чието „пребиваване в света” вдъхновява и предизвиква съвременните творци.

Свой прочит на Яворовите прозрения за вечните въпроси, които дори днес провокират противоречиви чувства, предложи Николета Миндилова. Доста трудно го написах, сподели тя, но благодарение на учителката ми по Български език и литература Петя Близнакова успях да споделя своето виждане за любовта. Яворов е един от любимите ми поети и много исках да пиша за него. В този контекст звучат и думите от нейното коледно есе, поместено в книгата „Коледни прозрения”, „...няма никакво значение кой си и как изглеждаш, стига ти някой някъде да те обича безрезервно.”Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Анонимен 12 Януари, 17:08

  Браво момиче, успех и за в бъдеще!

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: ok 24 Септември, 16:31

  Браво момиче, успех и за в бъдеще!

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: сиси 21 Март, 08:21

  Браво!! Любовта ще спаси света! :P

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (440)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (43)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (38)
70% Complete
Мир по Земята (79)
70% Complete