Понеделник, 18 Юни 2018, 10:58

Ученичка от ПГМЕ- Пирдоп спечели престижна награда от национален ученически конкурс

12 Януари, 16:46
(0) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 349 1

На 11.01.2018г. в централната сграда на БАН на официалното откриване на тържественото честване на 140-годишнината от рождението на П. К. Яворов, организирано от Националния литератулен музей и Института за литература при БАН, осмокласничката Николета Миндилова от Професионалта гимназия по механоелектротехника- гр.Пирдоп взе първата награда за есето си за Яворов и любовта.

Тържественото отбелязване на годишнината започна с приветствено слово на Атанас Капралов – Директор на Националния литературен музей, след което доц. Елка Трайкова – Директор на Института за литература при БАН – представи изключително интересен „разрез”на Яворовото творческо присъствие в българската култура, детайлизиран в академичното слово на проф. Михаил Неделчев, който разкри магията на Яворовото „преминаване през света”, чието „пребиваване в света” вдъхновява и предизвиква съвременните творци.

Свой прочит на Яворовите прозрения за вечните въпроси, които дори днес провокират противоречиви чувства, предложи Николета Миндилова. Доста трудно го написах, сподели тя, но благодарение на учителката ми по Български език и литература Петя Близнакова успях да споделя своето виждане за любовта. Яворов е един от любимите ми поети и много исках да пиша за него. В този контекст звучат и думите от нейното коледно есе, поместено в книгата „Коледни прозрения”, „...няма никакво значение кой си и как изглеждаш, стига ти някой някъде да те обича безрезервно.”Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Януари, 17:08

    Браво момиче, успех и за в бъдеще!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (105)
70% Complete
Не подкрепям идеята (97)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (176)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (172)
70% Complete
Нямам мнение (15)
70% Complete