Вторник, 23 Юли 2019, 05:59

Ученици от ОУ “Св.Св.Кирил и Методий“ се учат на здравословно хранене и активен спорт по линия на проект

11 Февруари, 17:27
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1275 22


Ученици от ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ Ботевград днес проведоха поредното си занятие по проект „Посланици на здравето: Спортувай активно – храни се здравословно“. Училището кандидатства и спечели проекта в две възрастови групи – ученици от 1-ви до 4-ти клас и ученици от 7-ми клас. Заниманията започнаха през януари. Целта на проекта е възпитание на подраставащите в навици на здравословното и хранене и извличане в максимална степен на ползите от него, както и изграждане на правилен хранителен режим .

Днес от 13.40ч се състоя съвместно занятие между малките и големите ученици. С помощта на мултипрезентация седмокалсници разгледаха темата за въздействието на плодовете върху човешкия организъм . Това бяха нар, банан, ягода, авокадо,грозде. Обяснена бе и ползата от употреба на домати, които в училище се разглеждат като плодове, въпреки общоприетото им до момента приложение, като зеленчуци.

Участници в проекта са учениците от Група за целодневна организация на учебния ден от 1-ви до 4 ти клас с ръководител Милена Николова и 20 ученици от 7-ми клас с ръководители Христо Петков и Даниела Бориславова.
„Нашите усилия са насочени към формиране на нагласи у учениците за подбор при консумация на различните храни и въз основа на това да се чувстват добре в тялото си. Ако спортуваме активно, но не се храним нездравословно, не постигаме така търсения баланс между двете . Хубавото е, че всичко научено по проекта имаме възможност да го приложим и в учебната дейност. Учениците изучавайки предмета „Човекът и природата“ и „Физическа култура“ и спорт“имат възможност да правят този баланс между хранене и физическа активност,както и да практикуват това, което изучават по проекта“, сподели преподавателят Христо Петков.

„В началото децата гледаха по-скептично на занятията по проекта, но постепенно бяха заинтригувани и сега с интерес участват в него“, добави Милена Николова. Даниела Бориславова пък отправи покана към учениците да изберат ден от седмицата, в който да се хранят абсолютно здравословно и след това да споделят впечатленията си пред останалите. Тя припомни на смисъла на пирамидата, в която са отбелязани кои храни са най-вредни и как учениците могат да се абстрахират от употребата им. Един от начините, които демонстрират този възпитателен процес е обстоятелството, че в лафката на училището не се продава чипс и кока-кола, научи репортер на balkanec.bg. По този повод по-малките участници в проекта пък засегнаха темата, как могат учениците да се хранят здравословно в училище.

По линия на проекта предстои учениците от ОУ“Св.Св.Кирил и Методий“ да се срещнат с активни спортисти. Тази седмица това ще бъде част от отбора на БК „Балкан“ – мъже.Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

 • Отговори (19) (1)
  1. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 21:57

  Кой държи лафката на училището? Да бяхте снимали какво продават там. Може следващия път, та да се подготвят...

  • (0) (9)
   1. добавен от: Виктория Микова-продавач 12 Февруари, 12:06

   До всички родители,който карате скъпите си коли и сте вирнали нос..а в същото време ви е жал и давате на децата си по един лев, без да слагате нещо за хапване в чантата..ще кажа,че съм нахранила всяко едно от вашите деца по някакъв начин!!!Ня обяд почти винаги нямат вода..и да не им стигнат парите..жадни не са останали!!!Ако мислите..че бейк-роуз,кроасан и меденка са.боклуци..незнам какво да кажа!!!И цените са ни напълно нормални,като във всяка лафка!!!Благодаря за вниманието...!!!

  • (6) (1)
   2. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 13:21

   Щом и продавачката пише лавка с "Ф", смятайте колко е компетентна.

 • Отговори (9) (0)
  2. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 21:58

  Авокадо, банан, нар са типични български плодове. Умници

 • Отговори (6) (0)
  3. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 22:30

  Вземете ограмотете децата, че е зле работата!

 • Отговори (7) (1)
  4. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 23:30

  Каквато директорката такива и децата

 • Отговори (2) (0)
  5. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 23:43

  demek bezdelnici

 • 6.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (9) (0)
  7. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 08:55

  На децата им е забранено да излизат от училището ,за да не ходят да си пазаруват от други места а трябва да ходят на лафката на училището ,и да лъжат малките с парите и нищо не се предприема защото лафката се държи от някой защитени хора от ..........

 • 8.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

 • Отговори (4) (0)
  9. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 11:38

  Така си е не ги пускат защото трябва да си купуват неща от лафката която продава на двойни цени

 • 10.

  Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (5)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (171)
70% Complete
Не (120)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (207)
70% Complete