Петък, 26 Април 2024, 11:35

Уникално златно съкровище ще бъде представено в музея

20 Ноември 2017, 16:40
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1719 0


Изложбата „Християнска храмова утвар от колекциите на Национален исторически музей” за пръв път излиза извън пределите на фонда на НИМ. Тя представлява сакрални християнски предмети, използвани от константинополския патриарх в края на XVв. за извършване на литургичните служби в храм-паметниците.
Сакралните християнски предмети са забележителни произведения на християнското изкуство, представят една малка, но безценна част от историята на православното християнство. В Исторически музей Ботевград ще бъдат представени 7 елемента от златната колекция: мощехранителница на Св. Дионисий I Патриарх Константинополски (от 2 части), кандило, потир (2бр.) реликвиарий и икона-диптих.
Изложбата ще бъде открита на празника на Ботевград - 29 ноември, от 16:00ч.

Икона - диптих (на снимката вляво)
Разпятие (ляво крило); Св. Богородица Пътводителка (дясно крило), XIX в., обков, дърво, темпера, сребро с позлата, 13 х 10,5см
Иконата се състои от два дървени панела, които от вътрешната и страничната част са обковани със сребро и са съединени с панти. На лявото крило е изобразен кръст, на обкова са представени Разпятие Христово и символите на четиримата евангелисти. Образите и надписа са позлатени. На дясното крило на диптиха е представена Богородица Одигитрия. Одеждите и нимбовете на Св. Богородица и Иисус Христос, както и част от надписа са позлатени.

Реликвиарий (на снимката вдясно)
1783г., манастир „Св. Богородица Косиница”, сребро с позлата, мед, 25,5 х 18 х 10 см
На предната страна на кутията е представена сцената „Успение на Пресвета Богородица”, която е патронна за Косинишкия манастир, за когото е била изработена мощехранителницата. На капака в аркада са представени четирима светци в цял ръст: св. Дионисий; св. Йоан Златоуст; св. Панталеймон; св. Андрей Първозвани. Св. Дионисий I Патриарх Константинополски, който е покровител на манастира Косиница, където е живял до края на живота си, е представен в монашески одежди, с архиепископски жезъл. Св. Панталеймон е представен със стандартна иконография, в ръцете си държи кутия с лечителски принадлежности. Св. Андрей Първозвани е представен в архиепископски одежди, което не е характерно за иконографията му. Възможно е да е представен св. Андрей архиепископ Критски, а надписа да е сбъркан или да е представен св. Андрей Първозвани, но иконографията да е сбъркана.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete