Събота, 27 Април 2024, 00:08

Управителят на МБАЛ реагира остро срещу изказване на общински съветник

7 Декември 2017, 14:36
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3065 29


„Лошо качество на здравеопазването в МБАЛ Ботевград” – така общинският съветник от МК ГДБОП Спасен Ценов определи нивото на ботевградската болница по време на редовното заседание на 30 ноември, докато течеше разглеждане и обсъждане на отчета за състоянието на здравеопазването. Изказването му обаче провокира ответна реакция от страна на управителя на болницата д-р Красимир Кушев и част от лекарския колектив, които днес дадоха пресконференция по този повод.

„Някои хора се опитват да развалят нашия малък, но сплотен колектив. Мога да приема всичко, което те казват за моето управление, но не мога да позволя някой да обижда и неглижира дейността на лекарите и медицинските сестри, които работят денонощно, а някои от тях имат по 30-40 часа труд извън графика”, заяви д-р Кушев.
„За пример ще посоча, че тази неделя един от лекарите ни беше извикан 7 пъти в Спешна помощ, защото през почивните дни там няма лекари, а само фелдшери и сестри. В договора ни с НЗОК ясно е посочено, че спешните пациенти не са лимитирани! Независимо какви загуби търпи болницата, ние няма да спрем приема на спешни пациенти! Колкото и да се стремим да не прескачаме лимита, няма как да не се погрижим за болните - използваме медикаменти, а средствата след това не ни се изплащат, т.е. НЗОК не изпълнява договора си с нас. Истината е, че в МБАЛ Ботевград се лекуват тези, които нямат възможност да отидат до София”, посочи управителят.

„Не бих позволил г-н Спасен Ценов да обижда лекарския състав на болницата. Той нито веднъж не е поискал среща с мен или отчет на здравното заведение. Не можем да осигурим лукс, но той няма право да се говори така. При всяко подобно изказване, пациентите на болницата намаляват. Специалисти с над 30г или 40г стаж няма как да не работят качествено. Държа да подчертая, че заплатите се изплащат на деня и няма да позволя това да се промени. Всяко забавяне би довело до напускане на някой от колектива. А ако болницата остане без кадри, в нея ще останат само креватите и техниката. Предвид финансовото състояние и дълговете, които имаме, болницата работи много добре”, категоричен е д-р Кушев.

Сред присъстващите на пресконференцията бяха едни от водещите специалисти в МБАЛ д-р Иван Багелейски и д-р Светлозар Иванович, които също застанаха зад думите на управителя.
„Всеки подобен коментар се отразява негативно върху нас и нашата работа. Възнамерявам да направя статистика на гражданите, които се оперират тук: колко от тях са от Ботевград и колко – от други населени места в района. Подобна статистика ще докаже, че пациентите от нашия град са най-малко”, каза д-р Багелейски.

„Кадровият проблем в болницата продължава да стои на дневен ред, частните болници привлякоха много специалисти. Персоналът в МБАЛ работи на границите на възможностите си и не можем да си позволим да губим кадри. Спасен Ценов не е квалифициран, за да дава оценка на нивото. Подчертавам, че няма пациент, изписан преди да бъде напълно обслужен, независимо дали е свършила клиничната пътека”, добави д-р Иванович.

„Изказването ми по време на сесията бе комплексно – по отношение на лошата материална база, затруднено финансово състояние, липса на кадри. Като общински съветник, аз представлявам общественото мнение, а тези думи са на граждани, споделили това с мен”, заяви днес Спасен Ценов за balkanec.bg.
„Не мога да се изкажа компетентно за това кой как си върши работата, просто споделям обществено мнение. Нямам нищо лично към нито един от лекарите в МБАЛ, мои близки са лекувани многократно там и мога открито да заявя, че оценката ми по отношение на лекарските им качества е положителна. Не ги обвинявам и нямам нищо против тях, просто търся път, чрез който да се подобри състоянието на болницата. Вече съм провел разговори с кмета на общината Иван Гавалюгов и ще настоявам здравното заведение да получи по-голяма финансова подкрепа през 2018г”, допълни Спасен Ценов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (29)

  • Отговори (12) (10)
    1. добавен от: Анонимен 7 Декември, 15:17

    Спасенчо мамин, въздухарче си! Повярва си че си нещо, и хоп глупост!

  • Отговори (6) (18)
    2. добавен от: Анонимен 7 Декември, 15:18

    МБАЛ-БОТЕВГРАД ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕНА....ТОВА Е ЧАСТ ОТ РЕФОРМАТА ,КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАПРАВЕНА...ЗА ПО ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ..

  • Отговори (10) (1)
    3. добавен от: Исмаил Давидов 7 Декември, 15:37

    Трябва да се помогне на Българското здравеопазване наистина много сме го закъсали но трябва да си помагаме,г-н номер 2 представете си че получавате инфаркт и трябва незабавна помощ до София е 60-80км как ще процедирате тук в Бърза помощ в Ботевград или София където по време на път може да се повтори инфаркта или от там да се получи инсулт каква диагноза ще получите и от старите хора и от тези хора които нямат пари да отидат да се лекуват в София или в частна клиника какво ще отговорите.!?Този въпрос може да се разтегли и да се добави липсващия въпрос.Трябва да се подкрепяме ;-)

  • Отговори (6) (4)
    4. добавен от: Анонимен 7 Декември, 15:55

    2 за хора като теб трябва да се отвори психиатрично отделение

  • Отговори (18) (1)
    5. добавен от: Анонимен 7 Декември, 15:56

    Спасен Ценов е прав.Това е истината за МБАЛ Ботевград. Не го познавам, но мисля като него.Болницата работи със застаряващ персонал, липса на кадри,стара материална база,липса на апаратура. Това,че имаш дългогодишен стаж като лекар, не те прави добър специалист.На мен лично ми се е случвало два пъти да чуя грешни диагнози.Диагнози,които са ме докарвали до ужас.За щастие не се потвърдиха от други лекари,които не повярваха,че са поставени от техни колеги.

  • Отговори (9) (0)
    6. добавен от: Анонимен 7 Декември, 16:08

    Д-р Кушев, общината със собствени средства направи един чудесен център по хемодиализа, какво направихте Вие в качеството Ви на управител, колко нефролози има в момента в центъра, кой е зав. отделение, убеден ли сте , че сте осигурили необходимото медицинско обслужване на тези хора когато са включени на апаратите. Цитирайте имената на лекарите ,които получават заплати в отделението по хемодиализа и дали ходят въобще там

  • Отговори (11) (2)
    7. добавен от: Анонимен 7 Декември, 16:36

    Както се пееше в една песен - истината боли.

  • Отговори (5) (1)
    8. добавен от: Анонимен 7 Декември, 16:45

    Щом и тоя се е сдушил с Багелейски ясна е работата - от трънФилев на глогКушев

  • Отговори (2) (0)
    9. добавен от: а 7 Декември, 17:20

    В малка община няма как да има кой знае какво здравеопазване. То и в Софиия нещата не са розови. Във ВМА 70 годишен лекар искаше да ме оперира. Нищо лично против човека, но реалностите в държавата не са никак розови. Борисов да изгради инфраструктура за скоростен влак до Истанбул.

  • Отговори (6) (0)
    10. добавен от: Исмаил Давидов 7 Декември, 17:21

    Има застаряващи кадри и в други болници и те са със старото мислене и заучаване не им се дава тази възможност да заучат новото но не трябва да усложняваме ситуацията.Трябва наистина д-ре стажанти и нещо да се мисли за болницата за да оцелее при тези неразбиращи харпии какво е да защитиш човек от човека и да бъдеш себе си с ново мислене в новото време подкрепям всякакви идеи и за изоставената сграда а защо нещо по медицина не се направи като малък/ка влизах там но съм забравил/а как е вътре и дали има място за аул и т.н.Вие сте идиоти да не подкрепите д-ра лош или не това до него са невинни хора които се молят болницата да остане болница а не лечебница за 5 човека в 32 000град.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete