Петък, 26 Април 2024, 07:18

В град Правец отбелязаха националния празник на България

3 Март 2021, 16:37
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1232 5


В град Правец днес бе организирано честване на националния празник на Република България на пл. "Тодор Живков" с кратка програма и тържествен ритуал по издигане на националното знаме.

В словото на Татяна Борисова - Директор на Исторически музей-Правец, прозвучаха думи на признателност към делото на предците и ролята на днешната дата в историята на България.

" Празникът е национален, защото за да се стигне до бруталността на военните действия и играта на дипломацията, главната причина е, че българите като нация истински желаят свободата. И го доказват първо на себе си и накрая - достатъчно гръмко - и на света. Вандалщината при потушаването на Априлското въстание окончателно отваря очите на Европа, че в сърцето на Балканския полуостров няма безлична рая, а българи, които неистово желаят да я има България. Само за няколко десетилетия до Освобождението предците ни си възвръщат църквата, създават училища и читалища и ги превръщат в просветни и културни центрове, развиват икономика и изграждат професионално обучение и утвърждаване чрез еснафски сдружения. Правят това и още редица неща, въпреки властта на падишаха, която вижда, особено в българското училище превъзходството на раята. И започна съзнателно да пречи. Така свободата става неизбежната и неотложна кауза на българина.

Много събития предхождат възкресението, но едно ги свързва - паметта. Паметта за вярата ражда църковната независимост. Паметта за историята вдъхновява Паисий да буди българите. "Синилата от бича" не са Вазов мит. Да помним Батак, Перущица, първата пушка в Копривщица, делото на апостолите, прословутата кървава песен на априлската епопея, която привлече европейското обществено внимание. Да не забравяме хилядите комитетски дейци, организирани от Апостола Левски. Да се преклоним пред делото на Раковски, Левски, Каравелов, Ботев, Г. Бенковски, Панайот Волов и плеадата български национални революционери, борци за свободата на България. Да почетем шепата родни спартанци, които отстояват Шипка.

Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще - той дори не знае кой е. Миналото не е бреме, а капитал, защото историята не дава прошка за забравата.

Цветя и венци бяха поднесени на руския паметник в местността "Бърдо" и на паметника при църквата в Правец.

Поклон през загиналите за свободата на родината!

Честит празник!


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Март, 19:18

    Честит празник!

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Март, 19:53

    Ми то нема един с маска. А какво казва закона. И градоначалниците не го спазват, или , не го знаят

  • Отговори (0) (3)
    3. добавен от: Анонимен 4 Март, 18:15

    С маска на закрито бе тапунгер/ке

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Март, 19:40

    Националният флаг защо се издига последен?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Иван Иванов 6 Март, 20:28

    Да, в Правец националното знаме се издига последно. Втора година слушам на площада в гр. Правец слово за 3-ти март, в което и дума не се споменава за Русия или за руски войни. Мисля, че това ще бъде за последно; докато на директорката на музея /вероятно умишлено/ се възлага това слово. Не е случайно, нали? Откога ръководството на община Правец са русофоби?!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete