Петък, 26 Април 2024, 19:32

В Районен съд - Ботевград няма да се провеждат открити съдебни заседания от 7 до 20 декември

5 Декември 2020, 12:28
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2341 10


Предвид въведените противоепидемични мерки и с оглед усложнената епидемиологична обстановка, със своя заповед от 1 декември председателят на Районен съд – Ботевград съдия Недко Петров разпорежда от 7 до 20 декември 2020 година да не се провеждат открити съдебни заседания.

Публикуваме цялата заповед:

З А П О В Е Д
№ РД – 09 – 348
гр. Ботевград, 01 декември 2020 година

На основание чл. 80, ал, 1 и ал.2 от Закона за съдебната и във връзка с раздел IX, т. 7 от Правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети с решение на СК на ВСС по протокол No 15 от 12.05.2020 г., изменени с решение на СК на ВСС по протокол No 39 от 10.11.2020, решение No 325/14.05.2020г. на Министерския съвет за обявяване на извънредна епидемична обстановка, чийто срок е удължен до 31 януари 2021 г., във връзка с измененията, направени в чл.6а от ЗИДЗМДИП (ДВ,бр.98/2020 г.), с оглед на вмененото задължение на административните ръководители на органите на съдебната власт да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдии и съдебни служители, и във връзка с правомощието на административните ръководители по чл.6а, ал.З, изр.2-ро от закона, предвид усложнената епидемична обстановка на територията на гр. Ботевград и в страната, след като извърших анализ на броя на заразените с Covid-19 граждани в Софийска област и общините Ботевград и Правец за последните 14 дни, както и този на заразените и поставени в изолация магистрати и служители от Районен съд-Ботевград, броя на насрочените открити съдебни заседания за периода 07.12.2020 г.-20.12.2020 г. и след като взех предвид становището на РЗИ-Софийска област, че с оглед лавинообразно нарастващия брой на случаите на заразени с Covid-19 граждани в двете общини,

НАРЕЖДАМ:
Да не се провеждат открити съдебни заседания за периода от 07.12.2020 г.-20.12.2020 г. включително, като се разглеждат само дела с неотложен характер, посочени в чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт.
Указвам на съдиите докладчици по делата, по които са насрочени открити съдебни заседания в периода от 07.12.2020 г.-20.12.2020 г. /включително/, да ги отсрочат за друга дата, към която би могло да се осигури нормалното им разглеждане.

Препоръчвам на съдиите, които не са дежурни и нямат заседания според графика за деня, до официалното обявяване, че опасността от зараза е окончателно преминала, да работят дистанционно от домовете си, като бъдат на разположение в рамките на работното време на съда, за да могат да се явят при възникнала необходимост.

За отсрочването на делата страните да бъдат уведомени по телефон или на електронната поща, като едновременно с това се призоват и за следващото съдебно заседание. При невъзможност за призоваване по указания ред да се призоват чрез изпращане на призовка.

Съдиите и съдебните служители следва стриктно да спазват чл. 61, ал. 2 от Закона за здравето : „На задължителна карантина подлежат контактни лица на лица, болни от заразна болест по ал. 1 (вкл. COVID-19).“

Съдиите и съдебните служители, за които е установено след извършен PCR тест, че са заразени с COVID-19, следва НЕЗАБАВНО да уведомят административния ръководител-председател на съда, респ. административния секретар по отношение на съдебните служители.

В такива случаи при насрочени в открито съдебно заседание дела, същите се отсрочват от докладчика, след отпадане на причината за отсъствието му при спазване на процесуалните срокове. В тази хипотеза съдебният секретар своевременно уведомява явилите се страни за причината за непровеждане на заседанието.

При отсъствие на съдия в хипотезите на чл. 61 от Закона за здравето или при ползване на отпуск по реда на чл. 173а, ал. 2 от КТ, откритите съдебни заседания на отсъстващия се отсрочват, като страните и участниците да бъдат уведомени за новата дата своевременно, при спазване на изискванията на процесуалните закони.

Съдия, който е близък контактен по смисъла на чл. 61 от 33, преминава към работа от разстояние (надомна работа), ако работата позволява това, за срока на карантината (10 дни, считано от последния контакт с потвърден случай на COVID-19), като писмено обявява пред административния ръководител това обстоятелство. Преценява се дали съдията може да премине към работа от разстояние. В случай че това не е възможно, съответният съдия ползва платен годишен отпуск или отпуск при временна нетрудоспособност.
При отсъствие на съдия, който е включен в график на дежурство, отсъстващият да бъде заменен с друг съдия.

Указвам на съдиите да насрочват делата в график през по - голям времеви интервал помежду им, така че да се избегне възможността от струпване на много лица в съдебните зали и пространството пред тях.

Забранявам струпване на едно място на работещите в помещенията в сградата на съда и коридорните пространства.
Достъп до„Адвокатска стая" се преустановява за посочения в заповедта период.

Да се осъвременява ежедневно информацията във въведения със заповед № РД-09-119/13.05.2020 г. електронен регистър, в който се отразяват делата, които се отсрочват с оглед на спазване на мерките за безопасност. В тази връзка задължава съдебните деловодители да подават своевременно информация на служителя „Регистратура и съд.статистика” за отсрочените дела. На основание т. II.6 от Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети с решение на СК на ВСС по протокол №15/12.05.2020 г., изменени и дои. по протокол № 16/19.05.20 г., по протокол № 17/02.06.20 г. и по протокол № 39/10.10.20 г.) при изготвяне на справки във връзка с атестации, участия в конкурси, повишаване в ранг и т.н. данните от електронния регистър се отбелязват в справките на отделен ред и не се отчитат в ущърб на съдията.

ЗАДЪЛЖАВАМ съдиите и съдебните служители да ползват предпазни средства - маски и/или шлемове в сградата и във всички помещения на Съдебната палата.

ВЪЗЛАГАМ на сист. администратор да публикува заповедта на интернет страницата на Районен съд-Ботевград, да я изпрати на Висш съдебен съвет-на имейл адрес: pkp@vss.justice.bg, на Районна прокуратура-Ботевград, Софийска адвокатска колегия, както и да я постави на видно място в съдебната палата.

Копие от заповедта да се изпрати на РЗИ-Софийска област.
Настоящата заповед да се доведе до знанието на съдии и съдебни служители сведение и изпълнение.

Административен ръководител - председател на Районен съд – Ботевград /съдия Недко Петров





























Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (14) (1)
    1. добавен от: Анонимен 5 Декември, 18:47

    Е те там нали много работят!!!Само се разхождат нагоре на долу...

  • Отговори (14) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Декември, 22:04

    Бравос! Но ще гушнете по 2 заплати и половина бонус нали? Защото са ви ниски заплатите от по 2-3 хиляди лева.

    • (3) (3)
      1. добавен от: Анонимен 6 Декември, 01:08

      Като си прав - прав си.
      Само където заплатите ни са почти 2 пъти по-големи.
      С изключение тази на чистачката де.

  • Отговори (18) (6)
    3. добавен от: Анонимен 6 Декември, 09:01

    На тази страница и най-вече, защото подобни разсъждения, биха били невъзможни в "Кметския" сайт", ще изложа мисли, които би трябвало да тревожат хората... Тежка неприличност се се стеле в Ботевград. В почти половината постове расистки лозунги изпъстрят коментарите, напоследък гарнирани с просташко антисемитски изблици. Те са инспирирани, или поне безкритично отразени от сайта на "Атлантис нет". Неща, които в цивилизования свят биха довели до незабавното му закриване и тежки глоби за собствениците, които за всеобщ срам се правят и на политици. Но опитайте се да се пошегувате, или не дай Боже критикувате/ нещо прието като правило в нормалния свят/, тези комплексирани хора, следва вашето блокиране и дори на целия сайт. Аз не съм сигурен, че отговорните държавни институции, ще търпят това дълго. То едва ли е от днес, но бравурната му изява е при това управление и този Кмет. Вероятно така е в цяла България, което обяснява незавидното и място в света, но и незавидното място на Ботевград, в държавата. Прав е гражданина с удивителните, че е нужна кардинална промяна, но тя трябва да е посевместна...Ботевградчани показаха, че имат заряд, но или не са достатъчно интелигентни, или няма от какво да избират. Профила на на всички местни политици е еднакъв,/ не особено образовани и интелигентни, но пък самовлюбени и крадливи до границите, в които им позволят/ и само глупак може да не го забележи. Весели празници и ако имате късмет, нека са и щастливи.

  • Отговори (12) (4)
    4. добавен от: Анонимен 6 Декември, 09:41

    Едва ли аз съм човека, който трябва да подсети градския прокурор и съд, че ЕК. категорично забранява на действащи политици да притежават медии и дори да участват в такива, дори с минотарни дялове.

    • (4) (4)
      1. добавен от: Анонимен 6 Декември, 12:27

      Ами тогава би трябвало да закрият на Пеевски медиите. Защо това не се случва? Или може би защото ти не си ги подсетил?

    • (3) (1)
      2. добавен от: Анонимен 6 Декември, 12:28

      Или пък той да излезе от политиката,а?

  • Отговори (10) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Декември, 11:16

    За по-малко от 30 години, хората наистина забравиха, а други не научиха, кое е правилно и кое не правилно. Кое е законно и кое не е. Позицията ти в обществото в даден момент, определя и мястото ти пред закона. Хубаво е, че нещата се променят сравнително бързо и плача тогава е смешен.

    • (2) (1)
      1. добавен от: Анонимен 6 Декември, 14:02

      E, да, Румен е по-добър избор на Клюновете, отколкото Крадимир или пък...?
      Поне няма да се остави толкова левашки да го хванат!

  • Отговори (4) (1)
    6. добавен от: Анонимен 6 Декември, 13:04

    №1,2. За отговора, прочетете №5.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete