Петък, 26 Април 2024, 10:16

В Своге се открива волейболна школа

9 Май 2016, 14:46
(0) (0)
Своге - Спорт
Прочетена: 4510 15


Колективните спортове в община Своге традиционно са представени от силна баскетболна и футболна школи, които са си извоювали добро име и прославили града в тези спортове.

Но какво ще кажете за това? Градът се легитимира в спортната общественост на България и като волейболен център. Е, може би е твърде амбициозно, но от гледна точка на състезателите от новосъздадения волейболен клуб - AVC Svoge Spikes, това е реалност и се случва тук и сега. Доскоро градът не съществуваше на волейболната карта на България – играта, която ни е донесла най-много медали от колективните спортове. Желаещите да я практикуват в общината оставаха със замечтан поглед или потегляха към София, за да могат да се занимават активно, като много таланти оставаха нереализирани.

AVC Svoge Spikes открива волейболна школа, като остават само още няколко детайла около осъществяването на този амбициозен проект.
След организирането на благотворителната волейболна среща през февруари месец между домакините и „Big Volley Balls“(София), дойде ред и на 10-дневния волейболен турнир за „Купата на Своге – Купа Art Rock Cafe“, който прикова вниманието на почитателите в града и най-вече на децата и юношите, които бяха най-редовните посетители на мачовете от турнира.
Успехът на турнира, чиято организация бе на безпрецедентно високо ниво, въпреки скромните възможностите на местния аматьорски клуб, отвори финалната глава от проекта за изграждането на волейболна среда и субкултура, която да притегля и задържа привърженици на играта.

Главната цел... Децата.
Веднага след края на турнира бе обявено, че всяка сряда от 20.00 часа и събота от 14.00 часа ще се провеждат тренировки на AVC Svoge Spikes и всеки, които желае да тренира волейбол може да заповяда.
На първата тренировка се дойдоха 8 деца между 12 и 16 години. Явно магията на играта е свършила своята работа и в момента на тренировки идват общо 15 юноши, между които и 6 момичета.

Методиката
Тренировките се провеждат от състезателите на местния отбор, като момчетата и момичетата първо загряват с игра без топка, а после се тренират основните положения във волейбола, катоподаване с две ръце от горе, подаване с две ръце отдолу, начален удар, както и теоретична подготовка със зоните на волейболното игрище. Преподава се и комплекс от упражнения от американска методика за постановка на тялото при забивка – правилното положение на ръцете и краката, както и торса, което в дългосрочен план увеличава отскока и подобрява техниката, като намалява риска от травми. При ползотворна тренировка се практикува и игра на мрежа, с фундаменталната система 4.2.

Психологията
В минутките обща теория и беседи, както и при индивиудалната работа с всеки един, се вменяват основните на играта и нейната уникалност.

Формират се уважение към противника и доверие в съотборника, като при сгрешена точка или отиграване да се подава ръка към сгрешилия. Забраняват се упреците един към друг и се обяснява важността на работата в екип. Индивидуалните качества са подчинени на отбора, а не обратното. Разяснява се разликата с другите спортове, където индивидуализмът е допустим, докато във волейболната игра всеки един зависи от всички състезатели при едно разиграване.

Школата носи името на талисмана на мъжкия отбор – мечка гризли и така изборът бе ясен – „Волейболна школа - Младите гризлита“.
Информация за тренировките, както и любопитни нови от света на волейбола можете да намерите във фейсбук страницата на клуба „AVC Svoge Spikes“ и в групата „Фенклуб-форум на AVC Svoge Spikes“.
 


Източник: специално за balkanec.bg Николай Бойчев

Коментари (15)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Колективист 9 Май, 21:18

    В Своге колективна е само управляващата алчнотия.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Чудомир 9 Май, 21:58

    Бих се съгласил с Вас при други обстоятелства, но тук става въпрос за деца! Що за човек би коментирал по подобен начин толкова позитивна новина? :roll:

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: ц 10 Май, 11:07

    Ей.. хора спрете се !!! осъзнайте се, на всяка позитивна новина (като тази) само негативни и злобни коментари...това само в Своге го има..Относно инициативата -Браво!! в работата с младите и спорта е бъдещето!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Найка 10 Май, 11:30

    Анонимен, или там каквото си
    Най-добре е да си останеш "Анонимен" ;)

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Денис Стоянов AVC Svoge Spikes 10 Май, 11:36

    Анонимен :) Точно ти ли ще говориш кой е мишок и кой не :) Човек който даже не смее и името да си напише :)

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Мишо 10 Май, 14:09

    В Своге трудно ще преглътнат че има нова школа с друг спорт. Баскетболчето мина на аматьорско ниво и се изхранваше от нелегални кинти които прибираше от залата нищо че им дават пари и от общината
    Футболчето никво го нема ама сега Йовов ще им кихне някой лев

    гнидите изпълзяха като усетиха че има шанс за друг спорт да се развие

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 10 Май, 21:49

    Истината е, че в Своге е пълно с ограничени амеби !!!!!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 11 Май, 03:03

    Що обиждаш амебите

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete