Събота, 27 Април 2024, 05:45

Във Врачеш избраха две царици - на виното и на лозята

14 Февруари 2016, 14:11
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5103 19


По случай днешния празник Трифон Зарезан жителите на село Врачеш се събраха в местността до ловната вила при манастир „Свети 40 мъченици”. Организатор на празника бе ръководството на кметство Врачеш. Спонсори на събитието са Севдалин Николов, Николай Николов – Цеки, Румен Романов, Милчо Владимиров, Румяна Йотова и Славчо Дишев.
 
Водещата Николета Йотова представи гостите - зам.кметът на Община Ботевград Борис Борисов и общинските съвеници-  Йовелина Сърновска, Милчо Владимиров, д-р Веселка Златева, Радослав Маринов и кметът на с.Скравена Методи Драганов.
 
Празникът започна с тържествен водосвет за здраве и плодородие, отслужен от отец Димитър от храм „Свети Димитър” с.Врачеш.
След това кметът на селото Марин Бончовски поздрави всички гости. Той припомни, че във Врачеш има над 50 производители на бъчви, които са прославили името на селото в много държави. Освен с бъчварство в околията селото е известно и с хубаво грозде. „Любовта и виното, това са две хубави неща. Където има вино, има и любов” каза Марин Бончовски. Той пожела на всички да бъдат здрави и весели, а лозята им  да бъдат плодородни.
 
Своите поздрави отправи и зам.кметът Борис Борисов. Той пожела на всички да бъдат опиянени от виното и любовта, както и много здраве, семейно щастие и богат берекет за лозарите.
 
По традиция всяка година на  този ден се избира „Царица на лозята” и „Цар на виното”. Късметът от питата се падна на Гена Димитрова, която стана „Царица на лозята” . Короната й бе връчена от миналогодишната царица Соня Димитрова.
 
Претендентите за „Цар на виното” бяха шест. Четирима с червено вино и двама с бяло. Журито, което дегустира, бе в състав зам.кметът Борис Борисов ( председател), Стефан Деков, отец Димитър, Мартин Йончовски и Александър Стамболийски.
За първи път  най- хубавото вино бе на представителка на нежния пол Петя Декова, която събра 23 точки и бе провъзгласена за „Царица на виното”. Миналогодишният „Цар на виното” Стилян Влахов й връчи короната.
 
Накрая се състоя традиционният ритуал по зарязване на лозите, в който взеха участие кметът на селото Марин Бончовски, тазгодишната „Царица на виното” Петя Декова и „Царицата на лозята” Гена Димитрова.
 
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха танцов състав „Мургаш” с ръководител Радослав Цветанов, певческа група „Мургаш” при НЧ „Събуждане” Врачеш с ръководител Веселка Василева, оркестър „Тип-топ” и литаковска духова музика с ръководител Дейвид Христов.
 
Гостите опитаха от традиционната курбан чорба, приготвена от Ангел Захариев.


Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 17:09

    Браво!!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 17:57

    Такова тържество Врачеш не е имало от години.Браво беше перфектно.Единствено, както навсякъде в нашата мила родина без конфликт на интереси не става.В комисията за дегустация на вино беше Стефан Деков и точно неговото вино беше номинирано за номер едно, за това неговата дъщеря Петя Декова вместо цар на лозята, беше избрана царица на лозята.Явно това си е традиция във Врачеш да се избират продуктите на свои хора.Шуробаджанащината не се е изкоренила още.Всяко нещо нередно се забелязва макар и нормално да е за някои врачежани.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 18:10

    Петя малко с проблеми завърши ПГТМ-то,но на маса и в компания няма грешка!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 18:30

    номер 2:
    Само че Петя е достатъчно голяма за да може да участва за царица с своето вино.Познам я и знам че си го е правила тя. Няма лошо.А вие почвате веднага да плувате. Защо ти не дойде да си оставиш своето вино....

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 18:59

    А бе на млада и привлекателна жена винаги завиждат,ами на Балканите сме! :D

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 19:17

    Че тя старата е по-привлекателна! :uups:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 19:32

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 20:27

    Врачеженете сега са пияни и нема кой да коментира.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete