Петък, 26 Април 2024, 19:30

Възрастните хора са най- застрашени във войната по пътищата при зимата

20 Ноември 2011, 18:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1333 2


Възрастните хора са  най- застрашени да бъдат блъснати на пътя през есента и зимата. Това показва справка на полицията. Мъжете над 50 годишна възраст трябва да бъдат особено бдителни когато пресичат пешеходните пътеки, тъй като най – често те стават жертви на инциденти. Полицейската хроника показва още, че най – много злополуки стават вечер в късните часове. А причина за това е несъобразената скорост от страна на шофьорите и неправилното пресичане на платното от страна на пешеходците. 
Пътните полицаи препоръчват следните предпазни мерки към всички на пътя:
 
СЪВЕТИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ:
1. НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ ПЛАТНОТО!
По възможност пресичайте платното на място, където е осветено. Ако няма осветление, а приближава кола полицаите съветват да изчакаме превозното средство да премине и едва тогава да пресечем.
2. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!
Когато вървим пеш не бива да се движим отдясно и то по платното, защото шофьорът на застигащия ни автомобил ни вижда много късно. Тогава вече той не може да направи нищо. Затова видим ли приближаваща кола трябва да излезем извън очертанията на платното.
3. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА СПИРАТЕ АВТОМОБИЛИ!
Не бива да спираме автомобили „на автостоп”, тъй като в опита си да махаме с ръце неусетно навлизаме по – навътре в платното.  Така вместо  да спрем някой автомобил можем да останем завинаги на пътя.
4. ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ВИДИМИ ПО – ОТДАЛЕЧЕ!
За да бъдем видими за шофьорите пътните полицаи съветват да сме облечени със светли дрехи. А ако се движим пеш по тъмно най – добре е да бъдем със светлоотразителна жилетка. 
5. БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛА!
Когато пътят е заледен не бива да избързваме да пресичаме, дори да ни се струва, че приближаващия автомобил се движи бавно. В стремежа си да бързаме може неволно да се подхлъзнем  и да паднем пред автомобила. 
6. НЕ БЪДЕТЕ ПРИПРЯНИ НА АВТОБУСНАТА СПИРКА! 
Когато чакаме на автобусната спирка не бива да се втурваме към превозното средство, преди то да е спряло. Туй като площта за чакане най – често е заледена и бързайки може да се подхлъзнем и да попаднем под гумите на автобуса. Не бива да догонваме и потеглящо транспортно средство, съветват полицаите. Когато пък слизаме да изчакаме градския транспорт да потегли и тогава да пресечем. 
7. ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ СНЕГОВАЛЕЖ!
Дебелите връхни дрехи, шапки и шалове пречат да се чуе шумът от приближаващият автомобил. Ето защо трябва да бъдем особено бдителни когато пресичаме уличното платно.
8. ПРИ ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ И ПРИБЛИЖАВАЩ АВТОМОБИЛ ИЗЛЕЗТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО!
При обилен снеговалеж или при гъста мъгла е по – добре да се движим извън платното. Много е важно да спазваме този съвет докато автомобилът премине, тъй тогава видимостта на шофьорите е затруднена. 
 
СЪВЕТИ КЪМ ШОФЬОРИТЕ:
 
1. НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА!
Пътните полицаи съветват да се сдобием със зимни гуми, ако е възможно те да са нови. Да подменим остарелите чистачки. Много е важно да имаме вериги, да проверим антифриза, както и изправността на отоплението.
2. СКОРОСТТА ВИНАГИ ТРЯБВА ДА Е ТАКАВА, ЧЕ ДА СПРЕТЕ В ЗОНАТА НА ВИДИМОСТТА!
Да за избегнем инцидент на пътя катаджиите съветват  да се движим със скорост, която би позволила да реагираме или да спрем без да загубим контрол над колата. Несъобразената скорост е най- честата причина Войната по пътищата да взима всеки ден жертви. 
3. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА ПРИ ПРЕМИНАВАМЕ ПОД НАДЛЕЗ!
4. ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ ЗА ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ!
Тези места са с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките е най – голяма вероятността пред Вашия автомобил внезапно да се появи на платното забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Ето защо полицаите съветват да намалите скоростта преди да преминете през този участък.
5. ПРИ НАВОДНЕНО ПЛАТНО ВИ ЗАПЛАШВА „АКВАПЛАНИНГ”. НАМАЛЕТЕ ЗНАЧИТЕЛНО СКОРОСТТА!
При дъжд и мъгла мокрото платно поглъща до голяма степен светлината на фаровете и видимостта е лоша.Затова намалете скоростта с поне 20 км/ ч в сравнение с онази, с която бихте се движили вечер по суха настилка.
6. НЕ СЕ ДВИЖЕТЕ С ОПАСНА СКОРОСТ В „ТЪМНА ЗОНА”
Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди да се разминете с насрещен автомобил, намалете непременно скоростта до толкова, че да може да спрете в случай на препятствие.
7. НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕВКЛЮЧВАТЕ НА КЪСИ СВЕТЛИНИ ТВЪРДЕ ОТДАЛЕЧЕ!
8. ПРОГНОЗИРАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В КОВАРНИ ХЛЪЗГАВИ  УЧАСТЪЦИ
Имайте предвид,че при сух път през есента сутрин  много участъци се покриват със слана и скреж. Възможно е макар и суха настилката на мостовете да е покрита с тънък слой лед, който е трудно забележим. Преди да навлезете върху моста намалете скоростта. И не предприемайте изпреварвания.
9. БЪДЕТЕ ОСОБЕНО ПРЕДПАЗЛИВИ В ПЪТНИ УЧАСТЪЦИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!
През зимата при отрицателни температури не се стремете да се движите с много висока скорост, тъй като е възможно в тези участъци да навлезете в заледена настилка. 
10. ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА!
Когато настилката е хлъзгава и ви застигнат пешеходци, които вървят по платното отдалече намалете скоростта. Направете това плавно, тъй като някой от тях всеки момент може да се подхлъзне и да попадне под автомобила.
11. БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!
12. НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ!
13. НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ НЕТЪРПЕЛИВОСТ!
Ако застинете дълга и неподвижна колона за заснежен път не я изпреварвайте,, защото така ще образувате втора колона и допълнителни задръствания. 
14. НЕ ОТЛАГАЙТЕ ПОДГОТОВКАТА ЗА ЗИМНИТЕ ПЪТУВАНИЯ!
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Ноември, 22:21

    Трябва всички да внимават на пътя

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Ноември, 23:16

    Нужна е самодисциплина

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete