Събота, 27 Април 2024, 06:27

Възродиха духа на братя Миладинови в Деня на будителите

2 Ноември 2017, 10:44
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2154 0


По повод Деня на будителите община Костинброд и Общинския съвет организираха и проведоха една уникална изложба, посветена на будителите от Струга братя Миладинови. Тя се състоя в малкия салон на НЧ "Иван Вазов".
Изложбата проследява живота и творчеството на Константин и Димитър Миладинови, като представя техните родственици, съратници, както и най-известния им труд - сборникът "Български народни песни". Изложбата е представена съвместно с Македонския научен институт, благодарение на доц. Александър Гребенаров, читалище "Кузман Шапкарев" и Елисавета Миладинова, като до момента тя е представяна в Националната библиотека "Кирил и Методий", Регионален исторически музей-Благоевград, читалища и други институции. Събитието съвпадна и с отбелязването на 155-годишнина от смъртта на братя Миладинови.
Освен с изложбата за бележитите българи вечерта ще се запомни и с гостуването на тяхната родственичка Елисавета Миладинова. Тя показа на присъстващите редки документи, свързани с братята. Също така представи и първото издание на сборника "Български народни песни" от 1861 г. Г-жа Миладинова разказа много интересни факти, свързани с известния род от Струга.
Общинският съветник Николай Борисов откри изложбата с поздрав към всички по повод Деня на будителите и пожела всеки да има принос за запазването на културата и българщината. Думата беше дадена на кмета Трайко Младенов за приветствие към гостите, като той пожела още подобни взаимни мероприятия.
Владимир Митов от Македонския научен институт пък направи кратък очерк за живота и трагичния край на братя Миладинови.
Уникален рецитал на стихотворението на Константин Миладинов "Тъга за юг" беше представен от г-жа Величка Хаджисулкова от читалище "Кузман Шапкарев".
Разбира се накрая думата беше дадена и на Елисавета Миладинова, която прикова вниманието на всички присъстващи със своите разкази, отношение и патос за делото на братята от Струга.
По този начин в община Костинброд отбелязаха Деня на будителите. Вечерта се превърна в едно тържество на историята, културата и преклонението към предците.
Събитието беше уважено и от кмета Трайко Младенов, председателя на Общинския съвет д-р Атанас Тенев, заместник-председателя Анна Радовска и съпругът й Александър Радовски, Николай Борисов - общински съветник и учител по история, кметът на с. Драговищица Албена Виденова, Даниела Борисова - директор на Първо ОУ "Васил Левски" и др.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete