Петък, 26 Април 2024, 17:34

ВЕЦ-ът край Врачеш спря работа заради безводието в общината

24 Юли 2015, 16:05
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3173 12


От 5 дни МВЕЦ-С.Врачеш е спрял да работи, след намесата на управителя на „ВиК Бебреш” ЕООД Радослав Наков и и.д. кмет на общината Красимир Андреев. Водното съоръжение се стопанисва от фирма „Агроинженеринг -90”ЕООД. Двете страни са се договорили МВЕЦ-ът да не възобновява работата си, докато нивото на язовир Бебреш не повиши нивото си. В момента водата в него е 16 метра, научи наш репортер. Капацитетът на язовира в 24 метра, съобщи Наков.  

В момента нивото на водата не е толкова критично и не дава основания на абонатите на ВиК да се притесняват. Спирането работата на ВЕЦ-а веднага даде отражение на водоснабдяването”, каза още водният шеф. Около 100 литра в секунда е консумацията от страна на гражданите на язовирска вода, а МВЕЦ-ът е с потребление 600 -700 литра в секунда.  

Високите температури и настъпилите продължителни горещини, както и липсата на валежи, което повиши потреблението на вода от гражданите и съответно до намаляване нивото на язовир Бебреш бе основание  и.д. кмет на община Ботевград инж. Красимир Андреев да изпрати писмо до  министъра на земеделието и храните Десислава Танева, с копие до изпълнителния директор на „Напоителни системи” и управителя на „Напоителни системи”- София клон. Писмото е изпратено на 22 юли (сряда), съобщиха от общинската администрация. Най-потърпевши от създалото се обстоятелство бяха жителите на Врачеш, Трудовец,Скравена, Зелин, Ботевград и вилните зони. Андреев е изразил  опасение пред институциите, че съществува сериозна опасност нивото на язовира да се понижи под критичния минимум. „Основна предпоставка  за това е обстоятелството, че МВЕЦ – с.Врачеш също черпи непрекъснато вода от язовира, което води до рязко понижаване на водните нива, в резултата на което водоснабдяването в Ботевград и селата  може да стане критично”, се казва в писмото до министър Танева. Към нея инж. Андреев се обръща с молба за компетентна намеса и предприемане на навременни действия относно предотвратяване безводието в района на община Ботевград, респективно да бъде разпоредено временно спиране подаването на вода към МВЕЦ-с.Врачеш, докато нивото на водата в язовир Бебреш се възстанови и нормализира.  

Управителят на „ВиК Бебереш” също е изпратил писмо до „Напоителни системи”, до „Басейнова дирекция” Плевен и до управителя на „Агроинженеринг-90”ЕООД. Молбата му е за временно спиране работата на МВЕЦ-а през летния сух период, за да не се стигне до кризисна ситуация при по-продължително засушаване. Наков се базира на чл.2, ал.2 от Закона за водите, според който на първо място се подсигурява вода за питейно-битово водоснабдяване.

Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Юли, 16:12

    Ами сега златев откаде ще лапка като са му спрели веца.заради тоя язовира е источен за да гушне някой лев че нали са му малко.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Юли, 16:13

    На какво прилича това златев источи язовира и предизвиква безводие мафия.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Юли, 16:15

    Нали е приятел на боко рапона ,оня му е разрешил да дерибейства.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Юли, 16:15

    Не е редно това положение.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Юли, 16:18

    Каде е правителството да се намеси и защо е потписало това разрешение за частния вец да источва язовира срамота.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Юли, 06:57

    V ZELIN samo rano sutrin ima voda , napravo e ujas

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Юли, 08:08


    С водата винаги е било така през лятото от много години назад. Ясно е, че Веца не е причината.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 25 Юли, 15:00

    Какви ли не тв дискусии се водеха, какви ли не изказвания имаше и на Маргарита Кирова, и се заявяваше, категорично, че яз.Бебреш не снабдява с вода ботевградчани. Питейната вода на града идва само от "собствени водоизточници". Дрън-дрън че пляс.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Ботевград-Врачеш 25 Юли, 15:01

    да бе не е причината,докато го нямаше вода си имахме,и ако обичат тези които пишат да отидат на лятно училище по правопис

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 26 Юли, 11:24

    Нищо не можете да направите ... Вальо Златев е концесионирал водата в Бебреш за 10 години на пред ... така че в Правец водица ще има за голф игрището ... а за Трудовец и Ботевград, Врачеж, Литаково и прочие ... Могат и без вода !

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete