Петък, 26 Април 2024, 20:05

Виртуално пътешествие до европейските столици представиха гимназисти

20 Април 2012, 15:42
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3499 0


Клуб „ Виртуално пътешествие в европейските столици”  с ръководител Диана Ганева в ПМГ”Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” Ботевград, представи днес обобщение на темата „ Виртуално пътешествие в Обединеното Кралство Великобритания, Северна Ирландия и Ирландия-традиции и обичаи”. Представителният урок е по проект „Успех” на образователното министерство и с него учениците от 8-ми и 9-ти клас демонстрираха чрез интерактивни методи на английски език с превод на български, натрупаните знания за живота, традициите и забележителностите в трите  държави. Четири екипа  представиха собствени разработки, в които посещават виртуално столиците Лондон, Единбург, Кардиф, Белфаст и Дъблин. Гимназисти показаха много добри комуникативни умения на английски език по време на презентацията, която започна с представяне на шотландския поет Робърт Бърнс - един от основоположниците на романтизма. Като личност,  тясно свързана с Шотландия, те обърнаха специално внимание на неговия принос за държавата.
Гост на занятието бе техническият секретар на учебното заведение Антоанета Владимирова, която сподели своите преживявания и впечатления от Шотландия, поради това, че преди време е живяла там. Тя разказа за световноизвестните шотландски полички и техните разновидности, за типичните приливи и отливи на Ирландско море и за нравите и културата на тамошните хора, които са близки по дух на нас българите.
Единбург-центърът на шотландската култура, бе първата спирка в необятното виртуално пътешествие на учениците от клуба. Задълбочените проучвания на гимназистите представиха любопитни факти от историята на града. От тяхната презентация стана ясно, че Единбург е столицата и вторият по големина град в Шотландия. Градът носи името на своя основател принц Един. Градът е една от големите световни туристически дестинации с 13 милиона посетители годишно. Пътешествениците „видяха”   Националния музей, двореца „Холируд” от 12-ти век, паметника на Уолтър Скот, националната библиотека на Шотландия, парламентарната сграда и други.
В следващите слайдове учениците „пренесоха” присъстващите в един от четирите най-важни глобални града на Европейския съюз- Лондон. Забележителностите, които „посетиха” са площада Трафалгар , Парламента с прочутата часовникова кула Биг Бен, чиято най-голяма камбана има звън, излъчващ се по телевизия Би Би Си. За Националната галерия в Лондон, учениците разказаха, че притежава най-пълната колекция от творби на европейски художници от периода ХІІІ – ХІХ век, сред които на прочутия Леонардо да Винчи. Посещението продължи с представяне на Бъкингамския дворец- резиденцията на кралското семейство; музея с восъчни фигури на Мадам Тюсо, помещаващ се в бившия лондонски планетариум; Британския музей, в който по разказа на учениците е създадена една от най-големите библиотеки в света и съхранява мумии от целия древен свят; Лондонската кула, в която се пазят и до днес  дрехите и бижутата на монарсите; моста с кулите - „Tower Bridje, открит през 1894 г.; „London eye” (Лондонското око) , който е с 3 500 000 посетители годишно; Лондонския университет - една от най-старите сгради в света и обединяващ 20 колежи и др.
Следващия град, в който кацна виртуалният самолет, бе Кардиф - столица на Уелс. Интерактивното посещение включи сградите на кметството, двореца, часовниковата кула, съда, университета, алеята на животните и музея, в който по думите на Светлин Йотов живее най-голяма жива костенурка в света.
Дъблин-столицата на Ирландия  бе представен с ирландския музей, националната библиотека, Дъблинския университет и замъка „Къстъм хаус”.
Последната виртуална дестинация бе Белфаст-столица на Северна Ирландия. Разказът на учениците запозна със сградата парламента, съдадена през 1932 г.; музея, ботаническата градина, университета „Куинс” и театъра „Куинс”,  Белфастския замък и други.
Обобщителният урок завърши с  презентация на празника Свети Валентин. Учениците обясниха как е произлезнала традицията да се чества този ден. Много от легендите за Свети Валентин са били измислени и твърдят, че свещеникът Валентин бил мъченик.  Вечерта преди мъчението му заради това, че е християнин,  той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря си, в което пишело „От Твоя Валентин“. Друга легенда разказва, че по време на забрана за женитба на римски войници, наложена от император Клавдий II, Свети Валентин тайно помогнал за уреждането на женитбите.В повечето от тези легенди 14 февруари е датата, която се свързва с мъченичеството на Свети Валентин, обясниха презентаторите.
В края на урока звучаха световноизвестни любовни песни като „ This Ilove”- Guns N' Roses , Three doors down- “Without you” и други, които създадоха много настроение у всички присъстващи. Накрая учениците почерпиха със специално приготвени  от тях британски специалитети.
Директорката Даниела Колева, която  редовно присъства на занятията по проект „Успех”,  благодари на участниците в клуба за изненадите, които поднесоха на всички присъстващи и за добрата подготовка в извънкласното мероприятие.
 
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete