Събота, 27 Април 2024, 05:59

Връзката човек-куче, основна тема на дебати по време на образователния семинар "Кинология и поведение на кучето"

16 Май 2018, 12:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1997 10


По инициатива на община Ботевград днес в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884” започна образователен семинар „Кинология и поведение на кучето“, който ще продължи два дни. Освен общината в реализирането на обучението участват Сдружение „На ти с природата”, Киноложки клуб пинчер България и Таня Гетова- експерт, етолог. Сред присъстващите бяха Деян Николов, директор на дирекция „Сигурност и обществен ред”, Ева Нишева, еколог на общината, Габриела Пападопова, представител на сдружение „На ти с природата”.

Образователният семинар, в който ще се проведе и практическо обучение, има за цел да обучи общинските служители от дирекция „Сигурност и обществен ред”, приемащи и обработващи сигналите от граждани за проблеми, свързани с домашни и безстопанствени кучета - как да реагират в различни ситуации и как да преценяват, дали кучето е социално или проблемно.

Д-р Таня Гетова представи себе си като човек, който говори кучешки, котешки, заешки, пилешки и някои други езици. Д-р Гетова бе придружена от кучето Имаги, порода миниатюрен пинчер, чрез което бяха демонстрирани начините и правилните подходи за комуникация и контакт с куче. Имаги е едно от първите терапевтични кучета в България. Работи с хора инвалиди.

В началото на образователния семинар д-р Гетова накратко запозна присъстващите с анатомията, физиологията на кучето: „Много е важно да не забравяме, че кучето не е човек. То има различни потребности, различни поведенчески особености. Кучето е хищник, така че неговото поведение и инстинкти са съвсем различни от това, което човек очаква. Хората и кучетата са заедно от векове и между тях има определена връзка. Повечето хора очакват кучето да ги разбира безпрекословно. Кучето, както всяко друго същество, трябва да научи човешки език, за да може да има комуникация, става въпрос за междувидова комуникация. Ние не можем да очакваме едно куче да знае какво искаме от него. На кучето трябва да му се покаже какво се иска от него, за да може да ни разбере”.

С участието на кучето Имаги, д-р Гетова показа какво е нормалното поведение на кучето, какви инстинкти проявява в дадени ситуации, кога се чувства застрашено, какви са условните и безусловни рефлекси при кучетата и какви са сигналите за помирение, които кучето отпраща към човека.

Д-р Гетова обясни, че агресията е част от живота, както при човека, така и при животните. По думите й агресията е вид защитна реакция и в повечето случаи животните се защитават като са агресивни. Тя изброи няколко вида агресия при животните: териториална, майчинска, защитна, агресия свързана с пазене на плячка. Според д-р Гетова, куче, което не е обучено да хапе и на какви места да хапе, може да нанесе по-големи поражения от куче, което е обучено.

От практиката си с животните д-р Гетова е научила, че в много случаи агресията на кучето се дължи на някакво заболяване на мозъка, на което незабавно трябва да се обърне внимание.
Според д-р Гетова агресивното поведение на кучето се дължи на неговото отглеждане и най-вече на поведението на стопанина към него.

Обучението ще продължи с практическа част, когато служители на дирекция „Сигурност и обществен ред”, придружени от д-р Гетова, ще посетят райони на територията на Ботевград, където се срещат глутници с кучета, за да им бъде демонстрирано как трябва да се подходи към безстопанствените животни, за да не се чувстват застрашени и да не проявяват агресия към хората.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (3) (4)
    1. добавен от: Анонимен 16 Май, 12:27

    Има една друга връзка,която е актуална в общината-връзката Кмет-видеонаблюдение-нарастваща престъпност.

  • Отговори (4) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Май, 12:32

    Около светофара при "вероната" се е образувала глутница като едно от кучетата е много агресивно особено към колоездачи!
    При "пантата" до малкото "Вапцаров" има една немска овчарка която също е агресивна и е "домашно куче" но се разхожда по цял ден свободно из кръстовището. Въпрос на време е да нахапе някое дете в училищния двор или около него!

    • (6) (1)
      1. добавен от: Анонимен 16 Май, 14:14

      Направих забележка тази сутрин на собственика на кучето при "Пантата" до у-ще "Вапцаров" и отговора беше: Не бой се. Кучето вчера само си отвори портата и влезе в двора, от което следва извода, че и само си отваря, за да излезе на улицата. От което следва още един извод, че не стои вързано, а си се разхожда свободно в двора.

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Май, 12:37

    А връзката ЧОВЕК-ЧОВЕК????????????????

    • (1) (0)
      1. добавен от: Д-р Гетова N3 18 Май, 10:30

      Връзката човек - човек е много по сложна ,в тези отношения и агресията е много по - голяма. Много науки изследват точно тези отношения- психология,социология, история . При животните всичко е просто е ясно - правилата ся ясни - който в ги спаза естественият подбор жо поставя в място.

  • Отговори (5) (1)
    4. добавен от: Анонимен 16 Май, 12:43

    Тва ако е директор аз съм космонафт....

  • Отговори (2) (2)
    5. добавен от: Анонимен 16 Май, 15:14

    Имам ротвайлер. С очи на дете. Той е пълноправен член на моето семвйство.

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 16 Май, 21:52

      Няма лошо, №5. По-добре член в семейството, отколкото улицата да е неговия дом и да скита там.

  • Отговори (4) (1)
    6. добавен от: Анонимен 16 Май, 21:56

    С животно ще се разбереш,с човек -не!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 18 Май, 10:01

    бало бало коче

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete