Петък, 26 Април 2024, 20:46

Втора вечер талантливи изпълнители от 36-то издание на Дефиле на духовите оркестри и мажоретни състави оживиха пл."Саранск" в Ботевград

29 Юни 2019, 19:10
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2001 1


36-то издание на Дефиле на духовите оркестри и мажоретни състави продължи да радва жителите и гости на Ботевград и през днешния- втори ден от дефилира. Втора вечер музиканти, диригенти, композитори и изпълнители, хореографи и танцьори радват всички, които имаха възможност да присъстват на невероятното музикално представление.

След незабравимите изпълнения през първата вечер от „Дефиле на духовите оркестри и мажоретни състави Ботевград- 2019” в което чухме изпълненията на духови оркестри от Румъния, Габрово, Видин и Ботевград, тази вечер имахме удоволствието да се насладим на творчеството на още талантливи изпълнители.

Програмата тази вечер започна с дефиле на оркестрите от градския парк по бул.”България” до пл.”Саранск”, където всички духови оркестри и мажоретни състави, който ще радват гостите със своите изпълнения през втората вечер от дефилето, се построиха.

Първото изпълнение в концерта бе на духовия оркестър на Първа английска езикова гимназия и читалище „Петър Берон”- гр.София. В представлението в  Ботевград  участие взеха още: Младежки духов оркестър и мажоретен състав- гр.Ботевград, Фанфарен оркестър- гр.Ветово и общински духов оркестър- гр.Враца.

Водещите на събитието Миглена Василева и Полина Дишкова представиха накратко историята на всички оркестри, участници в празничната вечер.

Младежки духов оркестър на Първа английска езикова гимназия и читалище „Петър Берон” - гр.София с диригент г-жа Николина Ангелова- оркестърът е създаден през 1975г.от г-жа Николина Ангелова. През 44- годишното си съществуване той е участвал в редица републикански и международни фестивали, с което е представял страната и е печелил много награди. Носител е на златни медали от 5-ти 6-ти и 7-ми национални фестивали на художествената самодейност. По традиция е участвал в различни фестивали на духовите оркестри, посветени на известни български композитори и годишнини в областта на духовата музика. През 2002 г. е награден с диплома и плакет за отлично представяне на Националния фестивал на духовата музика и 2003 г. е отличен на международния фестивал ”Витоша- 2003” . Участвал е в национални празници на духовите оркестри „Дико Илиев”- Монтана, в празници на културата- Велингард, в младежки фестивали на духовите оркестри в гр.Вършец, концерти и дефилири в Ловеч, Благоевград, Ботевград и др.

Оркестърът има голяма международна дейност: 1979г. изнася 6 концерта в Лондон, единият от които е на сцената на Кралския колеж за музика. Оркестърът е награден със Сребърна плоча, връщена от проф.Хари Мортимър. Участие има и в много международни фестивали  в: Италия, Франция, Германия, Норвегия,Будапеща.

От 2003г. насам са реализирани повече от 10 разменни госстувания с младежкия духов оркестър от Германия.Двата оркестъра поставиха началото а един нов интернационален оркестър от немски и български оркестранти, които заедно изпълняват богата двучасова концертна програма. През 2016,2017 и 2018г. оркестърът участва в международни фестивали на духовите оркестри в Полша и Германия.

Младежки духов оркестър и Мажоретен състав- гр.Ботевград- е създаден през1964г. от тогавашния учител по музика Димитър Войнов. През 2004г. диригент на оркестъра става Константин Гайдарски. През същата година се създава и мажоретен състав с ръководител Иванка Христова. Многобройни са изявите им в страната. Участват в церемонии по откриване по републикански, европейски и световни първенства проведени в страната. Съставите се гордеят с участието си в телевизионния формат „България търси талант”- четвърти сезон, където достигнаха до финал. Вълнуващо и запомнящо се е участиети на двата състава в концерта на Слави Трифонов на стадион”Васил Левски” пред 70 000 души.

Под ръководството на Константин Гайдарски и Иванка Христова за изминалите над 14 години съставите взеха участие в 22 международни фестивала във Франция, Германия, Италия, Испания, Словакия, Румъния, Македония, Сърбия, Турция, Дубай, къето представиха България и своя град.

Фанфарен оркестър при СУ ”В.Левски”- гр.Ветово- е създаден през 2012г. от диригента на оркестъра г-н Любомир Антонов и корепетитора г-жа Елка Антонова. Аранжиментите на всички изпълнявани мелодии са на диригента.С участието си в училищни, градски, областни и националнимероприятия оркестърът създава настроение с богатия си репертоар и жанровото разнообразие на изпълненията си.

Духов оркестър при читалище „Развитие”- гр.Враца с диригент Бойчо Димов и концертмайстор Цветан Тончев е създаден през 1962г. Оркестърът е наследник на богати музикални традиции, създадени в този край от военните духови оркестри.нТой е продължител на делото на големия музикант и композитор Дико Илиев. Оркестърът разполага с богат репертоар от различни епохи и стилове. Има множество  изяви в областта и в страната, кактои поредица успешни турнета в Германия, Русия, Румънуя,Украйна и др. Оценка за високото ниво са признанията на журитата от Националните прегледи на професионалните духови оркестри в Кърджали, Сливен, севлиево и Димитровград. Носител е на голямата награда на Международния фестивал  професионалните духови оркестри в Унгария през 1990г. През годините диригенти на оркестъра са били Димитър Асенов, Димитър Панов, Валентн Георгиев. От 2002 г. диригент е талантливият композитор Бойчо Димов, който е носител на голямата награда на г.Монтана.

 




Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete