Вторник, 19 Юни 2018, 17:25

"Японската култура - преоткрити традиции" - изложба в Исторически музей - Правец

23 Февруари 2015, 17:55
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1683 1

По повод традиционният празник – събор на Правец Тодоров ден на 28 февруари 2015 г. в събота Исторически музей Правец се включва в програмата с по-различно начинание.
Освен традиционният базар на троянска керамика музея ще представи изложба „Японската култура – преоткрити традиции”. Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Япония в България. Ще представим традиционното японско изкуство икебана (подреждане на цветя). Мария Кеменчеджиева и екип ще демонстрират пред правчани и гостите на Правец икебана. Японското изкуство икебана има символичен характер, както и декоративна употреба. Използването на живи ефимерни цветя и клонки, прави измеренията на времето неразривна част от създаването на творбата. Религиозният произход и здравата връзка с естествения цикъл на живот - раждане, растеж, смърт и прераждане, придават на икебаната дълбоко духовно звучене. През 500 - годишната си история икебана приема най-различни форми – от обикновена украса за дома до огромни пейзажи и новаторски скулптурни елементи, които могат да запълнят цяла изложбена зала. Тълкуването на икебана, наричана още „пътят на цветята” се възприема и като форма на медитация – смяна на сезоните, време и промяна.
За посетителите през този ден ще бъде пресъздадена японска чайна церемония като ритуал от членове на Сдружението за популяризиране на японската култура „Урасенке” с ръководител чаения учител Криси Прахова. При желание за консумация на японски чай от страна на посетителите се заплащат по 2.00 лв. Чайната церемония е сложен древен ритуал, идващ от дзен будизма – да живееш единствено в настоящия момент и е така конструиран, че да ангажира сетивата на човека, така че той да бъде изцяло ангажиран и да се освободи от ежедневието си. Посетителите ще имат възможност да се обличат в японски кимона и да се снимат. Ще има и демонстрация  на древно калиграфско изкуство.
Каним гражданите и гостите на Правец да посетят изложбата от 10.30 до 15.00 часа. Изложбата на икебана ще може да се посещава и през следващите няколко дни.
                                                                                 
                                                                       Татяна Борисова, директор ИМ - Правец


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Февруари, 20:39

    Не са глупости това за Стойна Петрова прибира направленията за децата и не издава болнични листове за гледане на дете , кара родителите да ходят при други доктори за фалшиви болнични .Това трябва да се спре.Не е нормално.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (15)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (109)
70% Complete
Не подкрепям идеята (98)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (176)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (174)
70% Complete
Нямам мнение (15)
70% Complete