Петък, 3 Май 2024, 15:17

За нашите пенсионери - море през зимата или в калта през лятото

11 Септември 2012, 20:28
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2908 1


Маргарита Георгиева е пенсионерка на 62 години от Ботевград, идва за втори път в Поморие за лечение в Националния център за лечение и рехабилитация, но не по клинични пътеки, на които имала право като инвалид, а на частно. Причината била, че не може да дойде тук за лечение през активния сезон - лятото.

- Още през март подадох молба (какъвто е редът), чакахме три месеца, за да ни кажат, че има място за месец ноември. Убедихме се, че повечето места в санаториума са заети от чужденци. И какво ще правим през зимата тук, ще рушим снега и ще се крием в стаите като мишки, нито ще можем да се потопим в морето, нито да подишаме от лековития въздух, нито да се порадваме на слънцето… Но като сме бедни пенсионери и Дянков все говори, че няма пари за нас, пенсионерите, и че нямаме нужда от пари,така ще бъде, бедняци сме и бедняци ще умрем !... - горещи се възрастната жена и не само от топлото време!..

Лечението на частно е скъпо за българските пенсионери. Още щом прекрачиш прага на лечебното заведение, даваш 15 лева за преглед, въпреки че представяме епикриза, 20 лева за процедури във водата, отделно за другите процедури - кална вана, частна квартира, минимум десет лева на вечер, направете сами сметката… Нека да направят така, че на чужденците да вземат повече пари, техните пенсии са много по-големи от нашите, а за нас остава голямото ухажване преди поредните избори

- С моята пенсия от 172 лева за прослужено време от 36 години и седем месеца и 19 лева инвалидни в никой случай не мога да ползвам тези бази. Да е жива и здрава дъщерята, тя ми помогна да дойда да се лекувам. Маргарита се пенсионирала като шивачка. Работила осем години в частна фирма в София, налагало се всеки ден да пътува от Ботевград, по време на кризата за хляба работила във фурна нощна смяна, давали им по два хляба на ден. Най-напред работила като шлайфист в завод за резервни части за „Камази”, бях яка, силна, а не като сега да си помагам с помощни средства - допълва тя. Общо взето, нашият народ е болен, като гледам, всеки втори човек е с бастун, ако не ми е необходимо, няма да дойда, още повече като гледам само цените на зеленчуковия пазар: грозде - четири лева, домати - два лева, смокини от четири до шест лева, праскови два лева и т. н., цени все народни!…

Жалко за този хубав санаториум, жалко, че държавата осигурява средства, но според мен те не се използват правомерно, жалко за българския пенсионер, че не може да се порадва на хубавата природа през най-хубавия сезон – лятото, нарежда с болка Маргарита. Разказа й допълва дъщерята Даниела - заболяването на майка ми е коксартроза, има и хипертония, инвалидизирана е на 78%, лекарите й казаха, че само лечение в такъв санаториум може да й помогне, три пъти на месец от януари съм звънила, дано се уредят нещата, но не би, явно, че санаториумът се е превърнал в спа хотел за прибиране на валута. Друг е въпросът, колко млади хора у нас могат да отделят от средствата си, за да подпомогнат родителите си за тяхното адекватно лечение. Бедни пенсионери на море?! - звучи невероятно при условията, в които живеем всички днес, подчертава още дъщерята на Маргарита.

Източник: Агенция БЛИЦ

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Септември, 06:52

    В държава без държава :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete