Петък, 26 Април 2024, 13:29

Заключителна пресконференция на БК Балкан: Оценка и равносметка за сезон 2019/20

22 Април 2020, 19:09
(0) (1)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1328 2


Днес се проведе заключителна пресконференция на „Балкан” по повод предсрочно прекратяване на сезон 2019/20 заради пандемията от коронавирус.

На пресконференцията присъстваха старши-треньорът на Балкан Йовица Арсич, президентът на Балкан Михаил Михайлов, кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов и председателят на фенклуб "Балкан" Видин Велчев. Те направиха равносметка и анализи на сезона.

„Имахме трудно начало на сезон 2019/20, но в течение на времето нещата се подобриха и в най-важните мачове, показахме най-добра игра. Смятам, че участието ни във вътрешното първенството беше успешно. Не съм доволен от решението на БФБ за начина, по който се прекрати първенството, защото не е нормално просто така да изтриеш труда на хората, които са изиграли 20 мача.

От моя гледна точка предвид представяне през сезона мога да кажа, че не сме доволни от това как изиграхме квалификации за Шампионска лига. Имахме доста трудно начало на сезона, но имайки предвид, че голяма част от състезателите си заминаха, някои и в последния момент, имахме затруднения при селекцията. Станаха някои грешки и началото не беше много добро, но с течението на времето решавахме проблеми, които се явяваха и мисля, че в най-важните мачове от вътрешното показахме и най-добра игра. Вярвахме, че до края на сезона щяхме да сме още по-добри, но просто обстоятелствата не позволиха като цяло. Мисля, че участието ни във вътрешното първенство беше успешно. Надявам се догодина да сме още по-добри.”
Това каза старши-треньорът Йовица Арсич.

Кметът Иван Гавалюгов заяви, че изпитва удовлетворение от начина, по който се представи отборът, особено в последните няколко кръга.
„Висока летва бе поставена миналия сезон. Ботевград е най-баскетболния град и очакванията на публиката са да вървим нагоре. В голямата си част отборът е с променен състав от миналогодишния. Това си има своите рискове и е нормално да има трудно начало. Имаше и грешки в селекцията. Според мен, това попречи да попаднем в груповата фаза на Шампионска лига. След направените промени в състава продължихме доста успешно да защитаваме първото място в първенството. Няма как да не сме доволни от играта и от резултатите, които постигна отборът. Надявам се през следващата година отново да имаме шанса да играем финален двубой и да спечелим”, каза още кметът Гавалюгов.

Президентът на клуба Михайл Михайлов даде положителна оценка на представянето на отбора в първенството. Ето какво каза той:
Оценката ми за изминалото прекратено първенство е изключително положителна. Смятам, че се правихме на доста добро ниво. Безапелационно вървяхме първи в класирането. Още от начало завзехме лидерската позиция и не я изпуснахме до последно, разбира се, на база добрата работа на треньора и играчите. Трябва да отбележим и недоброто ни представяне в турнирите,но имаше грешки в селекцията, които с времето отстранихме. За съжаление, точно когато отборът се окомплектова, дойде това прекъсване на първенството и не успяхме да покажем най-силната част от възможностите, които изграденият вече отбор трябваше да покаже. Като цяло оценката ми е изключително положителна."

Председателят на фенклуб "Балкан" Видин Велчев даде оценка от името на феновете на Балкан за представянето на отбора от:
Феновете никога не могат да са обективни, тъй като всеки фен гледа в полза на любимия си отбор. Истината е, че това е само статистика. Дали този или онзи отбор ще стане шампион служебно, не е от значение. Една титла не е ли спечелена с мачове, тя не е така сладка за феновете. От името на феновете благодаря на клубното ръководство, на треньорския щаб и на всички играчи, защото винаги ще има и силни и слаби мачове, но тези хора работят неуморно всеки ден и се трудят, за да има баскетбол. Конкретно за този сезон, сме изключително доволни. Въпреки че започна не много добре, заради проблеми със селекцията, в крайна сметка отборът набра инерция и направи добро представяне. Надяваме се следващия сезон да гледаме баскетбол в залите в цяла България!

Ето как участниците в пресконференцията коментираха решението на федерацията за прекратяване на първенството:

Според мен решението на БФБ не беше прибързано, дойде късно, защото по-рано имаше бяха създадени всички условия, за да се прекрати първенството. Ясно е какво става като няма условия да се играе. От друга страна, ясно е, че не съм доволен от решението, защото просто така да изтриеш труда на хора, които са изиграли 20 мача, мисля, че не е нормално. Не се сещам някой друг да го е направил този сезон по такъв начин, но това е решение, обръщаме се към следващия сезон и ще се опитаме догодина да ги затрудним още повече, ако се опитат да ни спрат.” Така старши-треньорът на Балкан Йовица Арсич коментира решението на БФБ.

Президентът на Балкан Михайл Михайлов коментира решението по следния начин:
„Всички клубове бяха наясно, че първенството няма да може да се доиграе. Обстоятелствата не позволяваха. Да се доиграва август или септември бих казал, че дори не бе е нормално да се коментира. Федерацията взе едно разумно решение за прекратяване и едно много противоречиво за класиране. На този етап трябва да гледаме напред и какво ще правим през следващата година. Мислите ни вече са насочени изцяло в тази посока.
Той каза още, че баскетболистите също не са били доволни, но приемат решението и вече са насочили мислите си към следващия сезон.

Ето как кметът Иван Гавалюгов коментира прекратяването на първенството:
След оповестяването на решението имах разговор с президента на федерацията Георги Глушков. Нашето единствено желание бе решението поне да бъде логично. Те взеха и несправедливо и нелогично решение.
Много други първенства в Европа бяха прекратени и обявиха временното класиране за крайно и излъчиха първенеца за шампион. На базата на тази практика предложихме по този начин да се развит събитията и в България.
Ние не държим да станем служебно шампиони, но в крайна сметка труда и резултатите от изиграните двубои, които се признават, да бъдат отчетени, а да не бъдат заличени. Съответно временното класиране да бъде прието за крайно, поради предсрочното прекратяване на първенството, което да не доведе до излъчване на шампиони медалисти. С такова решение ние сме съгласни.
Аз лично не приемам решението на федерацията в частта, в която не се обявява крайно класиране
.”

Относно финансовата сигурност на отбора кметът Гавалюгов заяви, че в момента няма индикации за оттегляне на някой от спонсорите.
Балкан се финансира от много спонсори-местни фирми и организации и от бюджета на Община Ботевград. При всички положения ще се постараем да имаме отбор, който ще се бори с реални аргументи за защита на Шампионската титла и за достойно участие в европейските турнири. Дали ще е по-голям или по-малък бюджета не мога да кажа от сега. Предстоят разговори със спонсори, надявам се да имат икономическа възможност да продължат по същия начин, както до сега, да подпомагат отбора. Ръководството на клуба вече започва работа по селекцията. Гледаме напред, тъй като този сезон приключи”, каза още Гавалюгов и добави:
" Догодина предстои Общо събрание на БФБ, т.е. отчетно-изборно събрание. От много години Балкан няма представител в Управителния съвет, а е очевидно за всички, че той е един от водещите клубове, с дългогодишни традиции, и е редно да има представител в ръководството на федерацията. Нещо повече, даже считам, че ние ще номинираме и лице, което да стане президент на БФБ. Към днешна дата мога да заявя, че имаме такава кандидатура. Разбира се, това са наши намерения, които могат да се реализират или да не се реализират. Но при всички положения ще предложим най-малкото да имаме член на УС. Надявам се и другите водещи клубове в България да имат своето адекватно присъствие в УС на БФБ.”

Кои играчи вече имат договори за следващия сезон?
От деня, в който бе прекратено първенството, 16 април, проведохме разговори с повечето от момчетата. Нашето желание е да запазим поне 90 % от сегашния състав. Реални договори към момента с клуба имат: Денислав Вутев, Божидар Аврамов, Марин Маринов, Здравко Христов, Ивко Ивков, Михайло Секулович има споразумение за следващия сезон. Водим разговори с някои от останалите момчета.” Това заяви президентът на Балкан Михайл Михайлов.

Относно въпрос за предстоящия формат на първенството сръбският наставник сподели , че в момента няма яснота, защото няма становище на УС на БФБ:"Ще е сложно да се направят 4 завъртания, ако има 12 отбора, и с европейски турнири ако се играят, не знам как ще се направи календарът. Нашето предложение за Лятна лига не бе възприето сериозно, а не виждам какво по-добро може. Ще е хубаво да се играят четири завъртания, но е много възможно в септември още да не може да се влезе в залите и да не могат да се провеждат мачове.






Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Април, 23:31

    Михайл Михайлов - трагичен!
    Във всяко отношение.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Април, 07:39

    Нидерландия вече обяви, без публични струпвания чак до септември. Дано новото първенство започне по план и успешно през октомври.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete