Петък, 26 Април 2024, 19:42

Започна добив на кварцов пясък в Лесопарк „Побит камък“

9 Януари 2018, 17:54
(2) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 9812 10


Рано тази сутрин тежка техника е започнала да разчиства терен за добив на кварцов пясък в Лесопарк „Побит камък“. Находището се намира на по-малко от километър от комплекс „Сентрал парк“, където живеят около 1000 души. Това съобщи кмета на Нови хан Петко Костов. Той е пристигнал на мястото около 11ч., а представители на фирмата са заявили пред него, че разполагат с всички необходими документи, за да извършват добив на инертни материали. Малко по-късно Костов е успял да предизвика проверка от общинските органи. На място са пристигнали зам.-кметът Стоян Стоянов, представители на дирекциите по екология и общинска собственост, както и директора на държавното горско стопанство. Всички те са констатирали нарушения, за които ще бъдат съставени актове на фирмата „Ватия Холдинг“ АД, но те не могат да спрат разработването на находището.
Фирма „Ватия“ е получила концесията за добив на кварцов пясък в находище „Побит камък“ на 8.12.1998г. Тогава фирмата все още е държавна и е получила находището без провеждане на търг. След като е приватизирана и вече става „Ватия холдинг“ АД, Министерският съвет презаверява концесията на свое заседание през декември 2006г. Концесионният договор е за срок от 20 години и изтича 8.12.2018г. През последните 19 години концесионерът не е извършвал никакви дейности върху площта, простираща се на 67 дка. Въпреки това от „Ватия Холдинг“ са заплащали годишната концесионна такса в размер на смешните 360 лева. Основният проблем е, че когато е сключвана концесията, българското законодателство не е изисквало изработване на ОВОС. Днес здравето и живота на хората, живеещи в близост до площадката за добив на пясък, са застрашени. Подобна дейност е свързана с изключително високи норми на запрашеност, а освен това тежката техника ще разруши пътната инфраструктура. Жителите на Нови хан, Побит камък и Крушовица, както и кметовете на тези населени места са в шок.
Преди няколко месеца кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов говори пред родители в Нови хан за подновяването на концесия за добив на кварцов пясък в този район, като единствен възможен начин за построяването на нова сграда към училището. Не е ясно какво точно е имал предвид Симеонов, след като концесията е държавна, а не общинска. Случайно или не обаче, в момента на започване на работа по кариерата кметът е в чужбина.
Преди няколко години жителите на комплекс „Сентрал парк“ чрез сдружението си, спечелиха дело срещу друг концесионер за добив на кварцов пясък в съседен парцел. Тогава разрешението е дадено през 2007 година и законодателството е изисквало изработването на ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда). Именно тази оценка в крайна сметка предотвратява добива на пясък.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (14) (1)
    1. добавен от: Анонимен 9 Януари, 18:35

    Живи вериги и бой! Няма да оставима така нещата!

  • Отговори (13) (0)
    2. добавен от: Може 9 Януари, 19:07

    Щом е казал кмета значи МОЖЕ! Пак да си го изберат!

  • Отговори (10) (0)
    3. добавен от: Димитров 9 Януари, 19:13

    Ние от вилната зона също ще участваме, ако организирате блокада.

  • Отговори (9) (2)
    4. добавен от: Анонимен 9 Януари, 19:39

    Не само от вилната зона,всички жители от съседните села трябва да се вдигнем,за да предотвратим поредното безобразие случващо се на територията в нашата община!

  • Отговори (7) (0)
    5. добавен от: Само се разбираме кога и Блокада.! 9 Януари, 20:29

    Блокада!

  • Отговори (3) (2)
    6. добавен от: Анонимен 9 Януари, 23:05

    Потрошете техниката, багери, всичко което имат,аман от простаци.И оня където иска да дупчи Добруджа,,,,, всички,бой и в затвора ( боклуци).

    • (2) (0)
      1. добавен от: Анонимен 10 Януари, 00:28

      Добре, че има такива като теб да дават акъл!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Виолета Костадинова 10 Януари, 10:41

    Блокадата

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 6 Декември, 19:30

    :x :x :x :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 6 Декември, 19:30

    :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete