Петък, 26 Април 2024, 12:40

Започва археологическото проучване на крепостта Боровец през 2015 г.

12 Юни 2015, 19:04
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1867 0


През м. юни и юли първият обект, на който Исторически музей – Правец започва археологическо проучване е антична крепост Боровец, разположена над село Разлив. Тази година археолозите ще продължат проучването в югоизточния сектор с цел разкриване на още сгради около входа и на крепостната стена в югозападна посока.
Досега е разкрит входът на крепостта от изток, разчистени са големи участъци от крепостната стена от изток, юг и северозапад. На билото на хълма и при входа са проучени няколко сгради. Открити са множество находки – фрагменти от керамични съдове, предмети на бита, накити, железни предмети, оръдия на труда и всекидневния бит. Разнообразието от намерени артефакти е свидетелство, че крепостта освен като стражева е използвана и като място за живеене на по-късен етап. По традиция за осма поредна година в края на месец юни ще се проведе празник на крепостта. Тази година той ще бъде в събота на 27 юни 2015 г. в навечерието на Петровден.
"Ще очакваме гражданите и гостите на Правец и съседните общини Ботевград и Етрополе, да посетят и разгледат крепостта Боровец. Изградена е туристическа алея , водеща към крепостта, включваща два паркинга, атракции, съоръжения, барбекюта, места за отдих по проект на община Правец по Програмата за развитие на селските райони", каза Татяна Борисова, директор на ИМ - Правец.                                                                                               

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete