Неделя, 18 Февруари 2018, 08:56

Започва археологическото проучване на крепостта Боровец през 2015 г.

12 Юни 2015, 19:04
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1337 0

През м. юни и юли първият обект, на който Исторически музей – Правец започва археологическо проучване е антична крепост Боровец, разположена над село Разлив. Тази година археолозите ще продължат проучването в югоизточния сектор с цел разкриване на още сгради около входа и на крепостната стена в югозападна посока.
Досега е разкрит входът на крепостта от изток, разчистени са големи участъци от крепостната стена от изток, юг и северозапад. На билото на хълма и при входа са проучени няколко сгради. Открити са множество находки – фрагменти от керамични съдове, предмети на бита, накити, железни предмети, оръдия на труда и всекидневния бит. Разнообразието от намерени артефакти е свидетелство, че крепостта освен като стражева е използвана и като място за живеене на по-късен етап. По традиция за осма поредна година в края на месец юни ще се проведе празник на крепостта. Тази година той ще бъде в събота на 27 юни 2015 г. в навечерието на Петровден.
"Ще очакваме гражданите и гостите на Правец и съседните общини Ботевград и Етрополе, да посетят и разгледат крепостта Боровец. Изградена е туристическа алея , водеща към крепостта, включваща два паркинга, атракции, съоръжения, барбекюта, места за отдих по проект на община Правец по Програмата за развитие на селските райони", каза Татяна Борисова, директор на ИМ - Правец.                                                                                               

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (5)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (21)
70% Complete
Не подкрепям идеята (32)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (63)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (59)
70% Complete
Нямам мнение (2)
70% Complete