Събота, 27 Април 2024, 02:07

Земеделските производители ще получават компенсации за унищожени посеви

12 Март 2012, 11:16
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3097 0


 Общинската служба по земеделие проведе среща миналата седмица със земеделските производители и животновъди във връзка с откриването на разяснителната кампанията за подаване на заявления за директни плащания. На срещата присъстваха повече от 20 земеделски производители, както и представители на Областна Дирекция Земеделие(ОДЗ) . Това бяха Христина Стойкова – Директор на ОДЗ, Петьо Цветанов – директор на Дирекция ”Аграрно развитие” и други експерти. Във връзка с  унищожените земеделски площи през настоящата зима, бе обявено, че  стопаните, които имат такива площи могат да подадат заявление в Общинската служба по земеделие -Ботевград за парична компенсация. За целта  комисия съставя протокол, след което държавата ще дава компенсациите. Подпомагат се само регистрирани земеделски производители, като площите трябва да са 100% пропаднали. Констативните протоколи ще се признават за форсмажорно обстоятелство пред Държавен фонд Земеделие.
 На срещата бяха разяснени новости, свързани с бъдещата дейност на земеделските производители. Г-жа Христина Стойкова подчерта, че новото в предстоящата кампания за директни плащания ще бъде възможността бенефициетите да виждат застъпените площи от предходната кампания при очертаване на обработените от тях площи. Тя обърна внимание на стопаните, че трябва да имат правно основание за обработваните от тях площи.
 Тази година има две нови схеми - за подпомагане на производители на плодве и зеленчуци.
На срещата бяха очертани  сроковете, които са важни за земеделските стопани.
До 31 май всяка година трябва да подадат Деклараия по чл.69 и Заявление по чл.70 в което да посочат имотите които обработват и с кои от тях желаят да участват в изготвяне на доброволно споразумение. Задължително се представят договори за наем или аренда. Няма да се подпомагат запалени пасища и площи, които 2 години са заявени като угар, обясни  г-жа  Стойкова.
До 31 декември 2013 г. е удължен срока  за фермите ІІІ категория да се хигиенизират в съответствие с изискванията на Европейския съюз.
Г-жа Христина Стойкова обяви, че на всички регистрирани земеделски производители се предвижда възстановяване на акциза за гориво. Ще бъде изготвен регистър в Областна дирекция „Земеделие” и полагащите се суми по определени норми ще се изплащат два пъти годишно след представяне на документи за разход. Новост е, че ще има акциз за животни – 75л на 1 животинска единица.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete