Събота, 27 Април 2024, 05:48

Земеделци от региона с писма до МРРБ, АПИ и МЗХ

27 Юли 2020, 09:15
(1) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1703 1


Земеделци от района изпратиха писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройство- Петя Аврамова и АПИ, в което молят да бъдат предприети нужните действия за осигуряване на достъп до обработваемите земи. Както вече сме Ви информирали, земеделските производители изразиха своето недоволство, чрез мирен протест, по повод пропуск, който е допуснат при проектирането на новото трасе на международния път Е-79, който минава през землището на село Новачене.

Публикуваме текста на писмото:
До г-жа Петя Аврамова- министър на регионалното развитие и благоустройство на Република България
Копие до Агенция "Пътна инфраструктура"

Уважаема Г-жо Министър,
Във връзка с решение № 56/01.02.2018г. на Министерски съвет на Република България за отчуждаването на имоти и части от имоти - частна собственост за държавни нужди за изграждане на обект "Модернизация на участък от път I-1 (Е79) "Мездра - Ботевград", Ви информираме, че в участъкът, преминаващ на територията на землището на с. Новачене, община Ботевград, област Софийска не е предвидено преминаването от другата страна на пътя на селскостопанска техника и хора още със започването на проектирането на трасето. Въпреки, че в предварителните разговори до 2015 година, ние получавахме уверение, че ще получим достъп до тези земи, които са над 2000 дка в двете посоки на пътя това не се осъществи.
Молим за Вашата намеса за осигуряването на нормален достъп до вилните места и обработваеми земи /над 2000 дка/ от едната и другата страна на пътя.
21.07.2020г           Земеделска Кооперация в село Новачене

Както вече Ви е известно, проблемът е, че земеделците са лишени от достъп до земите, които обработват. На снимките може да видите засегнатите от сегашния проект земи.


Преди години, когато се водеха обсъждания на трасето, получавахме обещания, че ще ни бъде осигурен достъп до обработваемите земи. След това се оказа, че няма такова нещо. Според мен, не се е гледало трезво на картата и на полето. Всичко се е решавало от канцелариите в София.
На този етап са изоставени около 40 дка земи. По всяка вероятност ще останат още 30 дка, които ние обработвахме до миналата година, също така ще останат и доста ливади”, коментира председателят на ЗК Новачене 14- Иван Димитров.
Според него, изграждането на надлез би бил удачен и възможен вариант. Той изрази надежда за добър изход от ситуацията, като подчерта проявения интерес и инициатива за съдействие от страна на Община Ботевград.

Другият казус, пред който са изправени земеделците от региона е с отчуждаването на земи, които до сега са влизали при определяне на правното основание за ползване на земеделски земи.
Правното основание на тези земи, които все още съществуват в регистъра на Министерство на земеделието, респективно в земеделската служба в Ботевград, където ни се дава правно основание да обработваме земите и да ги включваме в програми, а в същото време пътят минава, идват служители на строителните фирми т.е. ние нямаме възможност да ги обработваме, а имаме право. Тук е прекъсната връзката между АПИ и Министерството на земеделието. Тези земи трябва да се изключат от плановете на МЗХ и общинската служба „Земеделие” и да не се получава това правно основание. Изпратихме писмо до Министър Танева с молба за нейната намеса”, обясни Иван Димитров.

Публикуваме текста на писмото:
До г-жа Десислава Танева - Министър на Земеделието, храните и горите
Г-жо Министър,
Съгласно решение № 56/01.02.2018г. на Министерски съвет на Република България за отчуждаване на имоти и части от имоти - частна собственост за държавни нужди за изграждане на обект "Модернизация на участък от път I-1 (Е79) "Мездра-Ботевград" са отчуждени земи, които до сега са влизали при определяни на правното основание за ползване на земеделски земи по чл. 37в, ал.2 от ЗСПЗЗ.
На базата на заповед № ПО-09-722-1/24.09.2019г. на основание чл. 3, ал. 4 от Устройствения правилник на областните дирекции "Земеделие", в сила от 26.01.2010г., издаден от Министерството на земеделието и храните са определени масиви за ползване и имоти за ползване по чл. 37в, ал.2 от ЗСПЗЗ, разпределени в границите им съобразно изготвено доброволно споразумение за орна земя за землището на с. Новачене, община Ботевград, ЕКАТТЕ 51946 за стопанската 2019-2020 година. В него е видно, че отчуждените имоти не са отстранени от регистрираното правно основание, което дава право на ползвателите да обработят земеделските земи.
Есента на 2019г. и пролетта на 2020г. строителите на пътя започнаха да обикалят блоковете, засадени с пшеница и слънчоглед, да правят проучвания и други дейности, свързани със стрителството на пътя. По този начин се съсипваха големи части от реколтата.
За стопанската 2020-2021 година молим за Вашата намеса отчуждените земи, съгласно посочената по-горе заповед, да бъдат отстранени от правото на ползване при доброволните споразумения по чл. 37в от ЗСПЗЗ.

Писмото е изпратено от името на председателите на ЗК Новачене 14 и ЗК Орхание 2013 и управителя на Семи груп ЕООД.



Източник: в-к "Балканец"

Подобни новини

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Данаил Павлов 29 Юли, 20:05

    Прав е човека, не стига че имаме по малко декари а и на всичкото отгоре и без достъп

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete