Вторник, 23 Април 2024, 12:49

116 преписки за домашно насилие са образувани в Софийска област за 2022 г.; В областта няма Кризисен център за настаняване на жени - жертви на домашно насилие

9 Март 2023, 14:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1046 11


„В Софийска област няма нито един кризисен център за временно настаняване на жени жертви на домашно насилие. През миналата година на територията на Софийска област са образувани 116 преписки за домашно насилие. Издадени са 69 заповеди за незабавна защита, 56 са прекратените дела от общо 116. В 15% от случаите е налице отказ на съда за незабавна заповед и закрила."

Тези данни оповести, на 8-ми март в Мирково, бившият директор на ОДМВР София и бивш зам.-областен управител на София област – Николай Николов. Той заяви, че данните са му предоставени от Фондация „Асоциация Анимус“. Николов допълни още:

„Законът за защита от домашното насилие трябваше да влезе в предходния парламент за изменение и допълнение. Според експертите от „Асоциация Анимус“ е много важно да се даде право на полицията да има повече оперативни възможности за действие в случаите на домашно насилие. Относно създаването на кризисни центрове в Софийска област – такива трябва да бъдат изградени в по-голям град и да бъдат анонимни, защото насилникът ще потърси жертвата“, категоричен и Николов.

Над 40 жени се включиха в събитието "До теб сме в Мирково", проведено на 8-ми март в едноименната община. То е част от Националната кампания срещу насилието над жени „До теб сме!“, инициирана от Национално сдружение на Жените Мотористи „Lady Bikers MPowered Bulgaria“. Европейският център за транспортни политики подкрепя кампанията и бе съорганизатор на дискусията в Мирково.


В нея се включи и жена, която е била жертва на домашно насилие, но която с помощта на жените мотористи е намерила решение, превъзмогнала е ситуацията и е продължила напред. На срещата бяха засегнати и различни аспекти на проблема, които са важни за неговото решаване. Например как да разпознаем дама, която е жертва на насилие, какви са първите неотложни стъпки за взаимопомощ, къде може да се намери такава.

Участие в срещата взеха кметът на Мирково Цветанка Йотина, Диана Русинова, председател на УС на ЕЦТП, Дамян Маринов, зам.- председател на Общинския съвет в Ботевград, Николай Николов, бивш началник на ОДМВР София и др.

Председателят на Комисията по обществен ред и сигурност и зам.-председател на ОбС Ботевград – Дамян Маринов, подчерта, че един от основните проблеми при домашното насилие е, че в малките населени места жените-жертва на домашно насилие в повечето случаи не търсят помощ и закрила от компетентните органи. Те се срамуват, притесняват и не знаят към кого да се обърнат. „Затова е важно да има такъв кризисен център, за да бъдат обхванати тези случаи и аз се ангажирам да работя в тази посока“, каза Дамян Маринов.

Мария Маринова, от Управителния съвет на жените мотористки, връчи на Цветанка Йотина тяхна тениска и плакет, в знак на благодарност за съпричастността й към тяхната кауза.
ЕЦТП /Европейски Център за транспортни политики/ остро осъжда насилието във всичките му форми и вярва, че подобни кампании са добър пример за това, че хора с различни професии, образование, позиции, както и от различни институции, може да обединят усилия за решаване на важен проблем, като този.



Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (4) (5)
    1. добавен от: Анонимен 9 Март, 17:10

    Сега и вие ли започвате кампании, които отдалече, отдалече да започнат да убеждават колко хубаво нещо са Истанлулската конвенция, педер?стлъка и всички останали джендърски идиотизми?

  • Отговори (7) (5)
    2. добавен от: Анонимен 9 Март, 17:50

    Няма и нито един адекватно намесил се полицай при подаден сигнал

  • Отговори (11) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Март, 07:05

    ДБ- най-големите бокуци,продажници и вероотстъпници!

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Март, 09:06

    Кольо щангата,защитник на жените!Какви ли глупости и простотии не се измислят по време на т.н. избори за глупаци!

  • Отговори (0) (7)
    5. добавен от: Кунчев 10 Март, 09:19

    Жена и животно,трябва те да ти слугуват, почнеш ли ти да им слугуваш,пиши се бегал.

    • (7) (0)
      1. добавен от: Анонимен 10 Март, 11:15

      Ако си такъв търтей, за какъвто се представяш, ще избяга всичко живо от теб.

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Март, 13:58

    N ,5,в кой век живееш?Светът не е създаден за теб само, не мислиш ли?Повечето жени са с много по-добри качества от мъжете,защото са били почти винаги изпълнители.А и като се загледа човек реално,днешните мъже ,мъже ли са наистина,особено тези ,които чакат и разчитат на жените си!

  • Отговори (0) (5)
    7. добавен от: Анонимен 10 Март, 14:50

    5.1 и 6 вида ви кви маже сте джендаре и льольовци, ако сте жени, мерси от такива жени. От зелени тикви семе не искам .

    • (5) (0)
      1. добавен от: Aнонимен 10 Март, 15:21

      Какъвто акъла на №7, такава е и грамотността му. В училище е изкарвал двойките, защото семките в зелената му тиква, така и не са узрели.

    • (1) (4)
      2. добавен от: Кунчев 10 Март, 19:05

      Май имам повече акъл от вази щот сам бизнесмен и управлявам евраци от Европа, освоявам ги демек и от акъла си не се деля а вие ако сте джендаре и ви оправят жените при мене е обратно аз ги оправям и аз поръчвам музиката, няма да се извинявам ако си глатнахте граматиката драги маже в кавички и оперчени жени.

    • (6) (0)
      3. добавен от: Анонимен 10 Март, 19:37

      Много си неграмотен, "бизнесмене". А ако се казваш и Марко, картинката ще се изясни.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (177)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete