Събота, 20 Април 2024, 02:41

137 години от победната за България Сръбско-българска война бяха отбелязани днес в Сливница с възстановка на боевете (ВИДЕО)

13 Ноември 2022, 16:28
(0) (0)
Сливница - Новини
Прочетена: 740 1


С почетен караул и поднасяне на венци и цветя пред Гранитния монумент "Героите на Сливница" в центъра на град Сливница, започна отбелязването на 137-та годишнина от славната и победоносна за България Сръбско-българска война през 1885 г. Паметникът в центъра на Сливница, висок 20 метра, е издигнат през 1935г.
На западната му страна е поставено оръдие, обърнато с дулото в посоката, откъдето е дошло нападението срещу Родината ни през 1885г - от Сърбия, а от южната част са разположени мраморни плочи с имената на загиналите в боевете сливничани.

Облечени в характерните униформи, с оръжия и знамена от войната, членове от Национално дружество „Традиция“ от Сливница и страната, направиха възстановка на бойните действия. Тя се състоя в близост до автомагистралата край войнишкия паметник в чест на офицерите, подофицерите и войниците от Българската армия, загинали по време на Сръбско-Българската война през 1885 година. Паметникът е построен през 2005 година, по случай 120 годишнината от събитията.

На 14 ноември (2 ноември по стар стил) 1885 г., сръбската армия прекосява границата и навлиза в българска територия, с което дава началото на първата война в историята на България след Освобождението.
След Съединението на Княжество България и Източна Румелия, недоволството на съседните държави силно нараства, заради вероятността България да се увеличи още, обединявайки и Македония. Българските въоръжени сили са съсредоточени на югоизточната граница в очакване на атака от Османската империя, но нападението идва от запад. Войската бързо трябва да се придвижи към границата със Сърбия, изминавайки пеша голямо разстояние. В последвалите решителни боеве при Сливница, Драгоман, Цариброд и др., сръбската армия търпи поражения. Силата на бойния дух и ентусиазмът за защита на Съединението компенсират липсата на опит в българската войска. Сърбия е победена и само намесата на Великите сили я спасява от по-голям разгром, България защитава Съединението, самочувствието на народа укрепва, а войната остава в историята като "войната на капитаните срещу генералите".


снимки: Александра Стоянова




Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete