Петък, 29 Март 2024, 10:33

137 танцьори по случай 137 години от Съединението (ВИДЕО)

6 Септември 2022, 19:29
(5) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1726 0


С празнично шествие водено от Общинския духов оркестър започна тържественото честване на 137-та годишнина от Съединението на България пред Войнишкия паметник в центъра на Ботевград. „Хубава си, моя горо…“ в изпълнение на Иванина Иванова постави началото на празничната програма, посветена на бележитата годишнина. Под звуците на Дунавското хоро 137 танцьори – колкото са годините от Съединението, обявено през 1885 г. на днешния 6-ти септември, извиха голямо хоро на площада пред паметника.
„Днес отбелязваме 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 137 са и танцьорите вплели в ръце за най-българското проявление – хорото, защото Съединението прави силата. Защото така – ръка за ръка и обединени създаваме красота и предизвикваме доброто да съпътства живота ни….
Обръщам поглед надясно – там, където 93 години се извисява Войнишкият паметник издигнат в чест на ботевградчани, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Върху основата на шлифован гранит се издига бронзова фигура на въоръжен пехотинец в цял ръст. Във всяка от 4-те страни на постамента в пресечена пирамида са вградени по две бронзови плочи с бойни сцени - една с имена на загиналите от Ботевград, една с релефна карта на Санстефанска България и надпис. Именно тези плочи, тази година отново бяха обект на злонамерени посегателства, след като последно през 2019 г. откраднати части от паметника бяха възстановени от община Ботевград със съдействието на Министерството на отбраната. Низост и грехопадение, което неслучайно споменаваме сега. Днес, в деня на Съединението, нека простим на заблудените! Нека да бъдем обединени и смирени! Да не посягаме на святата си история и да не позволяваме на когото и да било, да допуска тези грешки повече! Войнишката светиня е отново цяла и днес, венци и цветя от признателните поколения пак ще я отрупат.“
Тези слова, изречени от водещата Миглена Василева, прозвучаха пред събралото се множество от официални лица и граждани.
Венци и цветя пред Войнишкия паметник бяха положени от кмета на Община Ботевград, от председателя на Общинския съвет, от кметове на населени места в общината, от директора на Историческия музей Ботевград, от ученици в общинските училища, от представители на политическите партии, сдружения, организации.
Видеоматериал от честването на годишнината може да гледате тук:




Източник: balkanec.bg

Ключови думи: национален празник , паметник на Незнайния войн , Съединението

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete