Неделя, 28 Април 2024, 07:08

14 март - международен ден на реките

14 Март, 10:24
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 471 0


България се присъединява към световната инициатива за опазване на реките, като отбелязва Международния ден на реките. Този ден е посветен на повишаването на информираността и подчертаването на важността на опазването на водните ресурси и екосистемите, които ги обитават.

От 1997 г. в Бразилия, инициативата за Международния ден на реките се разраства, събирайки представители от над 20 страни по света. Целта е да се обединят усилията за намиране на по-добри решения за опазване на реките и защитата на живота в тях.

В България, Министерството на околната среда и водите води политика за устойчиво и интегрирано управление на водните ресурси и опазване на свързаните с тях екосистеми. Основен инструмент за постигане на тези цели са плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) и мерките, предвидени в тях.

В периода 2016-2021 г., вече са постигнати целите за добро екологично състояние за 46% от повърхностните водни тела, а по отношение на химичното състояние – за 34% от тях. С прилагането на програмата от мерки в ПУРБ се цели до 90% от повърхностните води да бъдат в добро екологично състояние.

Мерките за опазване на реките и водите включват намаляване на въздействията на човешката дейност и ограничаване на замърсяванията от нея. От влизането в сила на ПУРБ за 2016-2021 г. са отнети 20 разрешителни за водовземане.

Допълнително, е създадена междуведомствена работна група, която подготвя наредба за изграждане на рибни проходи. Тази наредба е насочена към осигуряване на свободна миграция на рибите и другите водни организми, както и непрекъснатост на водния отток. Очаква се наредбата да бъде готова през май месец.

Важно е да се продължи с усилията за опазване на реките и водите, като се насърчава устойчивото им използване и съхранение за бъдещите поколения. Събития като Международният ден на реките ни предоставят възможност да се обединим и да допринесем за по-доброто бъдеще на тези ценни природни ресурси.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete