Събота, 20 Април 2024, 09:57

144 години от Освобождението на Ботевград (ВИДЕО)

29 Ноември 2021, 14:32
(6) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1652


С концерт на Общинския духов оркестър Ботевград започна честването на 144-та годишнина от Освобождението на града от османския поробител.

Честването продължи при паметника на Васил Левски с церемония по издигане на националния флаг, знамето на община Ботевград и знамето на Европа под звуците на химна на България и на Европа.

Освен кметът Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов и председателят на Общинския съвет - Илин Черняшки, на празника на града присъстваха кметове на населени места в общината, читалищни дейци, училищни директори, учители, ученици и граждани.

След кратка музикална програма на пл. "Саранск", в изпълнение на родолюбиви песни от Габриела Партовска и Мирела Василева от ViPart, бяха поднесени венци и цветя в памет на героите от Освобождението пред паметника на Свободата.
По време на Руско-турската освободителна война 1877- 1878 г., в Орханийския край се разгръщат бойните действия при Правец, Новачене, Врачеш, имащи решаващо значение за изхода на войната.

На 29-ти ноември 1877 г., авангардът на Западния отряд на ген. Гурко е посрещнат възторжено от населението на Орхание. Тук щабът на легендарния пълководец престоява 18 дни и разработва военна стратегия за героичното зимно преминаване на Балкана, овладяване на Арабаконашкия проход и Освобождаването на пътя към София.

Видеоматериал от честването на Освобождението на Ботевград, както и интервюта с кмета и директорът на Историческия музей, може да гледате тук:




Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete