Сряда, 19 Януари 2022, 21:31

144 години от Освобождението на Ботевград (ВИДЕО)

29 Ноември 2021, 14:32
(6) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1239


С концерт на Общинския духов оркестър Ботевград започна честването на 144-та годишнина от Освобождението на града от османския поробител.

Честването продължи при паметника на Васил Левски с церемония по издигане на националния флаг, знамето на община Ботевград и знамето на Европа под звуците на химна на България и на Европа.

Освен кметът Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов и председателят на Общинския съвет - Илин Черняшки, на празника на града присъстваха кметове на населени места в общината, читалищни дейци, училищни директори, учители, ученици и граждани.

След кратка музикална програма на пл. "Саранск", в изпълнение на родолюбиви песни от Габриела Партовска и Мирела Василева от ViPart, бяха поднесени венци и цветя в памет на героите от Освобождението пред паметника на Свободата.
По време на Руско-турската освободителна война 1877- 1878 г., в Орханийския край се разгръщат бойните действия при Правец, Новачене, Врачеш, имащи решаващо значение за изхода на войната.

На 29-ти ноември 1877 г., авангардът на Западния отряд на ген. Гурко е посрещнат възторжено от населението на Орхание. Тук щабът на легендарния пълководец престоява 18 дни и разработва военна стратегия за героичното зимно преминаване на Балкана, овладяване на Арабаконашкия проход и Освобождаването на пътя към София.

Видеоматериал от честването на Освобождението на Ботевград, както и интервюта с кмета и директорът на Историческия музей, може да гледате тук:
Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (16)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

Анкета » коментари (16)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

отговори
Да, напълно независима е (73)
70% Complete
Не, не е независима (1140)
70% Complete
Частично независима е (150)
70% Complete
Нямам мнение по въпроса (57)
70% Complete