Петък, 29 Март 2024, 13:07

146 г. от гибелта на Ботев и Ботевите четници и 40 г. Паметник-костница в Скравена (ВИДЕО)

3 Юни 2022, 15:55
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1257 6


„Заслужен поклон и почит към скравенчани, които през бунтовната пролет на 1876 г. откупуват 12 глави на Ботевите четници и благодарение на жителите на Скравена те намират вечен покой тук – в този Пантеон-костница, който съществува вече 40 години“.
С тези думи Боян Ботйов – председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“ и наследник на Ботевия род, се обърна към жителите на Скравена и събралото се множество на 2 юни – кулминацията на възпоменателните чествания. Тази година отбелязваме 146 години от гибелта на Ботев и негова чета, и 40 години от откриването на Паметника-костница на Ботевите четници в с. Скравена. На годишнината присъстваха множество граждани и официални гости, сред които народните представители от Софийска област – Младен Маринов, Васил Зашкев, Иван Ченчев, представители на Областната управа, кметове на населени места от Община Ботевград, общински съветници, сред които: д-р Марияна Горгачева, Лили Димитрова, Дамян Маринов, Цветан Цолов и др. Община Ботевград се представляваше от секретаря – Стефка Граматикова.
„И днес на 2 юни с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на Ботев и хилядите българи дали живата си за Отечеството. Това е денят на Ботев, който преди 146 години поведе 200 юнаци и загина славно, за да остане завинаги пример за безкористно посвещаване и саможертва в името на България“, каза в словото си кметът на с. Скравена – Методи Драганов.
В 20,15 ч. в църквата „Св. Св. Козма и Дамян” бе отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на България. Точно в 21:00 ч. се проведе възпоменателната церемония с тържествена заря – проверка с участието на военно формирование 54 990 – град Враца.
Преди това, с едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи се преклониха пред безсмъртния подвиг на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Венци и цветя пред Костницата бяха поднесени от името на различни институции, община Ботевград, кметовете на населени места, политически, партии, общински Читалища и Училища и др.
На церемонията в Скравена присъства и 5 годишният Злати от Ботевград – най-малкият участник в тазгодишната възстановка в Козлодуй.
Интервю с него и семейството му, както и цялата атмосфера от Възпоменателното събитие в Скравена, може да гледате тук:



Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (6)

  • Отговори (5) (1)
    1. добавен от: Анонимен 3 Юни, 19:29

    На 2 юни отдаваме почит на Ботев и четниците, чийто черепи са положени в костницата в Скравена. Кметът на града, който носи името на Ботев не присъства на събитието. Той е в Самоков и гледа баскетболен мач.

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Юни, 21:32

    Този помак не признава Ботев.

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: анонимен 4 Юни, 07:56

    Възмутително, да не покажете поне една снимка от участието на духов оркестър " Ботевград"!!!

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 4 Юни, 18:29

      оркестъра за 300 000ЛВ.

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Юни, 20:00

    Изтрихте коментарите, в които хората се възмущават от отсъствието на кмета, неговите трима заместници и председателя на ОбС от митинга- възпоминание на загиналите в борбата срещу турското робство. В Скравена поп Никола изкупил главите на 10 убити Ботеви четници и с риск на живота ги погребал в двора на черквата. Но кмет, заместници и ветеринарът-председател на Съвета пак повтарям - не почетоха тържеството!

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Юни, 20:11

    Защо триете коментарите, в които хора се възмущават, че от ОБЩИНСКОТО ръководство придъстваше само секретарката на общината, а нито кметът, нито тримата му заместници и председателят на Общинския съвет бяха в Скравена ако не за друго, поне да почетат падналите за свободата на България Ботеви четници! Грозно е това отсъствие и факта, че триете коментарите! Засрамете се!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete