Неделя, 28 Април 2024, 22:01

146 години от освобождението на България

3 Март, 10:10
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 652 7


В деня на трети март, националният празник на България, страната отбелязва 146-годишнината от Освобождението със специални събития. Празникът е посветен на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 година, който възстановява държавността на България като княжество подчинено (трибутарно) на султана.

Трети март е официално обявен за национален празник с решение на Народното събрание през 1990 година. С течение на времето той запазва своята важност като един от най-светлите символи на българската история и култура. Трети март се превръща в символ на националната свобода и гордост за българите.


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (7) (2)
    1. добавен от: Анонимен 3 Март, 11:13

    Честит празник,Българи!Празнуваме 146г.освобождение от турско робство,извоювано със саможертвата на много руснаци,финландци,румънци,сърби и над седем хиляди опълченци!Поклон пред. техния подвиг!

    • (6) (3)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 11:26

      Как на най-българския празник пак започна с политически становища Айде дай почивка поне днеска, а ? Това второто изречение е пълно с толкова фактически грешки че ме е срам да го чета.

    • (14) (2)
      2. добавен от: Анонимен 3 Март, 11:41

      Прав е донякъде глупака. Това е все едно да изброява народностите в Римската армия, или тези в армията на Владислав Варненчик. Истината е ,че войната се води от Руската Империя, начело с Руския Император. Дървени философи има във всяко село на света, които и виц да им разкажеш, го "знаят", малко по-иначе.

    • (9) (1)
      3. добавен от: Анонимен 3 Март, 12:04

      Може би ще доживея ПОЛИТКОРЕКТНОТО време, когато ще разбера, че не Римските легиони, са победили Норманите,Германите и Англичаните, а смесен хоровод от траки,илири,египтяни,маври,македонци,перси и т.н.

  • Отговори (7) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Март, 12:08

    Човешката ирония,няма граници. Какво ли биха написали сегашните политкоректници, ако знаеха, че сградата, в която е подписан СанСтефанския договор за капитулация на Турция, след няколко години е превърната в публичен дом. Сега няма и следа от нея.

    • (10) (3)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 12:14

      Всъщност,знам какво. Ще отчетат победата на Евро атлантическата идея.

  • Отговори (11) (3)
    3. добавен от: Анонимен 3 Март, 16:11

    Не ви ли плшат лицемерните граници,в които ни насаждат да живеем? Русия,като Империя има много грехове/ като всяка Империя,впрочем/. Руско Турската война дава свобода на Гърция,Македония,Сърбия,Влашко и България. Другите народи,може би,но точно ние да търсим и да намираме най-вече подбуди несъвместими с освобождаването ни е унизително, та даже смешно. Точно толкова унизително и смешно е, ние да сваляме Руски знамена,при това преплетени с Българските на тази дата. През цялата година,нека, но на 3 март и на 9 май... Знам,че след няколко години, гузно ще го отчетем,като срамно, както сме правили много пъти, по много поводи. Как ли се чувстват тези, които го нареждат и най=вече тези, които го изпълняват...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete