Неделя, 28 Април 2024, 23:21

3 март 1918 г.: Ето как Русия капитулира пред България

3 Март, 17:04
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1753 33


Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния съюз в лицето на Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя от една страна, и болшевишка Русия, от друга, слага край на руското участие в Първата световна война.

Това е един от малкото моменти в историята на Третото българско царство, в който родината ни подписва мирен договор като победител.

От друга страна Съветска Русия губи 1 милион кв. км територия и 60 милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура, част от които получава и България, припомня БНТ.

Благодарение на това развитие Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландия излизат от Руската империя и възстановяват своята държавност.

На 7 март 1918 г. се подписва и едностранен договор с Румъния, която излиза от войната, връщайки отнети територии на България през Междусъюзническата война. Северна Добруджа остава кондоминиум на Централните сили, които на 25 септември 1918 г. предават почти цяла Северна Добруджа на България.

Така, заедно с останалите отвоювани територии, през 1916-1917 г. България със своята площ се доближава максимално до българското етническо землище, което се изчислява на близо 215 000 кв. км.

Договорът от 3.03.1918 г. не е двустранен, а многостранен. Второ, той не е предварителен, а окончателен и след задължителната ратификационна процедура влиза в сила. С него Първата световна войната на Източния фронт завършва с победа на Германия и нейните съюзници в това число България, обобщава сайтът "Консерваторъ".

Следващият важен момент, е че на конференцията в Брест – Литовск България участва със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по вина на Русия не е допуснат нито един българин. И това е неизбежно, защото в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България вече е суверенна държава.

Има свой държавен глава с титла “цар” Фердинанд, признат от всички велики сили през 1909 г. след уреждането на спорните въпроси, свързани с обявяване на независимостта от 22.09.1908 г.

България има и свое суверенно правителство, оглавено от д-р Васил Радославов, което защитава българските национални интереси.

Въобще през 1918 г., за разлика от 1878 г. България е легитимен субект на международното право. Тя е независима държава, скъсала едностранно чрез акта от 22.09.1908 г. с всички наложени ѝ зависимости от великите сили по Берлинския договор.

Брест – Литовският мирен договор от 3.03.1918 г. е датата на истинското освобождение на България от Русия, заключава "Консерваторъ".

Източник: fakti.bg

Коментари (33)

  • Отговори (21) (15)
    1. добавен от: Анонимен 3 Март, 17:41

    Много съм чел.Много знам По малоумна статия от тази, не бях чел. Взети няколко факта,извадени от контекста, подредени според халюцинацйте на доказан идиот и поднесени в лайнен сайт, от който са преписали "Балканец" Четете, бе магарета. Когато се подписва Сан Стефанския мирен договор, България не е поканена, защото не присъства в правния мир. Не е поканена нито една друга държава. Това е договор за капитулация,между две държави, подписан от военоначалници, с някои уговорки за Балканските страни, които тепърва ще бъдат уточнявани.

    • (11) (13)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 19:49

      Много чел, много знай! Окумуш адам, като Хаджи Генчо Кукумявката от "Българи от старо време"...
      Брест-Литовският договор е подписан, от една страна, от Централните сили: Германска империя, Австро-Унгарска империя, Османска империя, Царство България; от друга страна - Русия.
      Сан-Стефанският договор нито е мирен, нито е за капитулация. Прекратяването на огъня е подписано 2 седмици преди това в Едирне, а договорът е предварителен. Мирният договор е подписан през юли в Берлин. И понеже анонимният не е магаре, знае, че "не е поканена нито една друга държава". Глюпости! Присъстват румънски, сръбски, гръцки и арменски пратеници. С този договор се провъзгласява независимостта на Румънското, Гръцкото и Сръбското кралства ( ама те не честват 3. март!). А българската Северна Добруджа е предадена на Румъния; българските земи в Нишко, Лесковачко и Южното Поморавие са предадени на Сърбия. В договора никъде не се говори за България, а за "Русско-Дунайская область", окупирана от руски войски поне за 2 години; създава се Окупационен фонд, за да може дядовците ни да издържат новите окупатори, българските данъци да се събират в полза на Русия. Между другото, предвидено е султанът да може да прекарва през страната ни войски, когато сметне за необходимо - та българите сами да поискат руските окупатори да останат до безкрайност. В Сан Стефано ген. граф Игнатиев е заложил една бомба със закъснител - ние да проклинаме "лошите" Велики сили, а да благославяме Дядо Иван.
      Все едно аз да обещая да ви дам за вечно ползване обратната страна на Луната...

    • (11) (6)
      2. добавен от: Анонимен 3 Март, 20:46

      1/1. Твоето писане е също,като статията. Много факти,90% неверни и аз трябва да вадя вода от девет кладенци да доказвам,че си лъжец. Брест Литовск, не е продиктуван от никакво поражение. Ленин иска да върне войските, за да отбраняват неговото правителство;Не му се получава и започват вонишки метежи, което налага изпращане на нови войски. До смърта си Сталин е убеден,че това е предателство на Ленин, което свързва и със "запечатамия"влак, с който Ленин се връща от Швейцария.отнася до Що се отнася до Сан Стефано, не може да се покани и договаря нещо не съществуващо. И Гърция и Румъния и Армения,са вече полупризнати,или части от тях, за разлика от България.Не вярвам,че си чак такъв лъжец,просто преписваш от неподходяшо място,само това,което ти е изгодно. Нейсе! Тълкувания много,истината една и не е твоята.

  • Отговори (13) (3)
    2. добавен от: Анонимен 3 Март, 17:48

    Средно интелигентния човек, поне би отворил Уикипедия и би разбрал, са какво се отнася договора Брест-Литовск. Това е договор, за едностранно излизане на Русия от войната. Като изключим някои контрибуции на Русия, към Германия, тя не спазва нито една от другите клаузи. Хубаво е да четете за действия,или бездействия, в хоризонт, поне от година.

    • (9) (2)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 19:48

      Това решение,отприщва Войнишкото въстание в България. Румънците преместват границата на 16 километра от Варна. Победа голяма! Оставете историята-невежи сте. Йовков, поне не сте ли учили задължително.Изпростя народа ни и то тотално.

    • (1) (7)
      2. добавен от: Анонимен 3 Март, 19:54

      "Някои контрибуции" включват възстановяване независимостта на 6 държави от бившата евроазиатска империя; предаване на 1 млн. кв.км с 60 млн. население - цяла Украйна и още; въглищата, желязната руда, металургията, житото, картофите, добитъка, сланината, водката на тези територии; и т.н. Това дава възможност на Централните сили да издържат още 8 месеца война. А Ленин и Троцки да победят в кървавата гражданска война в най-критичната й година.

    • (1) (6)
      3. добавен от: Анонимен 3 Март, 20:00

      Войнишкото въстание?! Не отнемайте на др. тесни социалисти тая "чест"! Лично таваришч Георги Димитров Михайлов, депутат, е ходил на фронта да ги агитира. А дезертиралите войници избират земеделеца Ал.Стамболийски за ръководител, а друг земеделец - Райко Даскалов, за главнокомандващ. Ако някой не знае, и Христо Смирненски като юнкер е участвал в потушаването на бунта при Владая...

  • Отговори (11) (9)
    3. добавен от: Анонимен 3 Март, 17:53

    По голям неграмотник от човека писал статията няма!

  • Отговори (15) (20)
    4. добавен от: Анонимен 3 Март, 17:54

    Русоробите почнаха да вият на умрело

  • Отговори (19) (1)
    5. добавен от: Анонимен 3 Март, 17:56

    Наистина трябва да си пълен идиот, за да не знаеш с какво фиаско за България завършва Първата световна война, известа още като Първата национална катастрофа.

  • Отговори (13) (3)
    6. добавен от: Анонимен 3 Март, 18:04

    След тази катастрофа,от Фердинанд са изети,на практика всички пълномощия, които могат да се отнемат от Цар. Той си остава само един дебел педал, на чието разположение е само адютанта хубавец и с който те тръгват из Европа, прибибирайки се за малко до неговата абдикация.

    • (8) (2)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 18:41

      Както казва Стамболов "много има да си пати България,с този Княз". Неговата хермафродитска политика е унизителна". А Стамболов,добра дума за Русия,не е казвал.

  • Отговори (12) (20)
    7. добавен от: Анонимен 3 Март, 18:12

    Боли ли ви за Русия, комунета? Ето за това сте жалки! Дори на националния ни празник сте чуждопоклоници, а не българи!

    • (10) (8)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 19:12

      Добре че сте атлантиците да ни отсрамвате :D

    • (3) (6)
      2. добавен от: Анонимен 4 Март, 12:27

      Абе ти си малоумен !!!! Русороби?!?! А сега какъв си ти бе ????Или и ти лапаш пишки по Ботевград и си някой от съветниците на кмета ??!?!

  • Отговори (14) (17)
    8. добавен от: Анонимен 3 Март, 18:26

    Кланят се на Русия, а се пишат български патриоти, пълен абсурд.

  • Отговори (12) (9)
    9. добавен от: Анонимен 3 Март, 18:37

    Човече №7,8. Какво да си приказва човек, с тъпак, като теб?

  • Отговори (8) (6)
    10. добавен от: Гост 3 Март, 19:08

    И тук ли се продадоха мисирките за грантове?
    Падение пълно! И като гледам плебса от ПП ДБ виях ох кеф, докато надуват ляб и боб, милите гащници...

    • (7) (12)
      1. добавен от: Анонимен 3 Март, 20:14

      Мразя комунистите съсипали родината ми безплатно!

    • (1) (4)
      2. добавен от: Анонимен 4 Март, 10:10

      Таман безплатно! Дърводелци, готвачи, шивачи, банцикари, всякакви некадърници управляваха народа десетилетия наред! Безпатно било...

    • (4) (2)
      3. добавен от: Анонимен 4 Март, 12:34

      Ако имахте мозък,поне за равновесие, щяхте да знаете, че комунизма по тези земи, се е появил 30 години по-късно. Просто тъпаци,мадам!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete