Вторник, 28 Юни 2022, 05:25

480 са предложенията от граждани за ремонт на пътища.

2 Февруари, 13:35
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1896 7


Най-много предложения са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област

480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната постъпиха в Агенция „Пътна инфраструктура“ в рамките на две седмици. 214 от сигналите са за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа. 96 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. 170 сигнала за пътища се повтарят. По-голямата част от предложенията на гражданите – над 140, са за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г. Над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година.

На работна среща с ръководството на пътната агенцията на 13 януари т. г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на 4-годишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа. Гражданите имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.

Получените сигнали се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция, за да се прецени кои от предложените за ремонт участъци могат да се включат в програмата през 2022 г. След утвърждаването окончателният списък с пътищата, които ще се ремонтират, ще се публикува на интернет страниците на МРРБ и на АПИ. 3100 км от републиканските пътища са заложени в новата програма за ремонт само през тази година.

Най-много предложения са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област – 24, в областите Пловдив – 23, Бургас – 18, Добрич – 17. По един сигнал е получен за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра и Сливен. За областите Перник и Кърджали са предложени по 2 отсечки, а в област Шумен – 3.
Около две трети от предложенията на гражданите – 141, са за ремонт на третокласни пътища. 42 от сигналите са за подобряване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 предложения са за обновяване на първокласни трасета и на два участъка от АМ „Хемус“ в областите София и Варна.

Сред отсечките, предложени от гражданите, са участъци от проходите „Ришки“, „Дюлински“ и „Айтоски“ в област Бургас, както и важни транспортни отсечки за Южното Черноморие – път I-6 Айтос – Бургас, второкласния път II-99 Лозенец – Царево – Малко Търново и III-6008 Камено – Българево – Подбалканския път I-6. В постъпилите сигнали за ремонт са още отсечки от път I-5 Стара Загора – АМ „Тракия“, път II-66 Сливен – Стара Загора – Нова Загора, път I-7Ямбол – Елхово, Околовръстния път на Ямбол, път I-8 Хасково – Свиленград, третокласния път Свиленград – Маточина.

Сред предложенията за ремонт на пътища в Софийска област са отсечки от първокласния път I-8 София – Ихтиман – Костенец, път I-1 София – Перник, път II-82 София – Костенец – Долна баня – Боровец, път II-37 Етрополе – Златица през Златишкия проход, както и на третокласните трасета Етрополе – Ямна, Бистрица – Белчин, Вакарел – Панагюрище.

За област Пловдив са постъпили предложения за ремонт на три мостови съоръжения – над р. Марица на път III-667 Първомай – Градина, над р. Мечка в гр. Първомай и над р. Черкезица в Поповица. Подадени са сигнали за обновяване на Подбалканския път I-6 в област Пловдив и на южния Околовръстен път на Пловдив, съвпадащ с второкласния път II-86 Пловдив – Смолян.

Ремонт е необходим на участък от първокласния път I-5 Русе – Велико Търново – Габрово на територията на област Велико Търново, както и на отсечки от път I-2 Русе – Шумен в област Русе, и на път I-9 Варна – Бургас в област Варна, включително и на Аспаруховият мост, който е част от първокласния път.
В област Видин ремонт е нужен на участъци от второкласните отсечки Видин – Кула – ГКПП „Връшка чука“ и Видин – Брегово, както и на пътя ГКПП „Връшка чука“ – Белоградчик. За област Враца е подаден сигнал за ремонт на околовръстния път на града. В област Плевен сред предложените участъци са път I-3 Плевен – Бяла и път II-13 Долни Дъбник – Кнежа.

В област Смолян е постъпило предложение за ремонт на Девин – Доспат, Доспат – Барутин, Мадан – проход „Печинско“, Смолян – Чокманово – Ухловица.

Източник: api.bg

Коментари (7)

 • Отговори (2) (1)
  1. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 19:16

  Къде се намира Златишки проход?-ако иде реч за проход Кашана,може да го кръстим и Етрополски,защо Златишки?

  • (2) (0)
   1. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 19:28

   Явно не си учил география. Официалното име е Златишки проход!

  • (4) (0)
   2. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 21:43

   Етрополския проход е един черен път между Етрополе покрай връх Звездец и слиза до село Стръгел. Няма общо с Кашана. Етрополският проход е бил основен транзитен пункт преди Митхат паша да направи пътя през Арабаконак :-)

 • Отговори (2) (0)
  2. добавен от: Анонимен 4 Февруари, 08:27

  Няма значение името важното да се направи отсечката откъм Етрополе както е направена от другата страна .

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: В.П. 6 Февруари, 21:12

  Браво на N 1.2
  Един стойноствн коментар !

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 16:45

  Наздраве за Трифон Зарезан..............

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 18 Февруари, 07:47

  Защо е златишки?Защото повечето е златишко а етрополско е по малко разстоянието етрополско е до разклона на кокалското а от там до Църквище се води златишко.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (26)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (26)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (370)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (962)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (65)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (45)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (215)
70% Complete