Понеделник, 16 Септември 2024, 22:02

5 сезонни зеленчука, които помагат да преборите жегите

28 Август, 14:20
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1009


Когато живакът навън надхвърли 30° C, човек изпитва естествено влечение към по-леките и сочни храни. Не бива да пренебрегвате този подтик на организма, тъй като от правилното хранене през този период зависи как ще преживеете жегите.

В разгара на лятото имаме по-малко апетит, като същевременно се потим повече и се дехидратираме по-лесно. Летните зеленчуци помагат за справяне с тези физиологични предизвикателства. Те са с високо съдържание на течности и спомагат за оводняване на организма и намаляване на телесната температура.

Трябва да сте наясно, че през горещите летни месеци суровите зеленчуци натоварват храносмилателната система. Яденето на задушени или печени зеленчуци е по-лесно смилаемо за стомаха, особено за хора с храносмилателни проблеми. Затова ястията от задушени или печени зеленчуци са идеални за лятна вечеря. Ако живеете във Варна или гостувате на морската ни столица, можете да разгледате предложенията за пресни зеленчуци в брошурката на ЦБА.

Домати
Доматите имат добър баланс на сладост, киселинност и вкус и са един от зеленчуците, който може да се консумира както суров, така и сготвен. В състава им влиза веществото ликопен, което им придава ярко-червения цвят и ги предпазва от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Почти по същия начин доматите спомагат за защита на вашите клетки от увреждане. Те съдържат също калий, витамини B и E и други нутриенти, които повишават имунитета, подобряват здравето на очите, намаляват лошия холестерол в кръвта. Доматите могат да присъстват в най-различни манджи и сосове. Можете да опитате нетрадиционните за нас пържени яйца с доматен сос или доматена супа.

Пипер
Пиперът съдържат многобройни нутриенти и е богат на витамините C и B6. Той е чудесен начин да увеличите приема на фибри и хранителни вещества, като същевременно защитава здравето на сърцето, очите и червата. Той се явява много питателно и чудесно допълнение към вашата диета. Някои предложения с пипер са пълнени пиперки, печени чушки или чушки бюрек.

Краставици
Краставиците доставят множество здравословни ползи на организма, включително предоставят добра хидратация и детоксикация, регулират кръвното налягане, подобряват храносмилането и състоянието на кожата, намаляват кръвната захар, съдействат за отслабване. Затова този зеленчук не бива да остава пренебрегван през летния сезон. Любима българска лятна супа с краставици е тараторът, който е лека и здравословна храна, подходяща за жегите.

Патладжан
Патладжаните са богат източник на хранителни вещества и антиоксиданти. Тяхната редовна консумация намалява риска от сърдечни заболявания, контролира кръвната захар, подпомага процеса на отслабване. Този зеленчук лесно може да стане част от вашето ежедневно меню във вид на пълнени печени патладжани или вегетариански гювеч.

Тиквички
Тиквичките са отлична храна за лятото, тъй като са нискокалорични, съдържат витамини и нутриенти и имат потенциални противоракови ползи. В допълнение, този зеленчук се бори с възпаленията и подобрява здравето на очите и костите. Една чаша нарязани, сурови тиквички с кората съдържа само 21 калории. Непременно трябва да опитате кюфтета от тиквички, за да се убедите в страхотния им вкус, а бихте могли да си направите и ролца от тиквички с крем сирене.

Ако трудно понасяте летните жеги, опитайте да включите повече от изброените по-горе зеленчуци в ежедневното си меню.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (71)
70% Complete
Не (246)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (111)
70% Complete