Петък, 3 Май 2024, 18:45

50 общински обекта без водомери досега

22 Януари 2016, 16:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3296 31


Доскоро в Община Ботевград се наблюдава една „скрита“ задлъжнялост. Това заяви кметът Иван Гавалюгов пред местните медии по време на първия си брифинг с тях.

Особено изразена е тази задлъжнялост по повод наложената с години практика да не се плаща вода. Заради това градоначалникът бе възложил на новия шеф на ВиК Цветозар Гаврилов да извърши проверка на училища, детски градини и кметства, с цел установяване на тяхната коректност като платци към водното дружество и дали по коректен начин се инкасира използваната вода. Преди дни Гавалюгов констатира, че сумата, която ще бъде използвана за монтиране на водомери, с които законно да се отчита потреблението, възлиза на над 1 500 лв,  при средна цена на един водомер 30-40 лв. След направената проверка е установено, че 50 общински обекта изобщо не са имали водомер към настоящия момент. Някои от тях изобщо не са се инкасирали, а други са били инкасирани на база.
 
„По този начин е допуснато едно сериозно ощетяване на нашето ВиК дружество“, подчерта Гавалюгов. С встъпването му в длъжност като кмет на 12 ноември 2015 г Община Ботевград е започнала да си плаща сметките за вода, увери той. „Аз заварих поредица от плащания на база в общинската администрация. От началото на ноември бяха начислени плащания за няколко месеца назад. Преди по-малко от година представих едно питане към стария управител в качеството ми общински съветник, относно начина на изплащане на потребеното количество вода на няколко общински обекта. За някои от тях получихме отговор, а за други не. Информацията вече се потвърждава на 100%, че редица общински обекти изобщо не са си плащали водата“, категоричен е кметът Иван Гавалюгов. По думите му това ще бъде премахнато като практика и всеки един общински обект ще има монтиран водомер.

„Това ще една от преките мерки, които ще са в помощ допълнително за финансовото оздравяване на ВиК. Финансовото състояние на общинската фирма вече е стабилизирано дотолкова, че не трупа нови задължения“, посочи градоначалникът и добави, че  тя вече сама успява да връща част от задълженията си. Гавалюгов каза още, че ВиК няма да продължава старата практика да генерира нови задължения и вече работи в посока на пълна самоиздръжка. Той припомни, че преди два месеца му е бил поставен ултиматум, че Община Ботевград трябва ежемесечно да дотира дружеството със 70 хил.лв. „Аз категорично отказах и се оказа, че съм бил прав“, подчерта кметът на общината.
 


Източник: В-к "Балканец"

Коментари (31)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 22 Януари, 16:34

    Кмете община коя фотира циганите е нашата

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Януари, 16:43

    А има ли водомери в "Камен дол" и другите имоти на БИВШИЯ кмет?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Януари, 16:55

    Нали се вадят от единя джоб в другия,Не,че е правилно де.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Януари, 16:58

    Провери камено дол и въобще всички имоти на новаченския миндил, за да висиш имат ли водомери, електромери и разходомери за газ. Те така 12 години.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 22 Януари, 17:01

    Виждал съм и по -евтини водомери в града, кмете ,да не те заблуждават с цените?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: д 22 Януари, 17:08

    Това са излишни разходи. По-добре общината да превежда някаква сума месечно.а и няма да реши нищо от проблемите на ВИК.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 22 Януари, 17:11

    Ако се плаща с водомери сумата може да е по малка и да се прецака така ВиК.Ама нали да се имитират промени и така нататИка.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Януари, 17:13

    По-добре да сложат водомери на циганите и да започнат да плащат.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Aнонимен 22 Януари, 18:03

    А Радослав Наков непрекъснато искаше да вдига цената на водата за населението, защото дружеството била на загуба. А всички обшински имоти без водомери.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 22 Януари, 18:10

    Как не ви е срам изобщо да отправяте критики.Кирливите ризи излизат една след друга а вие се чудите какви смешни оправдания да измисляте.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete