Неделя, 28 Април 2024, 09:49

61 години град Елин Пелин

2 Февруари 2021, 11:24
(0) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1685 1


През 1881 година, след Освобождението, Новоселци става център на околия в Софийски окръг. През 1888 година е пусната в експлоатация железопътната линия София-Саранбей. Тя преминава на 4 km южно от селото, където около новата гара се образува обособено селище – днешното село Гара Елин Пелин. Там е изградена керамичната фабрика „Изида“ и няколко по-малки промишлени предприятия. В края на XIX век са създадени класно училище и читалище.
През 1950 година село Новоселци е преименувано на с. Елин Пелин на името на наскоро починалия писател Елин Пелин (1877 – 1949), израснал в близкото село Байлово. През 1955 година гара Елин Пелин е отделена като самостоятелно село, а през 1960 година Елин Пелин е обявен за град. По това време кмет на града е Илия Михайлов Илиев. Макар да е град само от 61 години, Елин Пелин е селище с многовековна история. Първите сведения за него фигурират в документи от XV век. През годините селището е променяло името и местоположението си. Предания, потвърдени от археологически проучвания, посочват, че старите граници са на територията на местността Капаклия, южно от с. Нови хан. Това селище е съществувало от времето на траките до падането на България под турско робство с названието Балван или Балгаран. Тогава част от населението му е принудено от турските власти да се премести в полето край римския Траянов път. Там то придобива името Ново село, съотвeтно Нувосел.
В края на XVIII в. е създадено новото селище на мястото, където е днешният град Елин Пелин, в района на църквата. То влиза в регистрите с името Новоселци. Жителите от старото село постепенно се заселват наоколо и до Освобождението всички вече живеят в новото, а старото запустява.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete