Събота, 27 Юли 2024, 06:06

97% гласуваха против проучванията за златодобив

11 Юни, 08:21
(2) (0)
Божурище - Новини
Прочетена: 762 6


На изборите за евродепутати и Народно събрание в неделя жителите на община Божурище проведоха референдум и категорично отхвърлиха предложението и намерението на инвеститори, които искат да започнат проучване за злато в района. 97% от гласувалите са против.

Историята започва преди 6 години, когато Министерството на енергетиката разрешава на инвеститори да започнат проучване за добив на злато и други полезни изкопаеми от земята край Божурище и района. Местните хора обаче разбират преди едва няколко месеца и започват активна кампания против това.

Гласуването се извършваше с бяла бюлетина с възможни отговори "да" или "не" на въпрос: "Против ли сте Общински съвет - Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми - подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката". 

"Нашият град е с изключително чист въздух и ние се гордеем с него. Проучвателната площ заема 194 кв. км и обхваща територията на пет общини - София (Банкя), Божурище, Драгоман, Сливница и Брезник. Да, това е проучвателна дейност, но тя е неизменна част от процеса по отдаване на концесия. Жителите и гражданите на общината сме достатъчно интелигентни и проучихме това нещо", обясни пред БНТ Горица Николова, жител на Божурище.

Според Николова Столичният общински съвет би трябвало да е притеснен от развитието на минна дейност на прага на София и се надява, че скоро общинарите също ще заемат позиция. Екипът на БНТ потърси кмета на Божурище за интервю, но той бе извън града и не успя да застане пред камерата на националната телевизия.

Основните притеснения на жителите на Божурище са свързани с чистотата в региона.

"При една такава тежка индустрия замърсяванията влизат в почвата и стигат до водата. Избрали ме да живеем на това място заради чистотата на въздуха, заради природата, заради това, че тук има общност, която защитава интересите си".

Екокомисията в Столичния общински съвет също се обяви категорично против проучванията за златодобив в региона, но хората все още очакват конкретни действия.



Източник: bnt.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (8)
    1. добавен от: Анонимен 11 Юни, 10:32

    Аз пък съм ЗА! Даже ако дават заплати като в София ще ида да стана миньор там!

    • (6) (0)
      1. добавен от: Отец Нафарфорий 11 Юни, 18:26

      Тази алчност погуби мнозинаа.. В тия отрови и до пенсия няма да стигнеш!

  • Отговори (1) (8)
    2. добавен от: Анонимен 11 Юни, 10:35

    Златодобивът и обработването на злато са свързани с историческото развитие на човечеството. Ако не се копаеше злато, къде щяхме да сме сега??? Работим срещу историята

  • Отговори (1) (5)
    3. добавен от: Анонимен 11 Юни, 15:43

    А,можеше да бъдем българския Клондайк.

  • Отговори (9) (0)
    4. добавен от: Жител на Божурище!!! 11 Юни, 17:31

    Златото се добива в България и се изнася.За българите остават само негативите и болестите- нелечими последици от тези добиви!!!
    Категорично съм против такива дейности в България,не само на територията на Божурище!!!

    • (5) (0)
      1. добавен от: Анонимен 11 Юни, 18:28

      Това е самата истина! Но продажници бол, за пари и комисиони са готови на всичко!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete