Понеделник, 20 Май 2024, 03:45

Артиката на църквата "Св. Димитър" във Врачеш с нов покрив

22 Октомври 2014, 13:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2832 5


Петте хиляди лева, които Комитетът по вероизповеданията отпусна на църквата „Свети Димитър” във Врачеш вече са усвоени в подмяната на покривната конструкция на Артиката. От години помещението има остра нужда от ремонт.Покривът на самата църква е ремонтиран преди 5-6 години и в момента е в добро състояние. Това съобщи за balkanec.bg Отец Димитър.

Ремонтът на Артиката започна през месец септември. По план сметка необходимите средства за цялостен ремонт на предверието са в размер на 18 хил.лв. Това стана ясно по време на посещението на народният представител Корнелия Нинова, която обеща да осигури до края на годината част от тях - 5 хил.лв. В план сметката са заложени демонтаж на съществуващ покрив, полагане на нова покривна конструкция с хидроизолация, частично оформяне на  съществуваща варо-циментова мазилка от 100 кв.м., подмяна на водосточни тръби и улуци, боядисване с блажна боя на дървена конструкция и частична подмяна на стъкла.

„Ремонтът на Артиката бе крайно наложителен, още повече, че догодина ще честваме 150 години от откриването на църквата”, коментира пред наш репортер Отец Димитър. Неговото желание е на това предстоящо събитие да присъства и Ловчанският митрополит Гавриил.
 
30 септември е 1865-та е датата, в която светата обител отваря врати за първи път.
В двора й се намира и гробът на бележития майстор Вуно Марков. За него Отец Димитър изрази мнение, че има намерение да привлече средства за облагородяването му и прокарване на специална алея до мемориалната плоча, която евентуално ще се изгради.
Камбанарията, която е построена през 1905 г., е в добро общо състояние. Тя е със сменен ламаринен купол и е пребоядисана, каза още Отецът.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: анонимен 22 Октомври, 14:30

    Здравейте врачежани-не ли малко неудобно-най-голямото село във Ботевградска община-и да има толкова бъчвари и преуспяващи хора в селото-и да няма някой който да се погрижи и създаде организация за събиране на средства-за да може църквата да блесне и стане най-красивата църква -защото това са 150години от нейното създаване.По 10 лева от къща обикновенна-като изключим бъчвари и дърводелци-които биха могли да дадат и по повече-знаете ли за какви средства става на въпрос-и тези средства да бъдат вложени в благоустрояването на храма.Най много попове има в това село-или тези попове като изключим отец Димитър-нямат интерес да направят нещо за родното си село и за храма в него-но те явно чакат от кметовете помощ-не това не е правилно-това е въпрос на организация и желание-не е всичко във средства и пари-Замислете се Врачежани-Манастира е огледало за селото -а единственият храм да не може да се благоустрои и да стане и той добро място з посещение.Димитров ден идва и храма има празник!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Октомври, 19:12

    Ами започвай да ги събираш бе , акъл !!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: анонимен 22 Октомври, 19:33

    а защо не си зададете въпроса кога и как може да се влезе в единствения храм на селото? аз Ви отговарям - само когато има погрбение или само в неделя когато има църква, през останалото време входната врата на двора, подчертавам на двора е заключена.

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Декември, 18:14

    BA4VARITE YMREXA

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (254)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (139)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete