Събота, 26 Октомври 2024, 02:46

Атанас Славов: Трябва да се погрижим за нашата сигурност и отбрана, за да живеем по-добре

6 Октомври, 12:13
(0) (5)
Ботевград - Новини
Прочетена: 959 18


Трябва да се погрижим за нашата сигурност и нашата отбрана, за да живеем по-добре. Това заяви бившият правосъден министър Атанас Славов пред NovaNews. Той е водач на листата за предстоящите избори на “Продължаваме Промяната - Демократична България” в 26-и МИР София-област.

Юристът припомни, че ПП-ДБ от години работи по укрепването на отбраната и сигурността чрез инвестиции в човешкия капитал и материалния ресурс. В този период беше взето решението за закупуване на нови 8 бойни самолета F16. А по време на правителството на Николай Денков се тръгна към значително увеличаване на заплащането в армията. “Това е инвестиция в човешкия ресурс, който е крайно необходим за укрепването на националната ни сигурност”, каза той и припомни, че в 47-ото Народно събрание беше съвносител на закон, който предвиждаше специален инвестиционен фонд в сферата на отбраната с изменение в Закона за отбраната. “Целта беше да не разчитаме само на външни програми, а ние самите да генерираме ресурс, който да инвестираме в отбрана. За съжаление не беше приет”, каза той.

Атанас Славов добави, че за ПП-ДБ влизането на България в сухопътния Шенген е част от общоевропейската политика за укрепване на външните граници на ЕС.

“Винаги сме застъпвали тезата, че ЕС трябва да е ангажирана с опазването на външната граница на съюза. Разговарял съм с министри да изпращат подкрепа на българските гранични служители.

“Фронтекс” също имат свои представители на нашата граница. Това е комплекс от мерки, който включва национален ангажимент през нашите гранични полицаи и съюзен ангажимент”, добави той.

Друга основна част от укрепването на българската национална сигурност е свързана с провеждането на реформа в службите за сигурност и МВР. Първа стъпка в реформата на службите ще бъде въвеждането на периодични проверки за интегритет и лоялност.

“Изключително важно е българските служби да служат на националния интерес, а не да остава впечатлението, че обслужват различни олигархични и корпоративни интереси. Защото в няколко случая от последните месеци виждаме, че по сигнал от Пеевски се задействат служби, полиция и други органи, и определени политически опоненти се оказват следствени, със СРС-та или участват в някаква постановка”, коментира той.

В следващото Народно събрание трябва да бъдат избрани и нови членове на антикорупционната комисия, като постигането на голямо мнозинство е препоръчително. “Много важно е да бъде инвестирано доверие в тази комисия, а не да остане настоящото ръководство, към което има много критики и съмнения, че се поставя в услуга на един различен дневен ред, който обаче не е борбата с корупцията.
Необходим е избор на нови хора, професионалисти с интегритет, които да могат да осъществяват тази така необходима антикорупционна функция”, каза той.

ПП-ДБ планира да се укрепят сигурността на критичните инфраструктури и киберсигурността за ефективна защита срещу и адекватна реакция на кибератаки и киберинциденти. Ще се укрепи и икономическата сигурност, като се гарантира устойчивост на веригите на доставки и достъпа до суровини и технологични компоненти от критично значение за индустрията.

Като част от мерките за укрепването на националната сигурност се предвижда прекратяването на практиките на финансиране с държавни или европейски средства за медии, които разпространяват проруска пропаганда в България.

“Има достатъчно изследвания, от колеги от Софийския университет и НБУ, които проследяват потоците за дезинформация, особено от Русия. Идентифицирани са медии, които активно са включени в такива кампании. Част от тези медии са получавали държавно финансиране и това трябва да спре”, каза той.

Според Славов, Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Радев заради ескалацията на напрежението, е закъснял с две години и половина. “Той не беше свикан, когато започна войната в Украйна. Не беше свикан, когато ескалираше войната в Украйна. Беше свикан едва сега, и то не по темата за войната в Украйна, която в по-голяма степен ни засяга, а заради ескалацията в Близкия изток”, коментира Славов, който беше член на парламентарната комисия по отбрана в 47-ото Народно събрание.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!




Източник: balkanec.bg

Коментари (18)

  • Отговори (17) (14)
    1. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 14:48

    Да налеем едни кинти в братската щатска икономика и продъненото НАТО .... Льохман нещастен и продажен.

    • (17) (9)
      1. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 16:06

      Истински льохман и този, който си мисли че България може да се защитава сама в този си вид и състояние(без членство в НАТО) от "дружелюбните" си съседи, особено южните и от един "дружелюбен" гном нападнал съседите си.

    • (7) (14)
      2. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:53

      1.1 Точно голям глупак трябва да е човек, за да мисли, че детската градина, наречена натовска армия, ще тръгне да защитава България от дружелюбните й съседи.

    • (11) (5)
      3. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 11:19

      1.2 Точно голям глупак трябва да обяснява, че има такава нещо, като "натовска" армия. Има армията на всяка държава и регионални командвания за бързо разгръщане на военни части по суша, въздух и вода. И Българската армия се води "натовска" когато се модернизира ще стане съвместима с другите части от НАТО и това се нарича колективна сигурност. Член 5-ти е факт, още няма смелчага(идиот) който да нападне държава от НАТО, защото знае възможностите на "детската градина" която ще го смачка още докато е тръгнал да атакува. Детската градина е армията на гнома от Москва, който превзема Киев от 3 години.

  • Отговори (6) (8)
    2. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 15:09

    Катъре.

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (12) (6)
    4. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 16:08

    На територията на държава членка на НАТО до сега в историята никога не се е водила война. Това е само един и достатъчно ясен аргумент за това къде ни е мястото. Аз не искам на наша територия да се води война.

    • (4) (6)
      1. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 21:21

      Кой те пита?! Единствената причина е да са те приели в Нато българино е... !!! Че когато ескалира война в мащабите на световна, източна Европа ще е плацдрама и полигона където ще се водят воените действия! Любимата ти Америка е далеч зад Океана и братята ти американци едва ли ще им е много мъчно за някакъв си балкански народ там далеч на 10 000км от тях!

  • Отговори (9) (11)
    5. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 17:18

    №4.Няма да се води.Ще ви трепят от далеч.

    • (11) (4)
      1. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 17:55

      Това го слушаме от 20 години и никой не си е позволявал да атакува държава от НАТО. Дори държави, които могат да се защитават сами не напускат този съюз.

    • (10) (4)
      2. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 11:21

      НАТО е най-мощният отбранителен съюз в света. На България мястото и е при най-силните, а не при онези които атакуват съседите си.

    • (4) (8)
      3. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 17:40

      Като е отбранителен, защо напада други държави?

    • (8) (5)
      4. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 19:58

      Коя държава е атакувала НАТО, освен сатрапа Милошевич? Няколко държави членки на НАТО бомбардираха Белград, защото сърбите си бяха помислили, че всички други които не са сърби трябва да им се подчиняват и ако не го правят да ги избият. Малко им беше.

  • Отговори (11) (10)
    6. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 20:51

    И като ми изтриете коментара, какво? Няма как да скриете, че тоз инфантил е просто, тъпо момче/момиче, че полът му е под въпрос. Само като му види човек физиономията, му става ясно що за плазмодий и некадърник е тоя джендър.

  • Отговори (7) (8)
    7. добавен от: Анонимен 6 Октомври, 21:38

    Тоя п.дал чий го дири тука?

  • Отговори (5) (8)
    8. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 19:32

    Кукуригууууууу

  • Отговори (4) (7)
    9. добавен от: Анонимен 7 Октомври, 21:15

    Гейовете и двойкаджиите на Харвард.. Вашата мисия е ясна! Колониална територия, разпродажба и подаряване на всички печеливши стълбове, на българската икономика и отбрана! Пълна зависимост,подчинение и преклонение пред западните ви шефове! Ще си получите тлъстия хонорар и за награда може и американско гражданство да ви дадът.

    • (6) (0)
      1. добавен от: Анонимен 8 Октомври, 23:02

      С последната дума "дадЪт" изби рибата. А говориш за двойкаджии.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (89)
70% Complete
Не (311)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (104)
70% Complete
Всички са маскари. (166)
70% Complete